Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Πώς θα αποφύγετε το εγκεφαλικό

Τουλάχιστον 200.000 Έλληνες πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή (είναι η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία).
Η νόσος ευθύνεται για το 1/3 των αγγειακών ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων που εκδηλώνονται κάθε χρόνο αλλά και για τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο περίπου 25.000 ανθρώπων στη χώρα μας....

Ωστόσο, χάρη στις νέες θεραπείες οι Έλληνες ασθενείς… κερδίζουν πολύτιμο χρόνο ζωής καθώς με τα φάρμακα ο κίνδυνος για εγκεφαλικό μειώνεται περίπου έως και 30%. Παράλληλα, το οπλοστάσιο των ασθενών και των ειδικών έχει εμπλουτιστεί με καρδιακές συσκευές που εμφυτεύονται υποδόρια στον ασθενή και λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας έναντι του Αιφνίδιου Καρδιακού Θανάτου.

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις καθώς και πολλές άλλες που αφορούν τη διάγνωση και τη θεραπεία των καρδιακών αρρυθμιών θα συζητηθούν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρρυθμιών (ICPES 2011), το οποίο φιλοξενείται στην Αθήνα από την Κυριακή 11 έως την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή 320 ξένων επιστημόνων που θεωρούνται η «αφρόκρεμα» της καρδιολογίας στην αντιμετώπιση των αρρυθμιών.

Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου είναι ο καθηγητής Καρδιολογίας του πανεπιστημίου της Κρήτης και εκλεγμένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Παναγιώτης Βάρδας.
Ειδικότερα, στο συνέδριο θα παρουσιαστούν τα νεότερα αντιπηκτικά φάρμακα αλλά και μέθοδοι για την αντιμετώπιση της νόσου. Οι ειδικοί θα εστιάσουν στις κλινικές μελέτες για τα φαρμακευτικά σκευάσματα –τόσο για αυτά που κυκλοφορούν όπως η νταμπικαντράνη όσο και γι αυτά που αναμένονται όπως η ριβαροξαμπάνη και η απιξαμπάνη που υπόσχονται να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, που διατρέχουν οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.

Θα παρουσιαστούν οι νέες καρδιακές συσκευές. Πρόκειται ουσιαστικά για απινιδωτές, οι οποίοι έχουν το μοναδικό χαρακτηριστικό ότι εμφυτεύονται υποδόρια στον ασθενή και όχι ενδοκαρδιακά. Ήδη, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν εμφυτευτεί περίπου 300 συσκευές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι συσκευές αυτές αναμένεται να μειώσουν τον αριθμό των θανάτων από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.
Ένας άλλος τομέας, που παρατηρούνται ραγδαίες εξελίξεις είναι εκείνος των συσκευών, οι οποίες εμφυτεύονται στον ασθενή και παρέχουν συνεχή παρακολούθηση και καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος (Telemonitoring). Οι νέες ανακαλύψεις στην πληροφορική και στις τηλεπικοινωνίες έχουν επιτρέψει πλέον την εξ αποστάσεως παρακολούθηση της καρδιάς του ασθενή και την αποστολή δεδομένων μέσω του διαδικτύου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: