Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

AEGEAN WIND – Τι έφταιξε?

Με αφορμή τον άδικο χαμό, ανήμερα των Χριστουγέννων, των τριών Ελλήνων και των έξι αλλοδαπών ναυτικών του AEGEAN WIND, οι κάθε λογής ηλεκτρονικοί «κοντυλοφόροι» άρχισαν να κραυγάζουν και να αναθεματίζουν προς κάθε κατεύθυνση. Είναι εξαιρετικά οδυνηρό να χάνονται ανθρώπινες ζωές, και δυστυχώς η ναυτική οικογένεια έχει πάμπολλες φορές θρηνήσει θύματα. Το επάγγελμα του ναυτικού είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο επάγγελμα, και όλοι γνωρίζουν ότι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε ένα πλοίο είναι να ξεσπάσει πυρκαγιά. Το ξέρουν πολύ καλά οι ναυτικοί και είναι εξαιρετικά προσεκτικοί σε αυτό το θέμα. Το ξέρουν και οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί και τα κράτη μέλη τους και έχουν επιβάλλει αυστηρούς κανονισμούς για συστήματα ασφαλείας στα πλοία, που αφορούν τον εντοπισμό μιας εστίας φωτιάς (πυρανίχνευση) και συστήματα καταπολέμησης της πυρκαγιάς (πυρόσβεση). Στην συγκεκριμένη περίπτωση του AEGEAN WIND πολύ φοβάμαι ότι υπήρξε συνδυασμός αιτιών-παραγόντων που οδήγησε στην απώλεια των εννέα ναυτικών. Η πυρκαγιά στον χώρο ενδιαιτήσεως του πληρώματος (κομοδέσιο), συνήθως παραπέμπει σε λάθος με εμπλοκή του ανθρώπινου παράγοντα, ενώ η επέκταση και η μη έγκαιρη-αυτόματη κατάσβεση της πυρκαγιάς είναι πιθανό να οφείλεται και σε δυσλειτουργία των συστημάτων ασφαλείας του πλοίου. Ευελπιστώ ότι η κατάσταση του πλοίου (η φωτιά σβήστηκε), θα επιτρέψει την διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς και θα δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στον μη έγκαιρο εντοπισμό και στην κατάσβεση της. Σε κάθε περίπτωση είναι νωρίς για να αναθεματίζουμε τους «κακούς εφοπλιστές», τις «ολιγωρούσες αρχές», την μη έγκαιρη επέμβαση του παράκτιου στην περιοχή που έπλεε το πλοίο κράτους και ότι βάλλει ο νους του κάθε άσχετου ή και εντεταλμένου ηλεκτρονικού ή έντυπου κοντυλοφόρου. Κλείνοντας να πω και εγώ με την σειρά μου ότι θεωρώ μέγα λάθος την διάσπαση των αρμοδιοτήτων του πρώην υπουργείου ναυτιλίας. Η Ελλάδα είναι μια από τις μεγαλύτερες εμπορικες-ναυτικές δυνάμεις του κόσμου, η ναυτιλία συνεισφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην οικονομία της χώρας μας και είναι επιβεβλημένη η ύπαρξη αυτόνομου υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας. Όμως το γεγονός της πυρκαγιάς του AEGEAN WIND και ο τραγικός χαμός των εννέα ναυτικών καμιά απολύτως διαφοροποίηση δεν θα είχε με την ύπαρξη ή όχι αυτόνομου υπουργείου ναυτιλίας. Τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των ναυτικών που χάθηκαν, και εύχομαι ο χρόνος που μας έρχεται να φέρει στους εργαζόμενους στις θάλασσες μόνον χαρές και να μην έχουμε κανένα άλλο ναυτικό ατύχημα..

Δεν υπάρχουν σχόλια: