Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Πως επηρεάζει τη ζωή η διπολική διαταραχή

Η είδηση πως η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς πάσχει από διπολική διαταραχή, έφερε στο προσκήνιο μια ψυχική νόσο που κάνει τους ασθενείς άλλοτε να βυθίζονται στην απελπισία και άλλοτε να βρίσκονται σε κατάσταση μανίας.

Η 41 ετών ηθοποιός εκδήλωσε τη νόσο εξαιτίας του στρες που περνάει με τον καρκίνο του άντρα της, του Μάικλ Ντάγκλας....

Ο ηθοποιός διαγνώστηκε πέρυσι με προχωρημένο καρκίνο του φάρυγγα και τον Σεπτέμβριο η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς είχε δηλώσει «εξοργισμένη» που οι γιατροί δεν είχαν εντοπίσει τον καρκίνο νωρίτερα.
«Είχε πάει σε πολλούς γιατρούς και δεν του έβρισκαν τίποτα», είχε δηλώσει στο περιοδικό People. «Εγώ ήξερα ότι κάτι δεν πάει καλά. Εκείνος ήξερε ότι κάτι δεν πάει καλά. Είμαι εξαγριωμένη που δεν το βρήκαν νωρίτερα».

Ο κ. Ντάγκλας υποβλήθηκε σε εντατική χημειοθεραπεία και τον Ιανουάριο ανακοίνωσε πως ήταν επιτυχημένη και έχει πολλές ελπίδες ότι ξεπέρασε την ασθένειά του.

Όπως έγινε γνωστό, η ουαλλή ηθοποιός εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική την περασμένη εβδομάδα, όπου και νοσηλεύθηκε για πέντε ημέρες. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπός της Τσέτσε Γιορκ, η βραβευμένη με Όσκαρ Κάθριν αποφάσισε να εισαχθεί για λίγες μέρες στην κλινική για να αντιμετωπίσει καλύτερα την διπολική διαταραχή τύπου ΙΙ από την οποία πάσχει – και πλέον αισθάνεται πολύ καλύτερα και ανυπομονεί να επιστρέψει στις επαγγελματικές υποχρεώσεις της.

ΜανιοκατάθλιψηΌπως εξηγεί ο κ. Μαρκ Ντέιβις, από τον βρετανικό οργανισμό ψυχικής υγείας Rethink, η διπολική διαταραχή, που κάποτε λεγόταν μανιοκατάθλιψη, προκαλεί σοβαρές διακυμάνσεις της ψυχικής διαθέσεως, οι οποίες συνήθως διαρκούν αρκετές εβδομάδες ή μήνες.
Η τύπου ΙΙ μορφή της είναι πιο ήπια και αντιμετωπίζεται με ψυχολογικές θεραπείες και φάρμακα.
Η διαταραχή μπορεί να ενεργοποιηθεί από διάφορους παράγοντες και καμία περίπτωση δεν είναι όμοια με κάποια άλλη.
Υπολογίζεται ότι το 1% του γενικού πληθυσμού πάσχει από αυτήν.

Συμπτώματα
Σύμφωνα με το Βασιλικό Κολέγιο Ψυχιάτρων (RCP) της Βρετανίας, οι ψυχικές διακυμάνσεις που προκαλεί η διπολική διαταραχή είναι πάρα πολύ έντονες. Οι ασθενείς μπορεί:
* Να νιώθουν κακοδιάθετοι, έντονα καταθλιπτικοί και απελπισμένοι
* Να νιώθουν υπερδιέγερση ή σχεδόν μανιακή χαρά, υπερκινητικότητα και απώλεια αναστολών
* Να βρίσκονται σε μια μικτή κατάσταση, κατά την οποία συνυπάρχει η καταθλιπτική διάθεση με την υπερδιέγερση και την υπερκινητικότητα ενός μανιακού επεισοδίου.

Οι ακριβείς αιτίες της παραμένουν άγνωστες, αλλά πιστεύεται πως παίζουν ρόλο η κληρονομικότητα (έχει διαπιστωθεί πως όσοι έχουν συγγενείς με διπολική διαταραχή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να την αναπτύξουν), κάποια διαταραχή στα συστήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την ψυχική διάθεση και το στρες που μπορεί να ενεργοποιεί τις ψυχικές διακυμάνσεις.
Η τύπου ΙΙ μορφή χαρακτηρίζεται από έντονα επεισόδια σοβαρής κατάθλιψης, αλλά από ήπια επεισόδια μανίας.

Πηγή : Web Only - tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: