Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας, Vaclav Havel

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας και θεατρικός συγγραφέας Vaclav Havel, σε ηλικία 75 ετών από τις επιπλοκές μακράς περιόδου ασθένειας.
Κατά τη θητεία του οδήγησε τη χώρα του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ενώ παρά τη διαφωνία του αποδέχτηκε την έστω και βελούδινη διάσπασή της....

Ο Havel είχε πρωτοστατήσει στην Άνοιξη της Πράγας το 1968 αλλά και στις επόμενες δεκαετίες διεκδικώντας περισσότερα πολιτικά δικαιώματα για τους συμπολίτες τους. Τα έργα του είχαν απαγορευθεί από το καθεστώς, ο ίδιος φυλακίστηκε πολλές φορές και καταδιωκόταν συνεχώς, συνέχισε όμως να γράφει θεατρικά και δοκίμια.

Στράφηκε ενεργότερα στην πολιτική από το 1977 όταν υπέγραψε τη Χάρτα 77, ένα μανιφέστο υπέρ των πολιτικών αλλαγών στη χώρα.
Η τελευταία σύλληψή του στις αρχές του 1989 και ενώ το κλίμα υπέρ των αλλαγών στην Τσεχοσλοβακία ήταν όλο και πιο δυνατό προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και οδήγησε στην απελευθέρωση του τον Μάιο της ίδιας χρονιάς. Λίγους μήνες αργότερα το καθεστώς κατέρρευσε.
Μετά την πτώση του κομμουνισμού έγινε τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας.
Το 1992, και ενώ η χώρα βάδιζε προς τη διάσπαση, ο Havel παραιτήθηκε θεωρώντας το αποτυχία. Πάντως μετά το βελούδινο διαζύγιο με τη Σλοβακία εκλέχτηκε άνευ αντιπάλου πρόεδρος της Τσεχίας, θέση την οποία διατήρησε ως το 2003.


Δεν υπάρχουν σχόλια: