Την πρόθεσή της να αντλήσει ηλιακή και αιολική ενέργεια από τη Σαχάρα για να τροφοδοτήσει την Ευρώπη παρουσίασε η γερμανική εταιρεία Desertec, που έχει εξασφαλίσει τη στήριξη κολοσσών όπως της Siemens και της Deutsche Bank. Η εταιρεία επέλεξε το Μαρόκο, για να κατασκευάσει εκεί πιλοτικές εγκαταστάσεις, που θα αποδείξουν ότι το όραμά της είναι εφικτό και κερδοφόρο.
Η Desertec αναμένει ότι τα πρώτο φορτία ηλεκτρικού θα ταξιδέψουν μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου από το Μαρόκο στην Ισπανία μέσα στο 2014....
Ο δηλωμένος στόχος της εταιρείας, όμως, που φιλοδοξεί να καλύψει το 100% των τοπικών αναγκών σε ρεύμα, καθώς και το 15% της ευρωπαϊκής ζήτησης μέχρι το 2050, έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον αυτό είναι εφικτό ή ακόμη και χρήσιμο.
Η κατασκευή δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος στο Μαρόκο παρουσιάζει ορισμένα σοβαρά προσκόμματα, από τις νομαδικές φυλές που ζουν στη χώρα, μέχρι και τις πολιτικές εντάσεις της περιοχής. Ο επικεφαλής του επενδυτικού τομέα της Desertec, Πολ Βαν Σον, σπεύδει να επισημάνει ότι η εταιρεία του δεν διαθέτει ακόμη ακριβές σχέδιο, στοχεύοντας αρχικά στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη δικτύου ηλιακής ενέργειας.
Η Desertec σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το σύστημα CSP (Συμπυκνωμένη Ηλιακή Ενέργεια) που στηρίζεται στη θέρμανση μεγάλων όγκων νερού, ο ατμός των οποίων κινεί τουρμπίνες παράγοντας ρεύμα. Αν και το σύστημα CSP είναι πιο δαπανηρό από αυτό της άμεσης παραγωγής ρεύματος χάρη σε ηλιακά κάτοπτρα, το CSP επιτρέπει την αποτελεσματικότερη αποθήκευση της ενέργειας, εξασφαλίζοντας την παροχή ρεύματος ακόμη και σε περιόδους νέφωσης.
Το Μαρόκο έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για τα εναλλακτικά προγράμματα παραγωγής ενέργειας, καθώς η χώρα είναι η μόνη της Βόρειας Αφρικής χωρίς αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το Ραμπάτ σχεδιάζει έτσι να παράγει το 42% των αναγκών του σε ηλεκτρικό από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020.
Πηγή : www.kathimerini.gr με στοιχεία από BBC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου