Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Απέσυραν έως και 400.000 ευρώ από τράπεζες οι πολιτικοί. Που τα βρήκανε? Που τα πήγανε?

Για πρώτη φορά τα "πόθεν έσχες" Ελλήνων βουλευτών και ευρωβουλευτών στη διαδικτυακή πύλη της Βουλής των Ελλήνων (www.hellenicparliament.gr).
Συγκεκριμένα στη δημοσιότητα δόθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης οι δηλώσεις της περιουσιακής κατάστασης "πόθεν έσχες" όλων των υπόχρεων για το οικονομικό έτος 2010 (χρήση 2009), βουλευτών, ευρωβουλευτών, τέως βουλευτών, τέως ευρωβουλευτών, τέως υπουργών και υπεύθυνων οικονομικών και πολιτικών κομμάτων....

Δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης υπέβαλαν οι 300 εν ενεργεία βουλευτές, οι 22 ευρωβουλευτές, 189 τέως βουλευτές, 8 εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, 13 τέως ευρωβουλευτές, 27 υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων και 13 τέως υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων.

Μειώθηκαν οι καταθέσεις κατά 100.000 ευρώ - Έλεγχοι για εκροές
Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, από τις δηλώσεις σε 15 βουλευτές παρατηρείται μείωση των καταθέσεων τους κατά μέσο όρο 100.000 ευρώ και πάνω, ενώ η μεγαλύτερη μείωση ανέρχεται στις 400.000 ευρώ.
Με εξαίρεση τέσσερις βουλευτές που προχώρησαν σε αγορές (οικοπέδου, γραφείου, αγροτεμαχίου και μονοκατοικίας) από τους υπόλοιπους 11 θα ζητηθούν εξηγήσεις και θα ελεγχθεί μήπως οι μειώσεις είναι εκροή καταθέσεων προς το εξωτερικό.
Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της επιτροπής ελέγχου των δηλώσεων "πόθεν έσχες" Ευάγγελο Αργύρη κανείς δεν έχει δηλώσει καταθέσεις στην Ελβετία, ενώ σε ό,τι αφορά γενικότερα στις καταθέσεις εξωτερικού – με βάση τις δηλώσεις των βουλευτών- δεν υπάρχουν μεγάλα ποσά κατατεθειμένα σε τράπεζες του εξωτερικού, ενώ πρόσθεσε ότι τα ποσά αυτά κυρίως προέρχονται από επαγγελματική δραστηριότητα των βουλευτών.
Ο ίδιος πάντως δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "αν βρεθεί κάποιος να έχει έστω και 100 ευρώ σε Ελβετική Τράπεζα και δεν το έχει δηλώσει, έχει παρανομήσει".
Επεσήμανε, παράλληλα, ότι "από το 2010 στα πόθεν έσχες των πολιτικών, θα υπάρχει μια καινοτομία. Θα καταγράφονται μόνο οι μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση".
"Υπάρχει μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε τα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν βουλευτές που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία.
Όλα τα "πόθεν έσχες" για την Επιτροπή Ελέγχου είναι ανοικτά και κανένα δεν θα κλείσει αν δεν γίνει πλήρης διασταύρωση στοιχείων", τόνισε ο κ. Αργύρης συμπληρώνοντας ότι έστειλε επιστολή στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ζητώντας να ενημερωθεί η Επιτροπή αν υπάρχουν εμβάσματα στην Ελβετία Ελλήνων πολιτικών από το 2009 και μετά.

Αγορές ακινήτων και εξοχικών
Επιπλέον, από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι κατά το 2009, 9 βουλευτές προχώρησαν σε αγορά διαμερισμάτων, εκ των οποίων οι 6 με δάνειο, 5 βουλευτές προχώρησαν σε ανέγερση μονοκατοικιών, ένας αγόρασε οικόπεδο και 6 αγόρασαν αγροτεμάχια.
Σε ό,τι αφορά στους ευρωβουλευτές, βάσει των δηλώσεων 2 αγόρασαν διαμέρισμα στις Βρυξέλλες με δάνειο, 5 ευρωβουλευτές παρουσιάζουν μικρή μείωση των εισοδημάτων τους και 17 ευρωβουλευτές παρουσιάζουν αύξηση των εισοδημάτων τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: