Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

«Έφυγε» από τη ζωή η Σεζάρια Εβόρα

«Έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών η διεθνώς αναγνωρισμένη τραγουδίστρια Σεζάρια Εβόρα.
Η Σεζάρια Εβόρα είχε αποσυρθεί από τη μουσική σκηνή από τον Σεπτέμβριο, λόγω προβλημάτων υγείας. Το 2010 είχε υποβληθεί σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα στην στεφανιαία αορτή....

Στις 22 Οκτωβρίου είχε επιστρέψει στο νησί Σαν Βινσέντε στο Πράσινο Ακρωτήρι, από όπου και καταγόταν η «ξυπόλυτη ντίβα». Το εν λόγω παρατσούκλι προήλθε από το γεγονός ότι η Έβορα, τραγουδούσε πάντα ξυπόλυτη στις συναυλίες της, διαμαρτυρόμενη για τη φτώχεια του λαού της.

H Σεζάρια Εβόρα είχε ηχογραφήσει συνολικά 11 στούντιο άλμπουμ, ενώ είχε βραβευθεί και με Grammy. Διέπρεψε στην folklore μουσική «coladeiras» και «mornas» , δηλαδή τραγούδια της λύπης, της μελαγχολίας και της νοσταλγίας, ενώ στη μουσική που ερμήνευευ ήταν πολύ έντονες οι επιρροές από την παραδοσιακή μουσική της Πορτογαλίας, της Βραζιλίας και της Κούβας.

Γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου 1941 στο Μιντέλο, στο Πράσινο Ακρωτήρι και σε ηλικία 20 ετών είχε ξεκινήσει την καριέρα της στο τραγούδι σε μικρά μπαρ της γενέτειράς της μπροστά σε τουρίστες, αλλά και ντόπιους εργάτες.
Τα πρώτα μεγάλα της βήματα τα έκανε σε ηλικία περίπου 50 ετών, στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, τη Λισσαβόνα, όπου και την άκουσε τυχαία ένας διάσημος παραγωγός και τη βοήθησε να βγάλει το πρώτο της άλμπουμ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: