Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Συνεχίζεται η απεργία των ιδιοκτητών ΦΔΧ

Τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, μετά την πολύωρη γενική συνέλευση των ομοσπονδιών τους.

Με το "πιστόλι" της χρεοκοπίας στο κρόταφο...

Το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας της χώρας ενδέχεται να εξελιχθεί σε καταλύτη που θα βγάλει την ελληνική κοινωνία από το τέλμα των τελευταίων δεκαετιών.
Το νεοελληνικό κοινωνικό μόρφωμα των συντεχνιών που άκμασαν εκβιάζοντας κάθε μια χωριστά μέσω του κράτους όλες τις υπόλοιπες και σίγουρα ολόκληρη την κοινωνία, βρίσκεται με το «πιστόλι» στον κρόταφο.
Δεν υπήρχε καμία άλλη πειθώ ικανή να αποκτήσει δυναμική αλλαγής των κακώς κείμενων και των μικρών και μεγάλων διαπλοκών, παρά η απειλή της ολικής κατάρρευσης και της παύσης πασών των πληρωμών.

Η επιστράτευση των αυτοκινητιστών αποτελεί μια πολύ ήπια αντίδραση του κράτους στην εκβιαστική αυθαιρεσία. Αλλά αποτελεί μια αρχή...

Το 1981 όταν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας των ΗΠΑ προσπάθησαν να υπερασπίσουν τα κεκτημένα παραβιάζοντας τα δικαιώματα της υπόλοιπης κοινωνίας στην ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών, ο Ρόναλντ Ρήγκαν απέλυσε 11.000, φυλάκισε τους συνδικαλιστές ηγέτες για παραβίαση των δικαιωμάτων της υπόλοιπης κοινωνίας και επέβαλε στα συνδικάτα να πληρώνουν αποζημίωση ενός δισ. για κάθε μέρα που τα αεροπλάνα έμεναν κολλημένα στο έδαφος.

Σίγουρα η αυταρχική διακυβέρνηση δεν αποτελεί το ζητούμενο για την διακυβέρνηση μιας δημοκρατικής κοινωνίας.
Το αποτέλεσμα όμως της πολιτικής Ρήγκαν ήταν οι ΗΠΑ από μια φθίνουσα υπερδύναμη στραπατσαρισμένη από το πόλεμο του Βιετνάμ, και την ύφεση της δεκαετίας του ΄70, η οποία αντιμετώπιζε επί ίσοις όροις αν όχι από μειονεκτική θέση την ΕΣΣΔ, να εξελιχθεί 20 χρόνια αργότερα στην μοναδική υπερδύναμη αφού αφάνισε με ειρηνικό τρόπο τη Σοβιετία που δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει την οικονομική της έκρηξη...

Ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων μιας κοινωνίας είναι η δημοκρατική συναίνεση και μια δίκαιη κατανομή βαρών και διανομή πλούτου. Οι αυθαιρεσίες και οι εκβιασμοί από συντεχνίες προνομιούχων εργαζομένων, επαγγελματιών ή διαπλεκόμενων επιχειρηματιών, μοιραία οδηγούν σε αδιέξοδα όπως αυτό του ενδεχόμενου της χρεοκοπίας.

Επειδή οι κοινωνίες σπάνια αυτοκτονούν, τα αδιέξοδα μοιραία οδηγούν σε αυταρχικές λύσεις με την αποδοχή της ευρείας πλειοψηφίας της κοινωνίας. Αν οι συντεχνίες μας είχαν δείξει φειδώ στα προνόμια, ίσως να μην είχαμε φτάσει εδώ που φτάσαμε και τα μέτρα αναδιάρθρωσης που θα χρειάζονταν να ήταν πιο ήπια.
Εδώ που φτάσαμε όμως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την μεταρρύθμιση και την πολιτιστική επανάσταση. Όσο πιο νωρίς το καταλάβουμε αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα περάσει το οδυνηρό σκέλος της υπόθεσης.

Νόμος σκούπα, λοιπόν, για τα κλειστά επαγγέλματα, ελεγκτές στα υπουργεία τα νοσοκομεία και οτιδήποτε ξοδεύει χρήματα των φορολογούμενων. Αν κάτι είναι βέβαιο, αυτό είναι ότι έχει δρομολογηθεί η επόμενη μέρα.

Το πότε θα έρθει δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί ακόμη. Ούτε το πως θα είναι μπορεί να προσδιοριστεί. Απλά δεν υπάρχουν περιθώρια να είναι χειρότερη από την προηγούμενη.
Το χρηματιστήριο αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να προεξοφλεί αυτή την κατάσταση και μετά από λίγα χρόνια, όταν θα εδραιώνεται μια νέα κατάσταση στην οικονομία, θα αρχίσει να ενσωματώνει τα νέα δεδομένα και να αφήνει πίσω, πολύ χαμηλά, τα υψηλά του 1999.

Πρέπει να είναι στραβός κάποιος για να μην μπορεί να το δει...

Αναδημοσίευση από το http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=1020785

Συνεχίζεται η απεργία - Σήμερα οι τελικές τους αποφάσεις - Η επίταξη με ρυθμούς χελώνας!

Στη Γενική Συνέλευση σήμερα Παρασκευή θα αποφασίσουν οι απεργοί εάν θα συνεχίσουν την απεργία τους.

- Αλαλούμ με την επίδοση των φύλλων πορείας - Παλιές οι λίστες - Με ρυθμούς χελώνας η επίδοση

- Λιγότερες οι ουρές στα πρατήρια όπου γίνεται ανεφοδιασμός

Μετά την ενημέρωση των απεργών τώρα όλα θα κριθούν στη Γενική Συνέλευση των απεργών που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 12:00 και τότε θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν την απεργία ή θα την αναστείλλουν. Αυτό ανακοίνωσε το βράδυ ο κ. Τζωρτζάτος μετά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου.

Τελικά, δεν πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση των απεργών με τον υπουργό Μεταφορών και είχε προηγηθεί μόνο η συνάντηση του κ. Τζωρτζάτου με τον γραμματέα του υπουργείου, όπου ζητήθηκαν κάποιες διευκρινίσεις. Με βάση και αυτές τις διευκρινίσεις θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν να κρατούν ομήρους ολόκληρη τη χώρα.

Κι ενώ έχουν συμπληρωθεί πέρα των 24 ωρών απο την στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επίταξη οχημάτων και υπηρεσιών των απεργών, τελικά έχει μείνει μόνο στα χαρτιά.

Τα φύλλα πορείας είναι ακόμα στον δρόμο αφού σε πολλές νομαρχίες οι λίστες που έφτασαν δεν ήταν επικαιροποιημένες με αποτέλεσμα να περιμένουν τουλάχιστον 2 ώρες να σταλούν οι ενημερωμένες. Αλλες πληροφορίες λένε οτι η επίταξη έχει "παγώσει" για λίγο μήπως βρεθεί λύση...

Η εικόνα στην αγορά της βενζίνης είναι πάντως πολύ διαφορετική απο τις προηγούμενες ημέρες. Τα ιδιωτικά βυτιοφόρα εφοδιάζουν από το πρωί αρκετά πρατήρια και οι ουρές στα περισσότερα είναι αισθητά μειωμένες.


Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Πάγωσαν οι κρατήσεις από το εξωτερικό για την Ελλάδα

Με μελανά χρώματα περιέγραψε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Ξενοδόχων Ανδρέας Ανδρεάδης, την κατάσταση την οποία βιώνει ο ελληνικός τουρισμός, απόρροια της απεργίας των βυτιοφόρων.
Σε ενημερωτική πρωινή εκπομπή υπογράμμισε ότι οι κρατήσεις για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει, τη στιγμή που προ της απεργίας των ιδιοκτήτων βυτιοφόρων, κάθε μέρα 100.000 νέες κρατήσεις προγραμματίζονταν για την Ελλάδα.

Ο κ. Ανδρεάδης αναφερόμενος για τη Βόρεια Ελλάδα επεσήμανε ότι χιλιάδες επισκέπτες από Ρωσία, Βουλγαρία, Σερβία κα είναι αποκλεισμένοι στη χώρα μας. Απαγορευτική, όπως είπε, είναι και η είσοδος τους και στα ελληνικά όρια, εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων στα πρατήρια.
Με δεδομένο ότι το σημείο μηδέν για τον ελληνικό τουρισμό ήταν χθες, όπως είπε, ευελπιστεί ότι σήμερα θα ομαλοποιηθεί η αγορά.
 
Πηγή : sarotiko.blogspot.com

Αντιδρούν στην επίταξη οι ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων.

Εξαιρετικά ορθή η απόφαση του Πρωθυπουργού για πολιτική επιστράτευση των απεργών αυτοκινητιστών.  Η κοινωνία και οι κάτοικοι των νησιών ιδιαίτερα δέχτηκαν την απόφαση με μεγάλη ανακούφιση.

Οι απεργοί όμως και κυρίως οι βυτιοφορείς, δηλώνουν αποφασισμένοι να μην πειθαρχήσουν στην απόφαση για πολιτική επιστράτευση και ετοιμάζονται να ανταπαντήσουν με κατάθεση αγωγής και ανακοπή της επιστράτευσης, δηλώνοντας αμετακίνητοι «μέχρι τέλους».

Ήδη από σήμερα το πρωί σκλήρυναν ακόμα πιο πολύ την στάση τους μλποκάροντας τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων, απαγορεύοντας την κίνηση και των βυτιοφόρων ι.χ η μετακίνηση των οποίων γίνεται με περισσότερη δυσκολία από χθες.

Ακόμα μια κρίσιμη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 10 το πρωί με τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Ρέππα.

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Επιστρατεύονται οι απεργοί

Την επίταξη των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης αποφάσισε η κυβέρνηση, με απόφαση του Πρωθυπουργού, μετά την άκαρπη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, μετά από σχετική Εισήγηση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ρέππα, και αφού ελήφθη υπόψη η επιτακτική ανάγκη αποτροπής των δυσμενών συνεπειών της παρατεινόμενης απεργίας των ιδιοκτητών και οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσης και βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων, που έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού των πολιτών σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, απειλεί τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και απειλεί επίσης κατ΄ επέκταση τη δημόσια τάξη, κηρύσσονται οι ανά τη χώρα ιδιοκτήτες και οδηγοί φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων σε κατάσταση πολιτικής κινητοποίησης.

Με την εν λόγω απόφαση εξουσιοδοτούνται οι υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών και, κατά το μέρος της αρμοδιότητάς τους, οι οικείοι Νομάρχες να προβούν σε επίταξη των υπηρεσιών και επίταξη της χρήσης των φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων καθώς και να λάβουν κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο για τη διασφάλιση των δημοσίων αγαθών που κινδυνεύουν από την κατά τα άνω διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας.

Ανένδοτοι οι απεργοί
«Δεν θα συνταχθούμε με αυτή την απόφαση...είμαστε αποφασισμένοι», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου των Βυτιοφορέων, Άγγελος Φάλαρης, μιλώντας στο ρ/σ «Σκάι», μετά την έκδοση της απόφαση επιστράτευσης.



Πηγή : http://www.naftemporiki.gr/

Ανένδοτοι οι μεταφορείς - συνεχίζεται η απεργία

Συνεχίζουν την απεργία οι ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ, καθώς χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντησή τους με το γ.γ. Μεταφορών Χ. Τσιόκα.

Ανένδοτος εμφανίστηκε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Συνδικάτου Χερσαίων Μεταφορών Γιώργος Τζωρτζάτος, ο οποίος τόνισε πως «η κυβέρνηση δείχνει την αδιαλλαξία της για ακόμη μία φορα».
«Η ευθύνη δεν μας βαραίνει, η κυβέρνηση μας οδήγησε στην απεργία πηγαίνοντας εν κρυπτώ το νομοσχεδιο στη βουλή και τώρα δείχνει την αδιαλλαξία της για ακόμη μία φορα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τζωρτάτος εξήγησε ότι το υπουργείο Μεταφορών ζήτησε λύση της απεργίας προτού ξεκινήσει ο διάλογος, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό από τους απεργούς.
«Οι συνάδελφοι είναι στο δρόμο και αγωνίζονται, έπρεπε το υπουργείο να μας δώσει αυτά που μας αξίζουν», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή το «όπλο» της πολιτικής επιστράτευσης αναμένεται να προτάξει η κυβέρνηση, μετά και από τη σημερινή αδιαλλαξία των απεργών.

Πηγή : http://www.naftemporiki.gr/

Για την προκήρυξη της σέχτας.

Αν διαβάσει κάποιος, όχι απαραίτητα έμπειρος, αναλυτής την προκήρυξη της «σέχτας των επαναστατών», νομίζω πως εύκολα θα διαπιστώσει ότι η τρομοκρατική αυτή οργάνωση αποτελείται από κάποιους ψυχικά διαταραγμένους σαν επικεφαλής, που ίσως και να εκτελούν πληρωμένα συμβόλαια και που μεταξύ άλλων χρησιμοποιούν κακοποιούς αλλά εκμεταλλεύονται και χρησιμοποιούν και κάποιους «επαναστάτες της πορδής με τα λεφτά του μπαμπά» που από ανία και βλακεία αποφάσισαν να το παίξουν τρομοκράτες των πόλεων.

Σε κάθε περίπτωση  είναι εχθροί της κοινωνίας, καμιά σχέση δεν έχουν με παλαιότερες τρομοκρατικές οργανώσεις τύπου 17 Νοέμβρη που είχαν έστω κάποιο έρεισμα, ας μου επιτραπεί να πω, σε μια μερίδα της κοινωνίας μας και βέβαια αυτοί οι, (ας τους πούμε), άνθρωποι καμιά σχέση δεν έχουν με οτιδήποτε σχετίζεται με την λέξη «επαναστατικό» η ακόμα και με την έννοια «αντιεξουσιαστικό».

Άλλωστε ποιος πραγματικός, «σοβαρός» και «ισορροπημένος» τρομοκράτης ή αντιεξουσιαστής θα δολοφονούσε έναν απλό δημοσιογράφο όπως ήταν ο Σωκράτης Γκιόλιας, (που στην κοινή γνώμη έχει ταυτιστεί για την προσφορά ελεύθερου βήματος ώστε να λέει την άποψη, την γνώμη του και την καταγγελία του ο κάθε μέσος πικραμένος Έλληνας), και μετά θα έστελνε την προκήρυξη του σε εφημερίδα του «συγκροτήματος Λαμπράκη»?

Πάντως, όπως όλοι οι παλαβοί, είναι απρόβλεπτοι και για αυτό είναι και επικίνδυνοι.

Δολοφόνησαν έναν μισθοσυντήρητο αστυνομικό και έναν νέο δημοσιογράφο και αυτό το λένε επανάσταση. Το να δολοφονήσεις κάποιον συνάνθρωπο σου δεν είναι δα ούτε επανάσταση ούτε μαγκιά. Οι, εκ προθέσεως, δολοφόνοι πάντοτε ανήκαν και θα ανήκουν είτε στην κατηγορία των κακοποιών ή στην κατηγορία των ψυχικά  διαταραγμένων.

«Εξειδίκευση» στην μπαρουφο-είδηση.

Με τις ανοησίες που γράφουν κατά καιρούς διάφοροι «εξειδικευμένοι» τάχατες κοντυλοφόροι, πλασάροντας το κάθε κουτσομπολιό και την κάθε μπαρούφα για είδηση, έχουν πάρει πολύ κόσμο στον λαιμό τους.

Κρίσιμη συνάντηση στο υπ. Μεταφορών

Κρίσιμο ραντεβού με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων έχουν στις 10.00 το πρωί οι μεταφορείς, οι οποίοι εμφανίζονται ανυποχώρητοι.

Μετά την απόφασή τους να συνεχίσουν την απεργία, η κυβέρνηση αφήνει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο της πολιτικής επιστράτευσης.

Πάντως, έκκληση για διάλογο απηύθυνε χθες ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Ρέππας, καθώς τα προβλήματα που έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται στην αγορά εντείνονται.

Με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου των Βυτιοφορέων, κ. Άγγελος Φάλαρης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο απαράδεκτο, καθώς όπως τόνισε απαξιώνει τα περιουσιακά στοιχεία των ιδιοκτητών.


Πηγή : http://www.naftemporiki.gr/

Είναι ηθικό να χρησιμοποιούνται «άνθρωποι του μόχθου» στα παιχνίδια των εργατοπατέρων?

Είναι γεγονός ότι «στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται».

Ο τουρισμός παραπαίει, η οικονομία της χώρας πάει κατά διαόλου, οι εταιρείες του τουριστικού κλάδου αυτήν την χρονιά θα αντιμετωπίσουν, στο σύνολο τους, σοβαρά οικονομικά προβλήματα με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους χιλιάδες άμεσα και έμμεσα εργαζομένους σε αυτές, και κάποιοι από τους εργατοπατέρες συνεχίζουν να παίζουν τα πολιτικο-συνδικαλιστικά τους παιγνίδια παρασύροντας και ορισμένους αφελείς εργαζομένους, (οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση), που χρησιμοποιούνται ως πιόνια στην σκακιέρα της πολιτικο-συνδικαλιστικής τους ανέλιξης.

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Προκήρυξη της «Σέχτας» για τη δολοφονία Σ. Γκιόλια

Την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια αναλαμβάνει η οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών» με προκήρυξή της που εστάλη στις 2.30 το μεσημέρι στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα και υπέδειξε συγκεκριμένο σημείο όπου είχε αφεθεί η προκήρυξη.

Συντάκτες της εφημερίδας, οι οποίοι πήγαν στο σημείο, βρήκαν ένα επτασέλιδο κείμενο σε έντυπη μορφή, που αναφέρεται στη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια.

Όπως έγινε γνωστό από την εφημερίδα, στην προκήρυξη αναφέρονται οι αιτίες για τις οποίες τα μέλη της οργάνωσης προχώρησαν στη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, ενώ χρησιμοποιούν βαρείς χαρακτηρισμούς για γνωστούς δημοσιογράφους και εκδότες. Εκτοξεύονται δε απειλές και κατά αστυνομικών, εισαγγελέων, σωφρονιστικών υπαλλήλων, διευθυντών φυλακών και κοινωνικών λειτουργών που εργάζονται σε φυλακές.

Η προκήρυξη βρίσκεται και εξετάζεται στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, ενώ στη συνέχεια θα την παραλάβουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Ολόκληρο το κείμενο της προκήρυξης αναμένεται να δημοσιευθεί αύριο στην εφημερίδα.


Πηγή : http://www.naftemporiki.gr/

Υποχώρησαν οι πρατηριούχοι

Σκληραίνουν τη στάση τους οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης οι οποίοι, όπως εκτιμάται, το απόγευμα θα αποφασίσουν κλιμάκωση και συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

Από την άλλη πλευρά, η ομοσπονδία των πρατηριούχων καυσίμων δεν θα απεργήσει καθώς εξελίσσεται θετικά ο διάλογος με την κυβέρνηση οι συζητήσεις στους κόλπους της ομοσπονδίας των βενζινοπωλών κατέληξαν στο να μην πραγματοποιηθούν απεργιακές κινητοποιήσεις, δεδομένου ότι το υπουργείο Μεταφορών δέχθηκε να αναστείλει προς το παρόν τη διάταξη του νέου νομοσχεδίου που καταργεί την απόσταση των 200 μέτρων ανάμεσα στα πρατήρια και να τη θέσει σε διάλογο με τους πρατηριούχους ώς τις 4 Αυγούστου.

Στην ανακοίνωσή της η ομοσπονδία έκανε λόγο για αναστολή κινητοποίησης για λόγους δημόσιου συμφέροντος και επανέλαβε την αντίθεσή της στην συγκεκριμένη διάταξη.


Πηγή : http://news247.gr/

Ελλάδα: Όταν η ακρίβεια «χτυπάει» κόκκινο

Την πρώτη θέση στις αυξήσεις σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με την ανάλυση των τιμών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης του ΕΛΚΕΚΑ και αφορούν τις χώρες της Ευρωζώνης, για τον μήνα Ιούνιο-2010 σε σχέση με τον Ιούνιο-09.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα είναι πρώτη:
- στον πληθωρισμό με 5,2% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 1,4%.
- στην ένδυση με αύξηση 2,5% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 0,3%.
- στα καύσιμα με αύξηση 41,5% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 11,6%.
- στις μεταφορές επιβατών με σιδηρόδρομο με αύξηση 36,6%, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 3,5%.
- στις οδικές μεταφορές επιβατών με αύξηση 9,3% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 1%.
- στις καφετέριες και ξενοδοχεία με αύξηση 3,6% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 1,2%.
- στον καπνό με αύξηση 19,9% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 5,4%.
- στο κρασί με αύξηση 2,6% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 0,5%.
- στη ζάχαρη, μέλι, ζαχαρώδη με αύξηση 2,4% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι -0,3%
- στη μπύρα με αύξηση 11,5% όταν ο μέσος όρο της ΕΕ είναι 0,8%
- στις ασφαλίσεις μεταφορών με αύξηση 18% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 5,4%.

Πηγή : http://www.fmvoice.gr/

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους οι ιδιοκτήτες φορτηγών

Προς συνέχιση των κινητοποιήσεων φαίνεται ότι οδεύουν οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, οι οποίοι δείχνουν να επιμένουν στη σκληρή στάση που ακολουθούν, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις του προωθούμενου νομοσχεδίου για τις εμπορευματικές μεταφορές.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου των Βυτιοφορέων, κ. Άγγελου Φάλαρη, το μεσημέρι αναμένεται να γίνει τηλεδιάσκεψη μεταξύ των προέδρων όλων των Σωματείων του κλάδου, ενώ –όπως υποστήριξε- από τις τηλεφωνικές επαφές που έγιναν μέχρι τώρα, η τάση είναι κατηγορηματικά υπέρ της συνέχισης της απεργίας.
Ο κ. Φάλαρης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο απαράδεκτο, καθώς όπως τόνισε απαξιώνει τα περιουσιακά στοιχεία των ιδιοκτητών.

Οριστική απόφαση πάντως για την πορεία των κινητοποιήσεων αναμένεται να ληφθεί αργά το απόγευμα.

Την ίδια ώρα, εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα οποία στην πλειονότητά τους έχουν «στεγνώσει» από καύσιμα.
.......
Ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης
Εν τω μεταξύ, την προθυμία της κυβέρνησης να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χάρης Τσιόκας, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης.

Μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ο κ. Τσιόκας επισήμανε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τους απεργούς και ελπίζει στην εξεύρεση λύσης.

Κατέστησε ωστόσο σαφές ότι σε αντίθετη περίπτωση, «το κράτος πρέπει να λειτουργήσει συντεταγμένα», καθώς όπως ανέφερε, δεν είναι δυνατόν η οικονομία και ο τουρισμός της χώρας να συνεχίσουν να πλήττονται σε μία τόσο κρίσιμη για τον τόπο περίοδο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1847843

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Ανέστειλαν την απεργία του Σαββάτου οι ελεγκτές

Ανέστειλαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας την 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει για το προσεχές Σάββατο, μετά την έκτακτη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

Από την πλευρά του, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη «λευκή απεργία» των ελεγκτών και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις καθυστερήσεις των πτήσεων, και το υπουργείο Υποδομών αναστέλλει το μέτρο που είχε εξαγγείλει λίγο νωρίτερα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για την ανάκληση των αδειών των θερινών διακοπών όλων των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του υπουργείου διαβεβαίωσαν ότι στο νομοσχέδιο θα ενισχυθεί η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του κλάδου, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των ελεγκτών.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου την Τρίτη προκειμένου να συζητήσουν ορισμένες ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου.

Εν τω μεταξύ, μέχρι τις 18:30 περίπου 118 πτήσεις αναχώρησαν από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας με καθυστέρηση από 5 λεπτά έως και 60 λεπτά.


Αναδημοσίευση από την http://www.naftemporiki.gr/

Σε «αφασία» ή σε διακοπές ο κρατικός μηχανισμός?

Απεργούν οι ιδιοκτήτες φορτηγών και αποφάσισαν να παρκάρουν τα οχήματα τους στην εθνική οδό, προκαλώντας κυκλοφοριακό έμφραγμα και δοκιμάζοντας τα νεύρα και την ανοχή του μέσου Έλληνα πολίτη.

Είναι αντιληπτό ότι μια ομάδα Ελλήνων μπορεί να ενδιαφέρεται για τα κεκτημένα της συντεχνίας τους και να αδιαφορούν για την ταλαιπωρία που προκαλούν στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες, αλλά είναι εντελώς ακατανόητη η απουσία και η αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού.

Πότε άλλοτε θα μπορούσε να παρκάρει στην εθνική οδό το ι.χ του οποιοσδήποτε Έλληνας και δεν θα άρπαζε μια ξεγυρισμένη κλήση ή και αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας?

Γιατί τέτοια ανοχή στην συγκεκριμένη συντεχνία?
Που είναι το κράτος να εφαρμόσει τον νόμο?

Εάν το κλείσαμε ας μας το πουν να το ξέρουμε.
Αν αρχίσουμε να κάνουμε ο καθένας ότι μας αρέσει ή ότι μας βολεύει το χάσαμε το παιγνίδι πατριώτες.

Στην ουρά για λίγη βενζίνη - Στερεύουν τα πρατήρια - Επιμένουν οι ιδιοκτήτες φορτηγών - 'Ολο το νομοσχέδιο

- Ρέππας πρός ιδιοκτήτες φορτηγών: Συναισθανθείτε τις ευθύνες σας!
- Με απεργία απειλούν και οι βενζινοπώλες
- Καταγγελίες για αυθαίρετες αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης
- Στο 1,633 η ακριβότερη βενζίνη στην Κεφαλλονιά - Δείτε ενδεικτικές τιμές

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης είναι πλεον οι καταναλωτές αφού τα πρατήρια στερεύουν το ένα μετά το αλλο από την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών, ενώ η μόνη βενζίνη που βρίσκει κανείς μετά από ατελείωτη ώρα αναμονής είναι η σούπερ αμόλυβδη η οποία φτάνει μέχρι και στην εξωφρενική τιμή των 1,839!

"Είμαστε ακόμα στην αρχή", δηλώνει στο Newsit ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Φορτηγών.

Στους δρόμους επικρατεί κομφούζιο αφού σε πολλά σημεία του λεκανοπεδίου οι ιδιοκτήτες φορτηγών έχουν παρατάξει τα οχήματά τους.
Την ίδια ώρα, με κλείσιμο των πρατηρίων απειλούν και οι βενζινοπώλες. Αύριο θα αποφασίσουν εαν θα κλείσουν τα πρατήριά τους από την Τετάρτη.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=35538&catid=13

Κανονικά εκτελούνται όλα τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών πλοίων.

Όπως διαβεβαιώνουν στελέχη των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, τα πλοία της ακτοπλοΐας δεν θα επηρεαστούν σημαντικά από την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης.

Οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων σε συνεργασία με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν κάνει τον σχεδιασμό τους και τα ταχύπλοα, κυρίως, πλοία αλλά και τα πλοία που είναι δρομολογημένα εκτός του λιμανιού του Πειραιά και ο εφοδιασμός γινόταν με βυτιοφόρα οχήματα, τώρα θα εφοδιάζονται με καύσιμα από εφοδιαστικά πλοία (τάνκερ λιμένος).

Πάντως η απεργία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, καθώς αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στον εφοδιασμό των νησιών με προϊόντα, και σίγουρα η απεργία εν μέσω τουριστικής περιόδου θα επιφέρει πλήγμα και στην εικόνα αλλά και στην πραγματική οικονομία της χώρας μας.

Ανατίναξε και σκότωσε για χρέη

Το πτώμα του ιδιοκτήτη συνεργείου αυτοκινήτων βρέθηκε πριν από λίγο στο ισόγειο της πολυκατοικίας που ανατινάχθηκε τα ξημερώματα στο Ηράκλειο Κρήτης.
Μία ένοικος είναι νεκρή και 12 ένοικοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα από την πυρκαγιά που ακολούθησε ισχυρή έκρηξη στο υπόγειο. Εικάζεται ότι ο ιδιοκτήτης του συνεργείου ανατίναξε την έκθεση και αυτοκτόνησε λόγω χρεών...

Διαβάστε όλο το άρθρο στο
http://news247.gr/ellada/pyrkagia_sto_hrakleio_krhths.433684.html

ΠΟΞ: Σε περιπέτειες ξανά ο ελληνικός τουρισμός

Σε περιπέτειες εισέρχεται το ελληνικό τουριστικό προϊόν», δήλωσε σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και α’ αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, με αφορμή τη λευκή απεργία των ελεγκτών της εναέριας κυκλοφορίας.

Τόνισε ακόμα ότι η στιγμή είναι ακατάλληλη για την πραγματοποίηση της απεργίας, που –όπως είπε, ουσιαστικά στρέφεται κατά της Ελλάδας, καθώς πλήττεται η εικόνα της στο εξωτερικό.

«Οι ανταγωνιστές μας περιμένουν στη γωνία», πρόσθεσε ο κ. Ανδρεάδης και εκτίμησε: «Τη στιγμή που η Τουρκία σημειώνει αύξηση 20%, εμείς θα έχουμε πτώση εσόδων 10% για φέτος».


Πηγή : http://www.naftemporiki.gr/

Αλλάζει χρήση η “Παγόδα”

Οριστικό τέλος στα σενάρια περί της τύχης του κτιρίου της “Παγόδας” που βρίσκεται στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά βάζει απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού ύστερα από σχετική εισήγηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ο.Λ.Π. Α.Ε. κ. Γιώργου Ανωμερίτη.

Τμήμα της “Παγόδας” που έγινε γνωστή τις περασμένες δεκαετίες καθώς φιλοξενούσε διεθνείς και μη εκθέσεις με κορυφαία εκείνη των Ποσειδωνίων, θα αφιερωθεί στις λειτουργίες του επιβατικού λιμανιού και δη της κρουαζιέρας ενώ ένα τμήμα της προορίζεται να γίνει ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών.

Το θέμα της ύπαρξης ξενοδοχείου υψηλών προδιαγραφών στον Πειραιά καλύπτει επίσης ένα διακαή πόθο των παραγωγικών τάξεων που είχαν υποστηρίξει ότι υπάρχει έλλειψη τέτοιου συγκροτήματος στην ευρύτερη περιοχή, θέμα που είχε κορυφωθεί με αφορμή και τις συζητήσεις για τη μεταφορά των Ποσειδωνίων....

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο theseanation.gr
http://www.theseanation.gr/news/cruise/allazei-xrisi-i-pagoda.htm

ΠΝΟ: Αναληθείς οι δηλώσεις του Αντ. Αγαπητού

Την οργισμένη αντίδραση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας προκάλεσε το περιεχόμενο της επιστολής του εκπροσώπου της Hellenic Seaways κ. Αντώνη Αγαπητού, με την οποία υπέβαλε την παραίτησή του από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αγαπητός είχε υποβάλει την παραίτησή του την Πέμπτη, ζητώντας παράλληλα να διαγραφούν από μέλη του ΣΕΕΝ τα πλοία της Hellenic Seaways. Στην επιστολή του κ. αναφερόταν ότι η υπογραφή της ΣΣΕ, που αφορά τα Μεσογειακά και Τουριστικά επιβατηγά πλοία για το 2010, συνιστά «επιβράβευση των εκβιασμών κάποιων συνδικαλιστών» χωρίς άλλη ειδικότερη αναφορά.

Χαρακτήριζε δε ως «πρωτοφανή αύξηση» το ποσοστό του 2% το οποίο καθ’ εαυτό δε καλύπτει ούτε ακόμη και αυτή την αύξηση του 3% στην φορολογία εισοδήματος αξιωματικών και κατωτέρου πληρώματος.

Με σχετική ανακοίνωσή της η ΠΝΟ εκφράζει την έκπληξή της για της άκριτες – όπως επισημαίνει – δηλώσεις του πρώην μέλους της ΣΕΕΝ, τονίζοντας ότι η στάση του κ. Αγαπητού δημιουργούν οργή και αγανάκτηση στις τάξεις των Ελλήνων ναυτεργατών.

Σύμφωνα με την ΠΝΟ, το περιεχόμενο των δηλώσεων αυτών ελέγχεται ως τελείως αναληθές και αστήρικτο, καθώς – όπως υποστηρίζει -στη μακροχρόνια ιστορία της, η Ομοσπονδία διαθέτει σοβαρότητα στα μέσα και στις ενέργειές της για την προώθηση των αιτημάτων του κλάδου που εκπροσωπεί, «χωρίς ποτέ να έχει δεχθεί από οποιαδήποτε κατεύθυνση τέτοια αήθους περιεχομένου επίθεση, που προσβάλει βάναυσα το σύνολο των ναυτεργατών και πάνω από όλα την ίδια την αλήθεια».

Τέλος, η ΠΝΟ απαιτεί την άμεση αποκατάσταση των πραγμάτων από τον Αντώνη Αγαπητό, αλλά και την ανάκληση του χαρακτηρισμού περί «επιβράβευσης των εκβιασμών κάποιων συνδικαλιστών».

Αναδημοσίευση από την naftemporiki.gr
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1847289

Τίτλοι τέλους για το troktiko.

Με την τελευταία ανάρτηση λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής το blog troktiko ανέστειλε τη λειτουργία του.

Η τελευταία, καθώς και όλες σχεδόν οι προηγούμενες αναρτήσεις της ημέρας, αφορούσαν τον Σωκράτη Γκιόλια και είχαν τη μορφή αποχαιρετισμού, στο πρόσωπό του.

Έτσι το ιστολόγιο, ανήγγειλε ότι διακόπτει οριστικά την παρουσία του στο διαδίκτυο.


Πηγή:
http://news247.gr/ellada/anesteile_oristika_th_leitoyrgia_toy.430669.html

Την χώρα θα αποτελειώσουν οι συντεχνίες.

Πρέπει να το πάρουμε απόφαση.
Ότι δεν καταστρέψανε σε αυτόν το τόπο οι πολιτικοί, θα το αποτελειώσουν οι συντεχνίες.

Ας μου εξηγήσει κάποιος, ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης των «κλειστών επαγγελμάτων».

Και αν αναλογιστούμε την οικονομική κατάσταση της χώρας και την φθίνουσα πορεία του τουρισμού, κάθε λογής απεργία που κάνει κακό στον τόπο, ισοδυναμεί με εθνική προδοσία.

Αι σιχτήρι πια.

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Χωρίς εισιτήρια για Πάρο και Νάξο

Ενώ Κρήτη, Μύκονος και Ρόδος είναι άδειες, έχουν εξαντληθεί εισιτήρια και καταλύματα για Πάρο και Νάξο, με εκατοντάδες να αναζητούν λύση έστω και την τελευταία στιγμή. Αρχίζει η έξοδος στις εθνικές οδούς, βουλιάζει το λιμάνι από τους επιβάτες.

Κατακόρυφη φαίνεται να είναι η πτώση της ζήτησης στα περισσότερα νησιά της χώρας, ενώ άδειες φαίνεται πως θα μείνουν οι περισσότερες παραλίες, ακόμα και την περίοδο αυξημένης τουριστικής κίνησης, δηλαδή από τις αρχές έως και τα μέσα περίπου του Αυγούστου.
Δημοφιλείς προορισμοί, όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Ρόδος και η Κρήτη εξακολουθούν να διαθέτουν άδεια δωμάτια, ακόμα και για τους αναποφάσιστους ταξιδιώτες που προγραμματίζουν τις διακοπές τους την τελευταία στιγμή, ενώ σε αφθονία βρίσκονται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια με προορισμό τα εν λόγω νησιά.
Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, απαγορευμένα νησιά αποδεικνύονται η Πάρος και η Νάξος από τις 31 Ιουλίου και μετά, καθώς σύμφωνα με ταξιδιωτικά πρακτορεία και ακτοπλοϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις Κυκλάδες, τα εισιτήρια για αυτή την περίοδο στους συγκεκριμένους προορισμούς αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.
.....

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο
http://news247.gr/ellada/ksekina_to_kyma_fyghs_gia_tis_diakopes.428544.html

Το quiz του Σαββατοκύριακου.

Ποιος πρωτοκλασάτος πολιτικός, και υπουργός εκείνη την εποχή, της Νέας Δημοκρατίας είχε κάνει πριν τέσσερα χρόνια την παρακάτω δήλωση, με την οποία προεξοφλούσε μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο και φαίνεται πως το μοναδικό του άγχος ήταν αν θα διανεμηθεί  σωστά ο πλούτος που θα περίσσευε από την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας?
Ο άνθρωπος ή μας δούλευε ή δεν ήξερε τι του γινότανε.
Και όμως ακόμα μας «κυβερνά» όχι δια της κεντρικής πολιτικής σκηνής αλλά ως «τοπικός άρχων».

Διαβάστε την δήλωση του:

-Η άποψή μου είναι, ότι στο τέλος της τετραετίας, αυτά τα οποία η ΝΔ σαν κόμμα έχει υποσχεθεί, θα έχουν υλοποιηθεί.
Έχω όμως ένα άγχος και θα το πω ξεκάθαρα. Αν τολμήσουμε σε όλους του τομείς να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις μας έστω και αν κατ΄ αρχήν φαίνονται αντιδημοφιλείς, στο βάθος χρόνου θα έχουμε ένα περίσσευμα εθνικού πλούτου. Αυτό που ενδιαφέρει λοιπόν είναι πώς θα διανεμηθεί αυτός ο πλούτος.
Γιατί κακά τα ψέματα δεν μπορεί να κάνουμε κοινωνική πολιτική επ΄ άπειρον με δανεικά. Ουσιαστική κοινωνική πολιτική κάνεις μόνο όταν έχεις περίσσευμα έστω και ένα ευρώ από εθνικό πλούτο. Αυτό είναι για μένα λοιπόν το μόνο κριτήριο για το αν θα έχει πετύχει αυτή η κυβέρνηση ή όχι.

ΣΕΕΝ-ΕΕΝ-ΠΝΟ: Menage a Trois… με άγριες διαθέσεις

Την απόφαση του να εφαρμόσει την αύξηση του 2% που συμφωνήθηκε μεταξύ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και στα πλοία του Ομίλου Attica που δραστηριοποιούνται στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες, επισημαίνει σε επιστολή του ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Πέτρος Βέττας.

Ο κ. Βέττας στην ίδια επιστολή απορρίπτει την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο κ. Αντώνης Αγαπητός κατά την αποχώρηση του από το Σύνδεσμο μετά την απόφαση της διοίκησης του να συμφωνήσει σε αυξήσεις των βασικών μισθών των ναυτικών που απασχολούνται στα πλοία των μελών του κατά 2%.

Ειδικότερα στην επιστολή του κ .Βέττα, στην οποία υπερτονίζεται το "φιλο - ναυτεργατικό" προφίλ του Ομίλου, αναφέρονται τα ακόλουθα:
...........
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο και την επιστολή του κ. Βέττα στο
http://www.theseanation.gr/news/ferries/menage-a-trios.htm

Ποιος φταίει για την σημερινή μας κατάντια?

Η Ελληνική σημερινή πραγματικότητα δείχνει ότι ζούμε σε μια παρηκμασμένη κοινωνία, και είναι γεγονός ότι σε κάθε παρηκμασμένη κοινωνία ανθούν τα κάθε λογής άνθη του κακού.

Όπου το επίσημο κράτος και οι θεσμικοί κρατικοί φορείς αδυνατούν να προστατέψουν τα συμφέροντα των πολιτών, βρίσκουν χώρο να πουλήσουν «προστασία» τα κάθε λογής «λουλούδια».
Από κοντά και το «οργανωμένο έγκλημα» που οργανωτικά υπερτερεί πάντοτε της επίσημης κρατικής οργάνωσης και πάντοτε σε περιόδους κοινωνικών κρίσεων βρίσκει πρόσφορο έδαφος ενεργοποίησης και ανάπτυξης του.

Όμως για την κατάσταση στην χώρα μας φταίμε, κατά κύριο λόγο, όλοι εμείς οι Έλληνες πολίτες.

Φταίμε γιατί ψηφίζουμε ανίκανους, κατά τεκμήριο, πολιτικούς που το μοναδικό τους προσόν είναι κάποιες σπουδές και η κάθε λογής συγγενική τους σχέση με κάποιο «ηχηρό» όνομα των πολιτικών τζακιών που «διοικούν» την χώρα τα τελευταία 40 χρόνια.

Φταίμε γιατί τόσα χρόνια η Ελληνική κοινωνία χειραγωγείται από τους κάθε λογής κομματάρχες, επαγγελματίες συνδικαλιστές και κάθε λογής «προστάτες» που θέλουν εν ονόματι μας να προστατέψουν τάχατες τα συμφέροντα μας ως εργαζομένων, αλλά στην ουσία μας χρησιμοποιούν σαν σκαλί στο επόμενο «επαγγελματικό» τους βήμα.

Φταίμε γιατί δεχτήκαμε να γίνουμε μέρος της κάθε λογής συναλλαγής με επίορκους κρατικούς λειτουργούς, με επίορκους γιατρούς, και γενικότερα συνηθίσαμε να αδιαφορούμε στην κάθε λογής αυθαιρεσία που συντελείται καθημερινά δίπλα μας.

Φταίμε γιατί ανεχόμαστε την κατασπατάληση του κρατικού εισοδήματος από «αλλοτριωμένους» πολιτικούς, διοικητές και αξιωματούχους κρατικών οργανισμών, και δεν παίρνουμε μια βρεγμένη σανίδα να πλακώσουμε στο ξύλο όλους αυτούς τους πρώην λιγδοτάμπαρους που βρέθηκαν με δεκάδες σπίτια, κότερα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που έχουν πληρωθεί από μίζες και από την διασπάθηση του εθνικού εισοδήματος.

Φταίμε γιατί δεν καταλαβαίνουμε ότι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος είναι ο τουρισμός, και για αυτό πρέπει να προσέχουμε την χώρα μας, τις ακτές μας, τα νησιά μας και να μην διανοούμαστε να κάνουμε κακό, (με οποιοδήποτε τρόπο), στην τουριστική μας βιομηχανία.

Αυτά τα ολίγα για σήμερα και αν σας αφήσουνε, οι κάθε λογής συντεχνίες, να ταξιδέψετε με αεροπλάνα, πλοία και οδικά μέσα, σας εύχομαι να περάσετε ένα όμορφο καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο.

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

ΣΟΥΠΕΡΦΕΡΥ ΙΙ : Μηχανική βλάβη. .

Το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο ΣΟΥΠΕΡΦΕΡΥ ΙΙ της εταιρείας BLUE STAR FERRIES με 970 επιβάτες, υπέστη βλάβη στο πηδάλιο.
Το πλοίο με δικά του μέσα και με μικρή ταχύτητα επιστρέφει στο λιμάνι της Ραφήνας.

HSW: Αποχώρησε από τον ΣΕΕΝ μετά την «καραμπόλα» στην υπόθεση της ΣΣΕ

Επιστολή στον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μάρκο Φόρο, έστειλε ο Αντώνης Αγαπητός με την οποία ανακοινώνει την αποχώρηση τόσο του ίδιου όσο και της Hellenic Seaways την οποία εκπροσωπεί από τον ΣΕΕΝ.

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, πληροφορήθηκε έκπληκτος και χωρίς να έχει ενημερωθεί προηγουμένως, την απόφαση για αύξηση 2% της ΣΣΕ και προσθέτει: «Πέραν των ανωτέρω θέλω να γνωρίζετε ότι η απόφασή σας αυτή υπάρχει κίνδυνος να συμπαρασύρει το κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και ναρκοθετεί τις προσπάθειες των ακτοπλοΐκών πλοίων και επιχειρήσεων να επιβιώσουν».
...
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο marinews

Τραγωδία με πούλμαν στη Βέροια

Τουλάχιστον 10 τραυματίες -ανάμεσά τους και παιδιά- και δύο νεκροί είναι ο πρώτος απολογισμός σοβαρού τροχαίου στη Βέροια. Συγκρούστηκε τουριστικό λεωφορείο με φορτηγό.


Διαβάστε λεπτομέρειες στο
http://news247.gr/ellada/sfodrh_sygkroysh_me_forthgo_traymaties_kai_nekroi.425575.html

Σχετικά με την ελευθερία έκφρασης μέσω των blogs

Είναι γεγονός ότι ζούμε στην εποχή της γρήγορης και «πληθωρικής» επικοινωνίας.
Οι νέες τεχνολογίες βοήθησαν στην διάδοση κάθε είδους πληροφορίας, η οποία με μικρό σχετικά κόστος μπορεί να φθάσει και στην πιο μικρή και απόμερη γωνιά του κόσμου, και τα blogs είναι και αυτά ένα μέρος αυτής της πραγματικότητας.

Τώρα, πολύς λόγος γίνεται για την ελευθερία του «λόγου» που δίνουν τα blogs στον καθένα από εμάς που διαθέτει έναν απλό ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Όπως και κάθε μέσον επικοινωνίας έτσι και τα blogs διαθέτουν μια μικρή ή την όποια μεγαλύτερη δύναμη διαμόρφωσης αυτού που ευρέως αποκαλείται «κοινή γνώμη».

Τα blogs τύπου troktiko, όπου ο διαχειριστής επιτρέπει την ανάρτηση σχολίων των αναγνωστών, είναι ίσως η νέα μόδα, σίγουρα είναι η απόλυτη ελευθερία δημόσιας έκφρασης και ίσως είναι, εν δυνάμει, ο βασικότερος μελλοντικός ανταγωνιστής των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης.
Και αυτό γιατί στην ουσία πολλοί άνθρωποι διαθέτοντας λίγο από τον χρόνο τους δημιουργούν «ειδήσεις» ή αποκαλύπτουν γεγονότα, ενώ ο λιτός και «οικείος» τρόπος γραφής και παράθεσης τους είναι ελκυστικός στον μέσο αναγνώστη.
Τα συγκεκριμένου τύπου blogs βέβαια, είναι σαφές ότι κρύβουν και τον κίνδυνο να αποσταλεί και να αναρτηθεί στο blog και ένα κακόβουλο ή δυσφημιστικό σχόλιο.

Εδώ είναι λοιπόν το στοίχημα.

Δεν πρέπει να υπάρχει σκέψη φίμωσης της ελευθερίας έκφρασης που παρέχουν τέτοιου είδους blogs, αλλά από την άλλη θα πρέπει να τεθούν και κάποιοι, έστω άτυποι, κανόνες μεταξύ των bloggers ώστε οι διαχειριστές τους να είναι προσεκτικοί στις αναρτήσεις που τυχόν περιέχουν υβριστικά ή συκοφαντικά στοιχεία.

Attica Group: Δίνει την αύξηση του 2% και στην ακτοπλοϊα

Στα πληρώματα όλων των πλοίων της είτε αυτά είναι δρομολογημένα στην Αδριατική είτε στην ακτοπλοΐα θα δώσει την αύξηση του 2% που συμφώνησαν ΠΝΟ και ΣΕΕΝ για το 2010, η Attica Group. Μάλιστα ο Όμιλος το γνωστοποίησε στην ΠΝΟ.

Η εξέλιξη αυτή βάζει στο τραπέζι νέα δεδομένα αφού συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΠΝΟ Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας η οποία εκ του νόμου υπογράφει τη συλλογική σύμβαση εργασίας για τους ναυτικούς που ταξιδεύουν σε πλοία της ακτοπλοΐας που κάνουν εσωτερικούς πλόες.

Αναδημοσίευση από το marinews.gr
http://www.marinews.gr/pub/category.asp?lang=gr&page=1&catid=5&contentid=12446

Για τον Σωκράτη Γκιόλια

Με αφορμή την πρόσφατη, άδικη, απώλεια ενός νέου ανθρώπου, πατέρα ενός μικρού παιδιού και τολμηρού -τουλάχιστον- δημοσιογράφου, θα ήθελα και εγώ να γράψω δυο λόγια.

Δεν γνώριζα τον Σωκράτη Γκιόλια και για αυτό δεν έχω «ιδίαν άποψη» όσον αφορά τον χαρακτήρα του και την προσωπικότητα του.
Παρά ταύτα οι προσπάθειες που στην διάρκεια της σύντομης ζωής του έκανε και είδαν το φώς της δημοσιότητας, είναι ενδεικτικές προσπάθειες ενός μαχητικού δημοσιογράφου, και η όποια εμπλοκή του στην δημιουργία του blog τρωκτικό, δείχνουν άνθρωπο με ιδέες και «προσηλωμένο» στην αδέσμευτη δημοσιογραφία.
Είναι προφανές λοιπόν ότι η δολοφονία του έχει ευθεία σχέση με την προσήλωση του Σωκράτη Γκιόλια στην μάχιμη, αδέσμευτη και αποκαλυπτική δημοσιογραφία.
Είναι σαφές ότι κάποιους ενόχλησε και αυτοί αποφάσισαν να του κλείσουν το στόμα.

Αν η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια είναι μαφιόζικο ή τρομοκρατικό κτύπημα, λίγη διαφορά έχει. Eξάλλου τόσο οι μαφιόζοι όσο και οι τρομοκράτες είναι το ίδιο πράγμα.
Όλοι όσοι εμπλέκονται είτε σε μαφιόζικες συμμορίες, είτε σε τρομοκρατικές οργανώσεις είναι συμπλεγματικά άτομα, εχθρικά διακείμενα προς το οργανωμένο κοινωνικό σύνολο και συνήθως χρήζουν ψυχιατρικής υποστήριξης.

Όσον αφορά τα σχόλια της δημοσιογράφου Ρίκας Βαγιάνη για τον Σωκράτη Γκιόλια, σίγουρα ήταν άκαιρα, «άκομψα», ίσως και «χυδαία» σε βάρος ενός πρόσφατα δολοφονημένου συνανθρώπου μας, αλλά εκτιμώ ότι έγιναν ασυνείδητα, ίσως από έλλειψη γενικότερης παιδείας και κακώς εννοούμενη «δημοσιογραφική» ελευθερία ή ελευθεριότητα.

Το γεγονός είναι ότι χάθηκε άδικα ένας νέος άνθρωπος που είχε πολλά να δώσει στην οικογένεια του, στην δημοσιογραφία και στην κοινωνία.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Διαφωνίες στους κόλπους του ΣΕΕΝ για την χορηγηθείσα αύξηση στην ΠΝΟ

Την παραίτηση του από το Δ.Σ του ΣΕΕΝ, ανακοίνωσε ευθύς αμέσως μετά την ληφθείσα απόφαση για χορήγηση αυξήσεων της τάξης του 2% στη ΠΝΟ, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Aegean Speed Lines κ. Γιάννης Δεπάστας.

Η αιτία της παραίτησης η κάθετη διαφωνία προς την χορηγηθείσα αύξηση, δεδομένης της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας και της δύσκολης χρονιάς, που δοκιμάζει τα οικονομικά των ακτοπλοϊκών εταιρειών.
.....

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο
http://www.theseanation.gr/news/ferries/diafonies-stous-kolpous.htm

Ο ΣΕΕΝ συμφώνησε με ΠΝΟ σε αύξηση 2% για τη ΣΣΕ

Ώρα 14.40 μ.μ.

Μόλις πριν από λίγα λεπτά ο Μιχάλης Σακέλλης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας τηλεφώνησε στον γγ της ΠΝΟ,Ιωάννη Χαλά και του ανακοίνωσε ότι ο ΣΕΕΝ συμφωνεί σε αύξηση 2% στη ΣΣΕ για το 2010.

Η αρχική πρόταση του ΣΕΕΝ ήταν 1,7% ενώ της ΠΝΟ 3%. Τελικά βρέθηκε η χρυσή τομή.

Αναδημοσίευση από το marinews.gr

Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις στην ακτοπλοΐα αλλιώς βουλιάζει

Πτωτική τάση καταγράφει το ποσοστό μεικτού κέρδους των ακτοπλοϊκών εταιρειών την τελευταία εξαετία (2004-2009) λόγω της σημαντικής αύξησης του κόστους καυσίμων και του ανταγωνισμού που εντείνεται σχεδόν σε όλες τις γραμμές με αποτέλεσμα να πιέζονται οι τιμές των ναύλων.

Οπως προκύπτει από την επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων των τεσσάρων μεγαλύτερων ακτοπλοϊκών εταιρειών, ANEK, Attica Group, Hellenic Seaways και Minoan Lines η άνοδος της τιμής του πετρελαίου συμπαρέσυρε προς τα πάνω και τις τιμές των ναυτιλιακών καυσίμων αλλάζοντας δραματικά τα λειτουργικά κόστη των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Παράλληλα η ένταση του ανταγωνισμού πίεσε τις τιμές των ναύλων με αποτέλεσμα την σταδιακή μείωση την τελευταία 5ετία του μέσου ποσοστού μικτού κέρδους. Ταυτόχρονα την ίδια περίοδο το κόστος πληρωμάτων ως ποσοστό των συνολικών εξόδων εμφανίζει μία πτωτική τάση σε αντίθεση με το κόστος καυσίμων που έχει κάνει άλμα ως ποσοστό του συνολικού κόστους πωληθέντων.

Το πετρέλαιο αναδεικνύεται ο στρατηγικός «πονοκέφαλος» των ακτοπλοϊκών εταιρειών καθώς σε σχέση με το παρελθόν τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η σημαντική μάλιστα άνοδος της τιμής το 2008, όταν ξεπέρασε και τα 140 δολάρια το βαρέλι, άλλαξε την εικόνα και το μέλλον του κλάδου καθώς μείωσε σημαντικά τα όποια περιθώρια για κερδοφορία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2003 μέχρι και το 2008 η τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι τριπλασιάσθηκε. Από τα 25 ευρώ ανά βαρέλι (μέση τιμή) το 2003 έφθασε το 2008 τα 71 ευρώ ανά βαρέλι, για να μειωθεί το 2009, ωστόσο το 2010 βρίσκεται και πάλι υψηλότερα από ότι το 2009.
 Ήδη φέτος τα ναυτιλιακά καύσιμα εμφανίζονται σε μέση τιμή εξαμήνου υψηλότερα κατά 25% σε σύγκριση με το 2009.

Το 2004 το κόστος καυσίμων για την ΑΝΕΚ αντιπροσώπευε το 26,94% του συνολικού «κόστους πωληθέντων» ενώ το 2009 έφθασε το 43,7%. Επίσης να σημειωθεί ότι το κόστος καυσίμων στην ΑΝΕΚ ανήλθε το 2009 στα 98,5 εκατ. ευρώ ποσό που αντιπροσωπεύει το 35,8% του συνολικού κύκλου εργασιών έναντι 115,9 εκατ. ευρώ το 2008 (41,05% των συνολικών της εσόδων).
Δηλαδή πάνω από ένα στα τρία ευρώ που εισέπραττε η εταιρεία τα έδινε για καύσιμα

Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα του κόστους καυσίμων στον όμιλο Attica. Από το 35,29%, του κόστους πωληθέντων το 2004, έφθασε στο 44,7% το 2009. Το 2009 ο Όμιλος Attica έδωσε για καύσιμα 110.184 εκατ. ευρώ ή το 36,4% των εσόδων του έναντι 125,211 εκατ. ευρώ το 2008 (38,5% του κύκλου εργασιών).

Το 2009 και η Minoan Lines είδε τα κόστη πετρελαίου να αυξάνονται σημαντικά ως ποσοστό του λειτουργικού κόστους (από 32,22% το 2004 στο 43,78% το 2009). Η Ηρακλειώτικη εταιρεία έδωσε το 2009 για καύσιμα 65,604 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 38,3% των εσόδων της έναντι 76,835 εκατ. ευρώ το 2008 (35,9% των εσόδων).

Στη Hellenic Seaways στην οποία ένα μεγάλο μέρος του στόλου της είναι ταχύπλοα και ως εκ τούτου έχει υψηλά κόστη καυσίμων, η τάση ήταν ανοδική όλα τα χρόνια, ωστόσο η μείωση των τιμών του πετρελαίου το 2009 είχε θετικές επιπτώσεις στα κόστη της. Έτσι από 41,26% το ποσοστό των καυσίμων επί του κόστους πωληθέντων το 2005, μειώθηκε το 2009 στο 34,83%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 η εταιρεία διέθεσε για καύσιμα 49,64 εκατ. ευρώ (26,13% των συνολικών της εσόδων) ενώ το 2008 είχε διαθέσει 82,588 εκατ. ευρώ (37,31% των εσόδων).

Προτάσεις

Τα καύσιμα με το κόστος προσωπικού αποτελούν τους μεγαλύτερους συντελεστές κόστους στην ακτοπλοϊκή εταιρεία. Οι δυνατότητες παρέμβασης όμως και στα δυο μεγέθη είναι περιορισμένες σε λειτουργικό επίπεδο.

Αντιθέτως η αντιμετώπιση των ανελαστικών αυτών δαπανών η τουλάχιστον των επιπτώσεών τους μπορεί να γίνει μέσα από θεσμικές παρεμβάσεις.
Παρεμβάσεις που συνδέονται με την περαιτέρω προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου στο ευρωπαϊκό δίκαιο και μπορεί να αφορούν θέματα όπως
  • η κατάργηση ορισμένων από τις υπέρ τρίτων κρατήσεις στα εισιτήρια έτσι ώστε χωρίς να αυξηθεί τη τιμή τους να αυξηθούν τα έσοδα των εταιρειών
  • η παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στη δρομολόγηση των πλοίων με την κατάργηση ρυθμίσεων όπως η υποχρεωτική δεκάμηνη απασχόληση των πλοίων.
 Είναι χαρακτηριστικό ότι μελέτη της Εθνικής Τράπεζας με αντικείμενο τον ακτοπλοϊκό κλάδο η οποία κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2009 (δηλαδή ένα χρόνο πριν από το ΔΝΤ έκανε αναφορά σε μελλοντικά σενάρια πορείας των εταιρειών.

Στα πλέον επώδυνα σενάρια περιελάμβανε το υψηλό κόστος καυσίμων ή την γενικότερη οικονομική επιβράδυνση που θα είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση της επιβατικής και μεταφορικής κίνησης. Και για τις δυο περιπτώσεις προέκρινε δυο εναλλακτικές πολιτικές επιβίωσης του κλάδου:
  • είτε τον περιορισμό των κρατήσεων υπέρ τρίτων στα εισιτήρια, με αμετάβλητη την τιμή που πληρώνει ο επιβάτης
  • είτε τη μείωση του σταθερού κόστους λειτουργίας των πλοίων μέσω περαιτέρω εξυγίανσης του τρόπου λειτουργίας των εταιρειών ή/και σταδιακή κατάργηση των υπαρχόντων στρεβλώσεων (π.χ. υποχρεωτική δεκάμηνη δρομολόγηση των πλοίων).
 Τώρα βέβαια που ο κλάδος βιώνει και τα δυο ακραία σενάρια (αυξημένο κόστος καυσίμων και οικονομική επιβράδυνση) σε ένα, προφανώς οι προτεινόμενες λύσεις αποκτούν μία νέα διάσταση.
 
Κόστος μισθοδοσίας
Σε ό,τι αφορά το κόστος μισθοδοσίας πληρωμάτων ως ποσοστό του συνολικού «κόστους πωληθέντων» η τάση είναι μάλλον σταθερή προς πτωτική.
Στην ΑΝΕΚ από 32,20% του κόστους το 2004 έφθασε το 2009 στο 25,5% του κόστους. Τα έξοδα για μισθοδοσία και λοιπές παροχές πληρωμάτων ανήλθαν το 2008 στα 51,5 εκατ. ευρώ ενώ το 2009 στα 57,4 εκατ. ευρώ. Αποτελούν δηλαδή το 18,24% των εσόδων για το 2008 και 20,9% για το 2009.

Στην Αttica Group από 26,91% το 2004 το κόστος μισθοδοσίας βρέθηκε το 2009 στο 21,70%. Το κόστος πληρωμάτων ανήλθε το 2009 στα 53,557 εκατ. ευρώ ή 17,6% των εσόδων ενώ το 2008 ήταν 45,994 εκατ. ευρώ ή το 14,08% του συνολικού κύκλου εργασιών του Ομίλου.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στη Minoan Lines, όπου το ποσοστό του κόστους μισθοδοσίας στο συνολικό «κόστος πωληθέντων» μειώθηκε από 28,54% το 2004 στο 19,62% το 2009. Οι μισθοί των ναυτικών στη Minoan ανήλθαν το 2009 στα 29.402 εκατ. ευρώ και το 2008 στα 30.800 εκατ. ευρώ και αποτελούν το 17,7% των εσόδων για το 2009 και το 14,4% το 2008.

Στην Hellenic Seaways αντιθέτως η τάση είναι μάλλον σταθερή με αυξομειώσεις από χρονιά σε χρονιά. Ίσως η εικόνα αυτή να συνδέεται και με το γεγονός ότι η Hellenic Seaways έχει μικτό στόλο από ταχύπλοα και συμβατικά πλοία. Tο κόστος μισθοδοσίας ανήλθε το 2009 στα 40,004 εκατ. ευρώ έναντι 41,126 εκατ. ευρώ το 2008 ή στα 22,4% ως ποσοστό των εσόδων το 2009 και 18,58% το 2008.

 
Αναδημοσίευση από άρθρο του Λάμπρου Καραγεώργου
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1844277

  

Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις ΣΕΕΝ-ΠΝΟ για τη ΣΣΕ

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2010

Άκαρπες ήταν οι σημερινές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.
Η ΠΝΟ αφού υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός είναι στο 6%ζήτησε αύξηση στο 3% σε μία προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή για το 2010.
Από τηνπλευρά του ΣΕΕΝ που εκπροσωπήθηκε από τους Μιχάλη Σακέλλη, Μιχάλη Λάμπρο, Γιώργο Κουμπενά και Γιάννη Δεπάστα αντιπροτάθηκε αύξηση σε ποσοστό 1,7% η οποία δεν έγινε δεκτή από τα ναυτεργατικά σωματεία.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης κατέφθασαν στα γραφεία 25 ναυτικοί συνοδευόμενοι από εκπροσώπους της ΠΕΜΕΝ-Στέφενσων που δήλωσαν άνεργοι και ζήτησαν να δοθεί λύση στο πρόβλημά τους.
Μετά από περίπου μίας ώρας συζήτηση με τους Μιχάλη Λάμπρο και Μιχάλη Σακέλλη αποχώρησαν μαζί με τους εκπροσώπους των ναυυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ-Στέφενσων.

Αναδημοσίευση από
http://www.marinews.gr/pub/category.asp?lang=gr&contentid=12426

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

«Σέχτα Επαναστατών» δείχνουν τα όπλα της δολοφονίας του Σ. Γκιόλια

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια. Όπως προέκυψε από τη βαλλιστική εξέταση, τα δύο όπλα με τα οποία δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος είχαν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, πρόκειται για δύο εννιάρια πιστόλια.

Μετά την τελευταία εξέλιξη, την υπόθεση αναλαμβάνει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ αναμένονται αναλυτικές ανακοινώσεις από την Αστυνομία.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην naftemporiki.gr
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1844569

ΠΝΟ: Οι 2 λόγοι για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕΝ

Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κατά την σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της με αποκλειστικό θέμα τα όσα συνέβησαν κατά την τελευταία συνάντησή με την Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας με σκοπό την άμεση υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2010, αλλά και το περιεχόμενο του από 16 Ιουλίου 2010 Δελτίου Τύπου της Ε.Ε.Ν., απεφάσισε να καταγγείλει τη στάση των επιχειρήσεων της Ακτοπλοΐας και να καταδικάσει το περιεχόμενου του Δελτίου Τύπου (Ανατρέξτε στην κατηγορία Ακτοπλοϊα για να διαβάσετε το Δ.Τ.)

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει:
Η Διοίκηση της ΠΝΟ θεωρεί ως απαράδεκτη την επίκληση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ)που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων για τον χερσαίο χώρο και μάλιστα τριετούς διάρκειας. Η επίκληση αυτή που έδωσε στην Ε.Ε.Ν. την «εύκολη αφορμή» να προσαρμόσει την διαπραγματευτική τακτική της στερείται οποιασδήποτε βάσης και τούτο για δύο κύριους λόγους.
Ο πρώτος λόγος είναι ότι η τριετής ΕΓΣΣΕ ούτε αφορά τον χώρο της ναυτικής εργασίας ούτε αποτελεί οποιοδήποτε κώλυμα για την σύναψη κλαδικών συμβάσεων εργασίας με όρους ευνοϊκότερους εκείνων της ΕΓΣΣΕ. Το στοιχείο αυτό τονίσθηκε ιδιαίτερα με ανακοινώσεις και δηλώσεις της Συνομοσπονδίας.
Ο δεύτερος λόγος είναι, όπως καλά γνωρίζει η Ε.Ε.Ν., ότι η ΠΝΟ κατά παγίαν τακτικήν που είναι γνωστή σε όλους και εμπεριέχεται στα εξώδικα τα οποία αποστέλλει κάθε χρόνο στις οικείες εφοπλιστικές ενώσεις για την έναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ζητεί την κατάρτιση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ετήσιας διάρκειας και σύμφωνα με τα εκάστοτε αιτήματά της.
...........
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο marinews.gr

 

Ας αντισταθούμε στα πολιτικά τζάκια.

Εν όψει των δημοτικών εκλογών, ας αντισταθούμε στα πολιτικά τζάκια και τις πολιτικές δυναστείες.

Μην ψηφίσουμε κανέναν «γόνο» πολιτικής οικογένειας.

Υπάρχουν νέοι, άξιοι άνθρωποι, προερχόμενοι από την μέση Ελληνική οικογένεια, με πολλά χρόνια στην αγορά εργασίας, που σίγουρα και πιο έμπειροι και πιο χρήσιμοι θα είναι στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Δεν μπορεί η κάθε γυναίκα, κόρη, γιος, ανιψιός και όποια άλλη συγγένεια με πολιτικούς (που είδαμε που φθάσανε την χώρα), να θεωρείται «προσόν» για μια θέση δημάρχου ή δημοτικού συμβούλου.

Αρκετά ποια με την οικογενειοκρατία των πολιτικών σε αυτήν την χώρα.

Καρτέρι θανάτου στον Σωκράτη

Καρτέρι θανάτου έστησαν άγνωστοι στον δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια έξω από το σπίτι του στην οδό Δαιδάλου στην Ηλιούπολη...
Ο δημοσιογράφος, πατέρας ενός παιδιού δύο ετών, εκτελέστηκε στις 05:25 το πρωί.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η αστυνομία, άγνωστος τον κάλεσε τηλεφωνικώς ή του χτύπησε το κουδούνι του διαμερίσματος και του ζήτησε να βγει στην είσοδο. Μόλις βγήκε στην είσοδο της πολυκατοικίας, τον πυροβόλησαν τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.
Oι δράστες είναι τρία άτομα που διέφυγαν με ΙΧ αυτοκίνητο.

Στον τόπο της δολοφονίας βρίσκονται αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, που ερευνούν την υπόθεση, ενώ εξετάζονται τα κίνητρα της δολοφονίας.
Λίγο μετά τις 07:10 το πρωί η αστυνομία βρήκε μερικά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της δολοφονίας ένα καμένο ΙΧ.

Αναδημοσίευση από το troktiko
http://troktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_5165.html

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ΕΕΝ: "Καλούμε την ΠΝΟ να μην επιλέγει την οδό της έντασης"

Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την ΠΝΟ για τη ΣΣΕ η ΕΕΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Σε κλίμα έντονου προβληματισμού με δεδομένη την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και την βαθιά οικονομική κρίση την οποία διέρχεται ο κλάδος της Ακτοπλοΐας, το Προεδρείο της ΕΕΝ συναντήθηκε σήμερα με την διοίκηση των Σωματείων της ΠΝΟ, για την διαπραγμάτευση της φετινής ΣΣΕ.
Είναι πια απολύτως σαφές και γνωστό ότι οι εταιρίες παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους. Στο πλαίσιο αυτό είναι απολύτως ανεδαφικό η διοίκηση των Σωματείων να απειλεί με απεργίες στις οποίες οι ναυτικοί των πλοίων μας ούτε θέλουν ούτε πρόκειται να συμμετάσχουν όπως απεδείχθη και στις προηγούμενες δήθεν απεργίες οι οποίες ουσιαστικά αποτελούσαν καταλήψεις των πλοίων μας από τους γνωστούς συνδικαλιστές.
Καλούμε την ΠΝΟ να μην επιλέγει την οδό της έντασης σε βάρος των συμφερόντων όλου του ναυτιλιακού κλάδου αλλά να αναλογιστεί τον αγώνα μας να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, και να κινηθεί με σκοπό το πραγματικό συμφέρον των εργαζομένων και όχι την εξυπηρέτηση συνδικαλιστικών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
.....

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο
http://www.marinews.gr/pub/category.asp?lang=gr&page=1&catid=5&contentid=12396

Δεν τα βρήκαν ΠΝΟ-ΕΕΝ για τη ΣΣΕ

Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση που είχαν το μεσημέρι η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για τη ΣΣΕ.
Η πρόταση της ΠΝΟ ήταν για αύξηση κατά 4%. Η αντιπρόταση του προέδρου της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, Απόστολου Βεντούρη, ήταν "ό,τι δόθηκε στη ΓΣΣΕ συν 0,5%".
Αυτό σημαίνει για το 2010 αύξηση 0,5%, για το 2011 αύξηση σε ποσοστό 2% και για το 2012 αύξηση 2,2%.

Όμως η ΠΝΟ δεν δέχθηκε την πρόταση γιατί όπως επεσήμαναν κύκλοι της Ομοσπονδίας στο Μarinews.gr «εμείς πάντοτε συζητάμε για την αύξηση που θα αφορά μία χρονιά. Δεν μπορούμε να δεσμευθούμε για τρία χρόνια.»

Βέβαια κύκλοι της ακτοπλοϊας επεεσήμαναν στο Marinews.gr εάν ψηφισθεί το νομοσχέδιο που παγώνει τις αυξήσεις τότε δεν θα δοθούν αυξήσεις ούτε στους ναυτικούς.

Αναδημοσίευση από το marinews.gr
http://www.marinews.gr/pub/category.asp?lang=gr&page=1&catid=5&contentid=12395

Σεισμός στην περιοχή Δωδεκανήσων

Σύμφωνα με το site του European-Mediterranean Seismological Center, σεισμός μεγέθους 5.3 της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε την 11.11 ώρα Ελλάδος στην περιοχή των Δωδεκανήσων.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καλύμνου και το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 175 χιλιόμετρα.

Απάντηση σε κομματικούς κοντυλοφόρους.

Στους σε διατεταγμένη κομματική υπηρεσία κοντυλοφόρους, αφιερώνω ένα στίχο από το τραγούδι «ο μαύρος γάτος» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
κι αν είστε κάποιος άρχοντας και παρεξηγηθείτε
στα όργανα μου μια χαρά χωράει να γραφτείτε


Φιλικότατες καλημέρες.

Κινδυνεύει να «αλωθεί» η ΠΝΟ ?

Το σύνθημα της κόκκινης επίθεσης για την «κατάληψη» του κορυφαίου συνδικαλιστικού οργάνου των ναυτικών, δόθηκε από τους εντεταλμένους κομματικούς κοντυλοφόρους που γράφουν σε επίσημο κομματικό όργανο και στα διάφορα blogs.
Συνεχίστηκε με φραστικές επιθέσεις κατά συνδικαλιστών από όχλο «δήθεν ναυτικών», που μάλλον είχαν κουβαληθεί από τα πομακοχώρια και των οποίων επικεφαλείς ήσαν οι γνωστοί-άγνωστοι που επιθυμούν την ύπαρξη διαλυτικών φαινομένων στο λιμάνι του Πειραιά.

Αληθεύει ότι πρόσφατα, και μετά την ενεργοποίηση και παρουσία των πραγματικών ναυτικών, αποφεύχθηκαν την τελευταία στιγμή τα επεισόδια από την «αυθόρμητη» κάθοδο των πομάκων, αθίγγανων και άλλων «ναυτικών» στα γραφεία της ομοσπονδίας?

Πολύ φοβάμαι ότι  θα σταματήσουν (προσωρινά), όταν εκλεγούν βολευτές ή ευρωβολευτές οι γνωστοί-άγνωστοι κομματάρχες-συνδικαληστές.

Έως τότε οι πραγματικοί ναυτικοί που επιθυμούν να ζουν αξιοπρεπώς, να εργάζονται και όχι να κάνουν τους κομματικούς μπράβους με στυλιάρια και κομματικές σημαίες, ας είναι σε ετοιμότητα.

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Τετράωρη στάση εργασίας στο Δημόσιο

Στάση εργασίας σήμερα των υπαλλήλων του Δημοσίου από τις 11.00 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό.
Στην κινητοποίηση μετέχουν οι εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς και υπουργεία, δημόσια νοσοκομεία και ΕΚΑΒ, καθώς και οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, έχει προγραμματίσει για σήμερα διάβημα διαμαρτυρίας στις 12.00 το μεσημέρι έξω από τη Βουλή.

Και στα αεροπλάνα
Ιδιαίτερα προβλήματα θα αντιμετωπίσει το επιβατικό κοινό που πρόκειται να ταξιδέψει αεροπορικώς σήμερα εξαιτίας της τετράωρης στάσης εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Η Olympic Air ανακοίνωσε ότι αναγκάζεται να τροποποιήσει το πρόγραμμα των πτήσεων, με αποτέλεσμα 14 δρομολόγια από Αθήνα μετ' επιστροφής να ματαιωθούν, ενώ σε 54 σκέλη πτήσεων θα αλλάξει η ώρα αναχώρησης. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι επιβάτες να καλούν στα τηλέφωνα εξυπηρέτησης πελατών: 801 801 0101 (από σταθερό) και 210 3550500 (από κινητό).
Και η Aegean Airlines [AGNr.AT] όμως αναγκάζεται να ματαιώσει 18 σκέλη πτήσεων και να αλλάξει την ώρα αναχώρησης σε άλλες 74. Για περισσότερες πληροφορίες οι επιβάτες θα πρέπει να καλούν στα τηλέφωνα: 801 11 20000 (από σταθερό) και 210 6261000 (από κινητό).


Αναδημοσίευση από

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Διαφωνεί η ΠΝΟ για την άρση του Cabotage

Την κάθετη αντίθεσή για το νομοσχέδιο ππου αφορά την απελευθέρωση του καμποτάζ κατέθεσε ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς.
Ο βασικός λόγος είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την ΠΝΟ η ψήφιση του νομοσχεδίου θα σημαίνει "την αθρόα απώλεια των θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο Προσωπικό Γενικών Υπηρεσιών και Τροφοδοσίας που ως γνωστόν επιτελεί, πέραν των άλλων, σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια πλοίου και επιβατών, σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης και όχι μόνο".

Μάλιστα ο Ι.Χαλάς τόνισε:"Η εισβολή στις ελληνικές ενδομεταφορές κρουαζιερόπλοιων με σημαίες χαρακτηρισμένες από την ITF ως σημαίες ευκαιρίας, για τη διενέργεια θαλασσίων περιηγήσεων, με αφετηρία και καταληκτικό σταθμό τον Πειραιά, συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό με καταλυτικές για τους Ελληνες ναυτεργάτες συνέπειες».

Αναδημοσίευση από το marinews.gr
http://www.marinews.gr/pub/category.asp?lang=gr&page=1&catid=15&contentid=12365

«Μπλόκο» στην πύλη της ισραηλικής αεροπορικής εταιρείας EL-AL από το ΠΑΜΕ

Την πύλη της ισραηλικής αεροπορικής εταιρείας EL-AL εμποδίζοντας την πτήση 542 του αεροσκάφος που εκτελεί δρομολόγιο Αθήνα-Τελ Αβιβ κατέλαβαν πριν από λίγο συνδικάτα του ΠΑΜΕ στην Αθήνα. Κεντρικό σύνθημά τους είναι «Ελεύθερη Γάζα».

Αναδημοσίευση από την naftemporiki.gr

Το σχόλιο μας : Σε λίγο το ΠΑΜΕ θα καθορίζει και την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Ποιος ξέρει ίσως να είναι καλύτερα τότε.

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

«Απέργησε» και η Ακρόπολη

Τελικά το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ δύσκολο για τον τουρίστα που επέλεξε να έρθει Αθήνα. Την αρχή έκαναν οι ναυτεργάτες στο λιμάνι, με τους αποκλεισμούς να συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα προς Ακρόπολη μεριά!

Ετσι, όσοι τουρίστες προγραμμάτισαν το πρωί της Τρίτης να θαυμάσουν από κοντά το αρχαίο μνημείο-σήμα κατατεθέν της πόλης μας, μάλλον έπρεπε να είχαν αλλάξει σχέδια γιατί έπεσαν πάνω σε πόρτες κλειστές και την ένδειξη «Κλειστόν λόγω στάσης εργασίας».

Για την ακρίβεια ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης έμεινε κλειστός σήμερα το πρωί, έως τις 12 το μεσημέρι καθώς οι μόνιμοι εργαζόμενοι είχαν εξαγγείλει στάση εργασίας, ζητώντας την εξόφληση δεδουλευμένων.

Και έπεται συνέχεια... Την Πέμπτη, στο πλαίσιο απεργίας της ΑΔΕΔΥ, οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσει κανένας αρχαιολογικός χώρος.

Και ενώ εμείς «κλείνουμε» την Ακρόπολη εν μέσω τουριστικής περιόδου, στην Αυστραλία κάνουν εκστρατεία υπέρ του μνημείου...
Στη Βουλή της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας τέθηκε επί τάπητος η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με δύο βουλευτές, τη Βιρτζίνια Τζατζ και την Μπάρμπαρα Πέρι να στηρίζουν τα ελληνικά αιτήματα. "Δεν ζητώ από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει κάποιο βάζο ή κάποιο άγαλμα με μέλη που λείπουν" τόνισε η κα Τζατζ. "Του ζητώ να επιστρέψει τον μισό Παρθενώνα, να τον επιστρέψει στην Ελλάδα ώστε να επανενωθεί με το υπόλοιπο του εαυτού του. Θα ήταν σαν να εκτίθετο η Μόνα Λίζα στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, ενώ το χαμόγελό της θα εκτίθετο στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτραίτων στο Λονδίνο".

Υπογράμμισε επίσης ότι αντίστοιχη έκκληση έχει κάνει και βουλευτής των Φιλελευθέρων ενώπιον της Ομοσπονδιακής Βουλής. Από το γραφείο της δήλωσαν ότι ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ, της ζήτησε να αναφερθεί στο ζήτημα και ήταν παρών κατά την ομιλία της στη βουλή. Η κα Πέρυ δήλωσε ότι "η Νέα Νότια Ουαλία έχει ένα πολύ μεγάλο πληθυσμό Ελληνο-αυστραλών, πολλοί εκ των οποίων ζουν στην εκλογική έδρα μου στο Όμπουρν. Πολλούς εξ αυτών δικαίως απασχολεί αυτό το συνεχιζόμενο διεθνές ζήτημα. Απλώς δημοσιοποιώ τις θέσεις τους" είπε χαρακτηριστικά.

Τελικά η απόσταση που μας χωρίζει από τη μακρινή Αυστραλία είναι πράγματι πολύ μεγάλη...

Αναδημοσίευση από protothema.gr
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=74410

Τεράστιες σπατάλες για συντήρηση και ανταλλακτικά στα μηχανήματα των νοσοκομείων

Δείχνει η έκθεση των Επιθεωρητών Υγείας

Το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων, ιδίως για τη συντήρηση και την προμήθεια ανταλλακτικών ιατρικών και νοσοκομειακών μηχανημάτων, σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα στη Siemens ΑΕ, προκάλεσε υπερτιμολογήσεις και ταυτόχρονα έρχεται σε αντίθεση με την έννοια του ανταγωνισμού, ο οποίος θα είχε εξυπηρετηθεί, μέσω της διαδικασίας του ανοικτού διαγωνισμού με αποτέλεσμα συμφερότερες προσφορές.

Στη γενική αυτή διαπίστωση καταλήγουν -σχεδόν στην πλειονότητά τους- τα 164 φύλλα ελέγχου ισάριθμων συμβάσεων νοσοκομείων με τη Siemens κατά την τελευταία 15ετία, τα οποία κατατέθηκαν από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας στην εξεταστική επιτροπή, που διερευνά την υπόθεση.

Επίσης γενική διαπίστωση συνιστά ότι η επιλογή της απευθείας ανάθεσης συνεπάγεται έλλειμμα ανταγωνισμού και μονομερή καθορισμό της τιμής από τον ανάδοχο, έλλειμμα διαπραγμάτευσης των διοικήσεων των νοσοκομείων και ασαφή εικόνα ως προς την επίτευξη, ή μη, του βέλτιστου οικονομικού αποτελέσματος.
...........
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο troktiko
http://troktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_2294.html

Η άρση του καμποτάζ στη Βουλή

Η συζήτηση του νέου νομοσχεδίου για την άρση του καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια με μη κοινοτική σημαία ξεκινάει σήμερα, μετά τις τρεις το μεσημέρι, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου αφού ήδη ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση που έγινε μέσω του opengov.gr.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) καταγράφει τις επισημάνσεις της σχετικά με ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου σημειώνοντας ότι η ΕΕΝ “είναι παγίως και διαχρονικά σύμφωνη με την άρση κάθε περιορισμού και απαγόρευσης στη δραστηριοποίηση σε όλους τους τομείς της επιβατηγού ναυτιλίας και επομένως δεν αντιτίθεται επί της αρχής στο εν λόγω σχέδιο νόμου περί άρσης της απαγόρευσης του καμποτάζ στην Ελλάδα”.
...........

Διαβάστε ολόκλητο το άρθρο στο theseanation.gr

60.000 λουκέτα, 110.000 άνεργοι. - «Μαύρη» πρόβλεψη για τις επιπτώσεις των μέτρων στην αγορά.

Πάνω από 16.000 εμπορικές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο από την αρχή του χρόνου ενώ χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Η κατάσταση στην αγορά είναι απελπιστική, λένε οι έμποροι, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2011 είναι απογοητευτικές.

Σύμφωνα με έρευνες των μικρομεσαίων, έως το τέλος του χρόνου θα έχουν κλείσει περίπου 60.000 επιχειρήσεις ενώ περισσότεροι από 110.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, εκτός από την οικονομική κρίση, τη μείωση των πωλήσεων αλλά και την αδυναμία χρηματοδότησης από τις τράπεζες, προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων δημιουργεί και η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Οπως προκύπτει από στοιχεία έρευνας, μία στις 4 επιχειρήσεις- μέλη του ΕΒΕΑ δηλώνει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της σε άλλη χώρα με χαμηλότερο φορολογικό συντέλεση, ενώ μία στις 2 επιχειρήσεις προβλέπει ότι θα βάλει λουκέτο αν δεν αλλάξει η οικονομική κατάσταση το επόμενο 12μηνο.
........
 
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στα tanea.gr

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Κανονικά τα δρομολόγια του ΜΕΤΡΟ την Τρίτη μετά τη δικαστική απόφαση

Ο Σύλλογος εργαζομένων στο Μετρό έκανε τελικά πίσω στη δικαστική απόφαση και έτσι θα εκτελεστούν κανονικά τα δρομολόγια του ΜΕΤΡΟ.
Τελευταία στιγμή απεφεύχθει η ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών του λεκανοπεδίου, αφού οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ αποφάσισαν τελικά να αναστείλουν την απεργία τους μετά τη δικαστική απόφαση που έκρινε την απεργία παράνομη.
.........

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο newsit,gr

 

Κανέλλη VS Στραβελάκη στο δελτίο του MEGA.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, η συζήτηση της Λιάνας Κανέλλη με τον Νίκο Στραβελάκη μου θύμισε την παροιμία «τι κάνεις Γιάννη? Κουκιά σπέρνω».

Ο παρουσιαστής επέμενε σε συγκεκριμένη ερώτηση και η Λιάνα Κανέλλη, ακροβατώντας ανάμεσα στον ρόλο της «τσαμπουκαλεμένης» πρώην αστού δημοσιογράφου και στην ιδιότητα της ως βουλευτού του ΚΚΕ, απαντούσε μαχητικά (ή με αγένεια όπως λένε κάποιοι «κακόβουλοι-εγκάθετοι») και πάντως, σταθερά, απαντούσε με τον τρόπο που μας έχει συνηθίσει στις τηλεοπτικές της εμφανίσεις ως βουλευτής του ΚΚΕ.

Ήταν εμφανής η απειρία του Νίκου Στραβελάκη στην προσπάθεια του να διαχειριστεί και να «συνυπάρξει» με την Λιάνα Κανέλλη.

«Ομιλο προβληματισμού» ανακοινώνει η Ντόρα

Τη δημιουργία Ομίλου Προβληματισμού είχε προγραμματίσει να ανακοινώσει σήμερα στις 12 η Ντόρα Μπακογιάννη.

Μάλιστα, επέλεξε να το κάνει όχι με συνέντευξη Τύπου, αλλά άμεσα από την ιστοσελίδα της dorabak.gr. Αργότερα, στην Αίγλη του Ζαππείου, επρόκειτο να συναντήσει 50 πολίτες, οι οποίοι θα συμμετέχουν στο «φόρουμ» αυτό.

Οπως έλεγαν συνεργάτες της, η κ. Μπακογιάννη θα αναφερθεί στις ευθύνες κομμάτων και προσώπων για την κρίση και θα κάνει κάποιες προτάσεις. Πρόσθεταν ότι σ' αυτή τη φάση η πρώην υπουργός κρατά σε χαμηλό πολιτικό επίπεδο τις κινήσεις της και αργότερα θ' αποφασίσει αν θα προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος.

Αναδημοσίευση από
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=182137

Ολοι τους μας δουλεύουν.

Τα δύο κόμματα της Αριστεράς έχουν μπλέξει άσχημα.
Από την μια τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ που ελέγχει ο Αλέξης Τσίπρας απεργούν επειδή τους έχει απλήρωτους και από την άλλη η Παπαρήγα κάνει μειώσεις μισθών στον "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" με την δικαιολογία ότι είναι κομμουνιστές και άρα εθελοντές(σαν να μας είπε και πολύ τους είναι που πληρώνονται).
Μάλιστα υπάρχουν και καταγγελίες για τις δύο αυτές περιπτώσεις για να καταλάβετε ότι δεν σας λέμε ψέματα.

Στήνουν απεργίες και ξεσηκώνουν τον κόσμο όμως οι ίδιοι συμπεριφέρονται όπως ακριβώς τα μεγάλα κεφάλαια και όπως κάνουν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.
Με αυτό απλά θέλαμε να σας τονίσουμε ότι όλοι είναι ίδιοι και άρα μην τους εμπιστεύεστε. ΚΑΝΕΝΑΝ.  Μας δουλεύουν.

Αναδημοσίευση από το troktiko
http://troktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_30.html

Μειωμένη κίνηση στο εξάμηνο για την ελληνική ακτοπλοΐα

Ετοιμη να προσαράξει στα βράχια είναι η ακτοπλοΐα «εάν δεν γίνει κάτι» όπως αναφέρουν κορυφαίοι παράγοντες του κλάδου.

Το παραπάνω, καθώς η επιβατική κίνηση τρέχει με ρυθμούς μειωμένους κατά 15% σε μέσους όρους στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, λόγω οικονομικής κρίσης ενώ τα καύσιμα εμφανίζουν μέση τιμή εξαμήνου 49% υψηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή.

Τα στοιχεία της επιβατικής και μεταφορικής κίνησης για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους που έχουν στα χέρια τους και μελετούν συνεχώς τα στελέχη των ακτοπλοϊκών εταιρειών είναι απογοητευτικά.

Σε όλες τις μεγάλες ακτοπλοϊκές γραμμές η κίνηση είναι μειωμένη από 15% έως 30%, ενώ λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στα φορτηγά οχήματα, όπου η πτώση είναι μικρότερη.
...........

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην naftemporiki.gr
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1841393

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος. Υπάρχουν, ακόμα, τέτοιοι Ελληνες.

Costa Navarinο: Η μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στην Ελλάδα.

Ο μεγαλοεφοπλιστής καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος θέλοντας να προσφέρει στον τόπο που γεννήθηκε, υλοποίησε την μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στην Ελλάδα, το τελικό ύψος της οποίας θα φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ, ενίσχυσε την τοπική απασχόληση και δημιούργησε περίπου 1.200 θέσεις εργασίας. Με την έναρξη λειτουργίας της Costa Navarino, στην περιοχή της Μεσσηνίας ελαχιστοποιήθηκε η ανεργία ενώ μεγάλο αναμένεται να είναι το όφελος σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Σε πρώτη φάση τα έργα αναπτύχθηκαν σε δύο παραθαλάσσιες εκτάσεις στις περιοχές της Πύλου και του Ρωμανού και περιλαμβάνουν τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων και 1.111 κλινών, 2 γήπεδα γκολφ 18 οπών, γήπεδα τένις, εστιατόρια, κέντρα SPA και εναλλακτικού τουρισμού κ.ά. Η έκταση των τουριστικών υποδομών του «Costa Navarino» αναπτύσσεται σε 10.000 στρέμματα, τα οποία αγοράστηκαν κομμάτι-κομμάτι τα τελευταία 20 χρόνια από 1.200 ιδιοκτήτες.
Στα πλεονεκτήματα της επένδυσης είναι η αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων βιώσιμης ανάπτυξης, όπως η εκτεταμένη χρήση γεωθερμίας, η λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 22 MW, λυχνίες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, η μεταφύτευση 5.000 ελαιόδεντρων και η ορθή διαχείριση στερεών αποβλήτων με τη δημιουργία μονάδας ανακύκλωσης και κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων.

Με την λειτουργία της παραπάνω τουριστικής μονάδας ο καπεταν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος υλοποίησε ένα επιχειρηματικό σχέδιο και ταυτόχρονα προσέφερε εθνικό και κοινωνικό έργο.

Μακάρι το παράδειγμα του να ακολουθήσουν και άλλοι Έλληνες εφοπλιστές.

Από το ιδιωτικό ιατρείο διευθυντές του ΕΣΥ λόγω βουλευτικής ιδιότητας

Απίστευτη “τακτοποίηση” βουλευτών - γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα. Συνολικά 17 βουλευτές έχουν καταλάβει διευθυντικές θέσεις στο ΕΣΥ σε έξι χρόνια με υπουργικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, μέσα στην τελευταία εξαετία 17 βουλευτές – γιατροί διορίστηκαν με απλή αίτηση σε δημόσια νοκοκομεία της αρεσκείας τους, ανεξαρτήτως αν χρειάζονται εκεί ή αν πληρούν τα κριτήρια αντικειμενικα, λόγω της βουλευτικής τους ιδιότητας και μόνο αυτής. Έτσι, μόλις έχασαν την έδρα στη Βουλή, οι εθνοπατέρες συνέχισαν την καριέρα τους σε υψηλόβαθμες θέσεις στο ΕΣΥ και πληρώνονται κανονικά με διευθυντικό μισθό.
Tο δικαίωμα αυτό δόθηκε βάσει νόμου του 1988 επί ΠΑΣΟΚ και ο οποίος λέει ότι: "Γιατροί που απώλεσαν τη βουλευτική τους ιδιότητα μπορούν να διορίζονται με απόφαση του υπουργείου Υγείας, ανάλογα με τα χρόνια άσκησης της ιατρικής ειδικότητας και σε κενές οργανικές ή προσωπικές προσωποπαγείς θέσεις του κλάδου γιατροών του ΕΣΥ. της περιφέρειας προτίμησής τους (...) και καταργούνται - οι θέσεις - με την για οποιονδήποτε λόγο αποχώρησής τους από την υπηρεσία". Θέσεις δηλαδή κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους..

Ο νόμος ισχύει την τελευταία 20ετία με το όποιο κόστος και επιβάρυνση για τα δημόσια ταμεία και τον πολύπαθο χώρο της Υγείας. χωρίς να αμφισβητηθεί η ορθότητα, η δικαιοσύνη ή η λειτουργικότητά του, παρά το γεγονός ότι μάλιστα υπήρξαν κραυγαλέες περιπτώσεις που έγιναν διορισμοί ή προσφέρθηκαν θέσεις ευθύνης σε βουλευτές οι οποίοι είχαν χρόνια να ασκήσουν το επάγγελμα ή δεν πληρούσαν τα κριτήρια.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις: Γιατρός 66 ετών – σύμφωνα με το ρεπορτάζ – διορίζεται διευθυντής δημοσίου νοσοκομείου όταν το ανώτατο ηλικιακό όριο που προβλέπεται από το νόμο είναι τα 55 χρόνια. Χειρούργος που έχει να πιάσει νυστέρι 20 χρόνια διορίζεται διευθυντής χειρουργικής στο ΕΣΥ.

Τη στιγμή που μειώνονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, οι βουλευτές που εκμεταλλεύονται αυτή τη ρύθμιση παίρνουν 4.000 ευρώ μηνιαίως και διορίζονται με μία απλή αίτηση – αν χάσουν τη βουλευτική τους έδρα – στο νοσοκομείο της επιλογής τους, ανεξαρτήτως αν η παρουσία τους εκεί κρίνεται απαραίτητη.

Στη λίστα των βουλευτών που έχουν κάνει χρήση της ρύθμισης σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα,περιλαμβάνονται τα δύο πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη, Σ. Μανίκας και Μ. Νεονάκης. Η ήττα των εκλογών του 2004 τους ώθησε να υποβάλλουν αιτήσεις και να διοριστούν σε προσωποπαγείς θέσεις διευθυντών Οδοντιατρικής σε ΚΑΤ και "Σωτηρία" αντίστοιχα. Μιλώντας στην εφημερίδα ο πρώην υπουργός Επικρατείας κ. Μανίκας αναφέρει ότι πριν εκλεγεί βουλευτής ασκούσε ιδιωτικά την ιατρική για 18 χρόνια, ενώ ο εκ των στενών συνεργατών του κ. Σημίτη Μ. Νεονάκης αναφέρει: "Δεκαεπτά χρόνια ήμουν ελεύθερος επαγγελματίας. Από το 1985 μέχρι που έγινα βουλευτής δούλευα το ιδιωτικό μου οδοντιατρείο ενώ μετά το 2004 διορίστηκα στο ΚΑΤ ως διευθυντής του τμήματος Οδοντιατρικής".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο ίδιο γραφείο με τον κ. Μανίκα βρίσκεται ως διευθυντής Οδοντιατρικής και ο πρώην βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Δ. Κοσσυβάκης, ενώ διευθυντής Οδοντιατρικής μαζί με τον κ. Νεονάκη είναι και ο πρώην υπουργός Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Χ. Σμυρλής, ο οποίος πάλι από την ιδιωτική ιατρική εντάχθηκε στο ΕΣΥ το Μάΐο του 2004.

Σε θέσεις διευθυντών Οδοντιατρικής στα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Άμφισσας διορίστηκαν επίσης ο πρώην υφυπουργός Υγείας και πρώην βουλευτής Φωκίδας του ΠΑΣΟΚ Δ. Θάνος και ο πρώην βουλευτής Έβρου της ΝΔ Λ. Λυμπερακίδης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του πρώην βουλευτή Πειραιά της ΝΔ Π. Μελά στον οποίο προτάθηκε θέση στο Τζάνειο και την αρνήθηκε, όπως αναφέρει στην εφημερίδα. Η θέση του προτάθηκε - πράγμα που σημαίνει ότι εγκρίθηκε και από το υπουργείο Υγείας - παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσε το ηλικιακό όριο. Ο κ. Μελάς αναφέρει στο Πρώτο Θέμα ότι "όταν το 1986 μου δόθηκε η θέση του διευθυντή ΩΡΛ στο Τζάνειο δεν την αποδέχηκα γιατί έπρεπε να κλείσω το ιατρείο και έφυγα από το νοσοκομείο επιλέγοντας την ελεύθερη ιατρική".

Χρήση του άρθρου έκανε επίσης και ο πρώην βουλευτής Έβρου της ΝΔ Α. Γεροντόπουλος, ο οποίος το Σεπτέμβριο του 2004 διορίστηκε σε προσωποπαγή θέση "διεθυντή Ιατροδικαστικής για τις αναγκες του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου στο ΝΙΜΙΤΣ" και ο νυν διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης πρώην βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Εμ. Φραγκιαδουλάκης, ο οποίος πριν τοποθετηθεί εκεί το 2007 ασκούσε ιδιωτικά την ιατρική.

Θέση διευθυντή στο ΕΣΥ έχουν καταλάβει επίσης ο πρώην υφυπουργός Δημοσίας Τάξης επί ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ιωαννίνων Β. Μαλέσιος (το 2004) αλλά και ο πρώην βουλευτής Σάμου της ΝΔ Κ. Καραμηνάς (το 2007), ενώ και ο πρώην βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Γ. Χρονόπουλος διορίστηκε το 2004 Επιμελήτης Β' στο Οφθαλμολογικό του Ασκληπιείου Βούλας.

Επίσης, σε διευθυντικές θέσεις στο ΕΣΥ επανήλθε ο πρώην βουλευτής Λέσβου και πανεπιστημιακός Φ. Παπαδέλης (2004) και ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και βουλευτής Α' Πειραιά του ΠΑΣΟΚ Σ. Σουμάκης (2001). Επίσης ο νυν περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας καιπρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Β Θεσσαλονίκης Γ. Κίρκος (2004) και ο πρώην βουλευτής Κορινθίας του ΠΑΣΟΚ Τ. Χωρέμης (2008).

Χαρακτηριστική περίπτωση του πρώην βουλευτή Αργολίδας της ΝΔ Δ. Κρανιά του οποίου η θητειά κράτησε 48 ώρες αλλά υπέβαλλε αίτηση και με απόφαση της υπουργού κ. Ξενογιαννακοπούλου – σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα – διορίστηκε διευθυντής Οδοντιατρικής σε δημόσιο νοσοκομείο, με πρότερη υπηρεσία στο ιδιωτικό του οδοντιατρείο. Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 13 Μαΐου του 2010. Ο ίδιος μιλώντας στην εφημερίδα αναφέρει ότι "ασκούσε ιδιωτικά το επάγγελμα επί 24 έτη".

Μετά από 20 χρόνια αποχής από το επάγγελμα επανήλθε στο ΕΣΥ στις 18 Μαΐου του 2010 ως διευθυντής χειρουργικής και ο Π. Τατούλης πρώην υπουργός της ΝΔ. "Τα είκοσι χρόνια που πέρασα μακριά από τις χειρουργικές αίθουσες δεν με απομάκρυναν ούτε απο΄την επιστήμη, ούτε από τους ανθρώπους που είχαν την ανάγκη μου" λέει στο Πρώτο Θέμα ο κ. Τατούλης.

Αναδημοσίευση από το newsit.gr
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=34005&catid=9