Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Θα πληρώσει κανένας πολιτικός για την κατάντια στην οποία οδήγησαν τον Ελληνικό λαό?

Εκατό μέρες διακυβέρνησης της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι στιγμής έχουμε δει μόνον λάθη, προχειρότητες και ολιγωρία στο θέμα της στελέχωσης της δημόσιας διοίκησης.

Μόνον με εξαγγελίες και σκέψεις δεν κυβερνάται μια χώρα, πόσο μάλλον μια κατεστραμμένη οικονομικά χώρα.

Αν δεν μειωθεί άμεσα το κόστος του δημόσιου τομέα, και αν δεν γίνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι παραγωγικοί δεν υπάρχει γιατρειά και θα καταντήσουμε οι παρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι οικτρή και αν η παρούσα κυβέρνηση ακολουθήσει τα χνάρια της μικροκομματικής πολιτικής, του βολέματος των ημετέρων και της περαιτέρω διόγκωσης του δημόσιου τομέα, πολύ φοβάμαι ότι αυτή η οικονομική κατάσταση θα καταστεί μη αναστρέψιμη.

Για ποιο λόγο να τρέξουν όμως και να ιδρώσουν οι κυβερνώντες?

Σάμπως και αν τα κάνουν πιο σκατά από τους προηγούμενους θα υποστούν καμία κύρωση?

Απλώς θα πάνε στην αντιπολίτευση, και λοιπόν? - χέστηκε η φοράδα στα αλώνι- που λέει και ο λαός μας.

Θα ξεκουράζονται και θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν των προνομίων σαν βουλευτές ή πρώην υπουργοί και πρωθυπουργοί.

Και ο λαός θα πληρώνει τα τραγικά τους λάθη.

Θα επιμείνω στο θέμα των ευθυνών για αυτούς που έφεραν την χώρα σε αυτό το χάλι.

Ο προηγούμενος πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι για τα οικονομικά υπουργοί, απολαμβάνουν προνομίων αντί να κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου και να δικάζονται για το κακό που προκάλεσαν στον τόπο.

Που είναι το κράτος δικαίου?

Εάν δεν αποδοθούν ευθύνες στους πολιτικούς που κυβέρνησαν την χώρα και διέπραξαν αυτό το απεχθές έγκλημα κατά του Ελληνικού λαού, δεν πρόκειται να υπάρξει και προβληματισμός και συμμόρφωση των τωρινών και μελλοντικών διαχειριστών της κυβερνητικής εξουσίας αυτού του τόπου.

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Η άποψη μιας δημοσίας υπαλλήλου για το θέμα της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα.

Με αφορμή το post της 4ης Ιανουαρίου με θέμα «Άθλια από πλευράς καθαριότητας η εικόνα του Πειραιά» όπου μεταξύ άλλων αναφέρομαι και στο «απαράδεκτο καθεστώς μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων», έλαβα ένα mail-επιστολή από νεαρή δημόσια υπάλληλο που υπογράφει με το ψευδώνυμο «Ιφιάνασσα» (κατά την Ελληνική μυθολογία κόρη του Προίτου, βασιλέα της Τίρυνθας).

Μου άρεσε ο τρόπος γραφής και ο τρόπος σκέψης της «Ιφιάνασσας» και για αυτό δημοσιεύω παρακάτω αυτούσιο το κείμενο της.

-----------------------------------------------------

«Πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε» [Μαχάτμα Γκάντι]


Θα είμαι απ' τους πρώτους που θα ταχτώ υπέρ, αν και όταν τεθεί το ζήτημα της κατάργησης της μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Αναρωτιέμαι όμως, αν δεν υπήρχε το κίνητρο της περιβόητης μονιμότητας, ποιος νέος άνθρωπος θα πήγαινε τελικά στο Δημόσιο και για ποιο λόγο?

Για ένα χαμηλό μισθό ή για την παντελή έλλειψη δημιουργικότητας?

Αν τα παιδιά μας, όντας στο Δημόσιο, ήταν αντιμέτωπα με τον ανταγωνισμό και την ανασφάλεια του ιδιωτικού τομέα, θα θέλαμε διακαώς να γίνουν Δημόσιοι Υπάλληλοι.?

Το θέμα λοιπόν είναι η νοοτροπία. Το Δημόσιο είναι συνώνυμο της τεμπελιάς και του ωχαδερφισμού, γιατί έτσι το καταντήσαμε. Κάποιος μας μύησε σε αυτή την συμπεριφορά, δεν γεννηθήκαμε με αυτήν.

Και εμείς βεβαίως την ασπαστήκαμε χωρίς αντίσταση, γιατί βόλευε την «ζωούλα μας».

Και το καταραμένο ΒΟΛΕΜΑ δεν αλλάζει με νόμους. Αλλάζει όταν αλλάξει η νοοτροπία μας και η παιδεία μας...ακόμα και ο τρόπος που μας ανατρέφουν οι γονείς μας.

Όταν έπρεπε να διαλέξω μεταξύ Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, όλοι οι γνωστοί μου, και όσοι με αγαπούν, μου είπαν: Πήγαινε...θα είσαι αραχτή και πάνω απ' όλα μόνιμη.........

Και πήγα.

Δεν είμαι αραχτή -λόγω συνείδησης- είμαι όμως μόνιμη.

Κανείς δεν μου είπε: «Πήγαινε για να κάνεις κάτι καλύτερο, πήγαινε για να δώσεις ένα κομμάτι από τα χιλιάδες κομμάτια πάζλ του καλού εαυτού μας, που χρειάζονται σε αυτή την χώρα για να αλλάξουν τα πράγματα»

Υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων λοιπόν. Αφού είμαστε ανίκανοι να βγάλουμε ευσυνείδητους πολίτες, ας βγάλουμε τον βούρδουλα.

Έτσι είναι. Όταν θέτουμε κανόνες, πρέπει να εξετάζουμε και το DNA του κάθε λαού. Εμείς οι Έλληνες δηλώνουμε ανυπότακτοι, με κριτικό πνεύμα και όλα τα συναφή. Η «ψευτομαγκιά» μας, είναι και η περηφάνια μας.

Αναρωτιέμαι όμως γιατί αυτή η κακώς εννοούμενη «περηφάνια», προοδεύει κ εξελίσσεται σε κάτι καλύτερο στο εξωτερικό κ' στην Ελλάδα πρέπει να επισημάνουμε τα απολύτως αυτονόητα: Να είστε ευγενικοί με τους πολίτες. Με αλλά λόγια μας παρακαλούν -επισήμως- να κάνουμε αυτό για το οποίο μας πληρώνουνε.

Τελικά η νοοτροπία μοιάζει με την αγάπη. Όσο δύσκολο είναι να την αποκτήσεις, άλλο τόσο δύσκολο είναι να την καταργήσεις.

Η νοοτροπία δεν είναι ένα πακέτο τσιγάρα. Δεν την καταργείς πετώντας την απ' το παράθυρο. Την χτίζεις ή την ανατρέπεις μέρα με την μέρα, βήμα, βήμα.

Αλλά ποιος ασχολείται σήμερα με αυτά τα ζητήματα! Μάλλον κι εγώ, γράφοντας αυτές τις αράδες, ανήκω στους αδικαιολόγητα ρομαντικούς και γραφικούς αυτού του πλανήτη.

Δυστυχώς με την παιδεία μας, την ανατροφή μας, που είναι τελικά και ο πυρήνας των προβλημάτων μας, δεν υπάρχει ούτε χώρος, ούτε χρόνος...
Και κυρίως ούτε τηλεοπτική κάλυψη......

Ιφιάνασσα

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Ο τρόπος της πρόσφατης διακυβέρνησης της χώρας, πιθανόν να τεκμαίρει έγκλημα σε βάρος του Ελληνικού λαού.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, με τους αρμοδίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκατεστημένους στην χώρα μας να ελέγχουν λεπτομερώς τον προϋπολογισμό και το δημοσιονομικό πρόγραμμα της, τις απαξιωτικές δηλώσεις των υπουργών και στελεχών κυβερνήσεων των σοβαρών Ευρωπαϊκών και όχι μόνον κρατών, αλλά και την εν γένει υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, αποκάλυψαν το μεγαλύτερο, μεταπολεμικά, πολιτικό έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος του Ελληνικού λαού.

Μια μεγάλη ομάδα ανίκανων ή/και διεφθαρμένων πολιτικών που κυβέρνησαν την χώρα τα τελευταία χρόνια, κατάφεραν να υποθηκεύσουν το μέλλον του Ελληνικού λαού για τις επόμενες, τουλάχιστον, δύο δεκαετίες.

Τόσο μεγάλο κακό, νομίζω ότι, δεν έκανε στην Ελλάδα ούτε η χούντα των συνταγματαρχών, οι οποίοι ούτως ή άλλως πλήρωσαν ή και πληρώνουν ακόμα για τα εγκλήματα τους.

Εκμεταλλευόμενοι την ακατανόητη ανοχή του Ελληνικού λαού, η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον «συντονισμό» ενός τεμπέλη όπως κατά κόρο έχει γραφτεί, ανίκανου όπως αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων και αποδεδειγμένα ριψάσπιδα πρωθυπουργού, για πέντε ολόκληρα χρόνια παρέδωσε την χώρα σε ένα όργιο λεηλασίας του κράτους, κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος και βολέματος των κάθε λογής ανίκανων, (με τον ηπιότερο χαρακτηρισμό), «ημετέρων» με την τοποθέτηση τους στην διαχείριση υπουργείων, και κάθε μορφής και υπόστασης δημόσιου οργανισμού και φορέα.

Και όλα αυτά με το σύνθημα «σεμνά και ταπεινά» για την επανίδρυση του κράτους.

Αποτέλεσμα της ανικανότητας και της τουλάχιστον, (και πάλι με τον ηπιότερο χαρακτηρισμό), όχι χρηστής διαχείρισης του κράτους, είναι η σημερινή δεινότατη οικονομική κατάσταση της χώρας.

Το μέγεθος της ζημιάς για την χώρα είναι τέτοιο που προφανώς συντρέχουν λόγοι ώστε να καταλογισθούν ευθύνες σε επίπεδο εγκλήματος κατά του Ελληνικού λαού.

Ενδεχομένως πολλοί και ιδίως οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι στο εθνικό έγκλημα, να σπεύσουν να με χαρακτηρίσουν υπερβολικό, λαϊκιστή, εθνικιστή ή και πολιτικά αντίθετο στην προηγούμενη κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν είμαι, συνειδητά τουλάχιστον, τίποτα από όλα αυτά, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι θα πρέπει να μάθουμε κάποτε όλοι και ιδίως οι πολιτικοί , ότι δεν μπορούν να εγκληματούν σε βάρος του κράτους και του Ελληνικού λαού χωρίς να τιμωρούνται.

Ο πρώην πρωθυπουργός αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του είναι σε χειμερινές διακοπές, οι πρώην τσάροι της οικονομίας, υπουργοί, πρόεδροι και διοικητές οργανισμών είναι ακόμα εν ενεργεία πολιτικοί ή ιδιωτεύουν απολαμβάνοντας τα «οφέλη» από την πενταετή διακυβέρνηση της χώρας , και ο δύστυχος λαός προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε αυτό το χάος που δημιούργησαν οι ανόητοι, ανίκανοι και, πιθανώς ή μάλλον προφανώς, διεφθαρμένοι κυβερνώντες.

Πιο μήνυμα περνάει στα νέα παιδιά που αύριο ενδεχομένως να ασχοληθούν με την πολιτική και τα κοινά αυτού του τόπου?

Το μήνυμα της αλαζονείας, της ασυλίας, της συγκάλυψης και της ατιμωρησίας των πολιτικών.

Με τέτοια μηνύματα και η επόμενη γενιά πολιτικών και κυβερνητικών στελεχών, δεν θα είναι οι άριστοι όπως θα έπρεπε να είναι, αλλά θα είναι τα λαμόγια, οι επιτήδειοι και το χειρότερο γενικότερα κομμάτι του κοινωνικού ιστού αυτής της χώρας.

Είναι εθνική ανάγκη να αποκτήσουν ξανά οι πολιτικοί την αίγλη ενός Βενιζέλου (Ελευθερίου), ενός Τρικούπη, ενός Καραμανλή (του original), ενός Παπανδρέου (Ανδρέα) και από άποψη σοβαρότητας και εργατικότητας ενός Κώστα Σημίτη.

Ένας τρόπος υπάρχει να αποκτήσει και πάλι η πολιτική την αίγλη και την σοβαρότητα της.

Να συγκληθεί άμεσα μία σοβαρή και ουσιαστική εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή, ή και ένα δικαστήριο πολιτικών εγκληματιών η οποία αφού εντοπίσει τους εγκληματίες πολιτικούς, (γιατί έγκλημα υπάρχει άρα υπάρχουν και εγκληματίες), θα αποδώσει τις ευθύνες και τις ποινές που αναλογούν σε καθένα εξ αυτών ώστε κάποτε να αρχίσει να λειτουργεί το κράτος δικαίου σε αυτήν την ταλαίπωρη χώρα.

Αυτοί που έφεραν την χώρα και τον Ελληνικό λαό σε αυτήν την κατάντια, θα πρέπει να πληρώσουν με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων, να στερηθούν το δικαίωμα συμμετοχής στους στα κοινά για χρονικό όριο ανάλογο της ανικανότητας που επέδειξαν κατά την τέλεση των κρατικών καθηκόντων που τους είχαν ανατεθεί, και της συμμετοχής τους σε οποιασδήποτε μορφής ενέργειες που συνιστούν κρατική λεηλασία και όχι να απολαμβάνουν ασυλίας ή και προνόμια πρώην και εν ενεργεία πολιτικών.

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Άθλια από πλευράς καθαριότητας η εικόνα του Πειραιά

Ευχόμενος σε όλους να έχετε μια καλή και ευτυχισμένη χρονιά και παρότι είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, εν τούτοις φοβάμαι ότι το 2010 θα είναι μια δύσκολη χρονιά.

Για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας που κατά την γνώμη μου οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην ανικανότητα των κυβερνώντων, στην διόγκωση του δημόσιου τομέα και στο απαράδεκτο καθεστώς μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, θα επανέλθω σύντομα με εκτενές post.

Σήμερα θα ήθελα να σταθώ στην άθλια εικόνα που παρουσιάζει ο δήμος του Πειραιά από πλευράς καθαριότητας.

Συγκρίνετε την εικόνα του Δήμου Πειραιά, από άποψη καθαριότητας, με οποιαδήποτε πολιτισμένη Ευρωπαϊκή πόλη και πέστε μου έναν λόγο για τον οποίο οι υπεύθυνοι του δήμου και ο δήμαρχος της πόλης πρέπει να εξακολουθούν να είναι στην θέση τους.

Που είναι οι οργανωμένοι κομματικοί «στρατοί» να διαδηλώσουν κατά αυτής της αθλιότητας που συντελείται σε βάρος των κατοίκων του Πειραιά.

Που είναι αυτοί που ψήφισαν τον δήμαρχο και, προφανώς, διαψεύστηκαν οι ελπίδες τους για μια καθαρή και ευνομούμενη πόλη, να στείλουν στο δημαρχιακό μέγαρο τα σκουπίδια που συγκεντρώνονται στις γειτονιές της πόλης.

Για την καθαριότητα, είναι εμφανέστατη η εγκατάλειψη και όσο για την ασφάλεια, προσπαθήστε να διασχίσετε τα πεζοδρόμια της οδού ΙΙας Μεραρχίας εκεί κατά το σούρουπο και θα με θυμηθείτε.

Θα πρέπει κάποια ώρα οι πολίτες αυτής της χώρας να πάψουν να είναι κομματικοί οπαδοί και να ψηφίζουν με κριτήριο την αναγνωρισιμότητα του κάθε "λαμπερού" υποψηφίου, αλλά να ψηφίζουν με βάση τις δυνατότητες των υποψηφίων, τα προγράμματα τους και το συμφέρον του τόπου.