Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Η έκθεση του Ταμείου για την καταβολή της 6η δόσης δια χειρός Πόουλ Τόμσεν-Μεγαλύτερη ύφεση αναμένει το ΔΝΤ έως και το 2012

Μεγαλύτερη ύφεση από ό,τι προβλεπόταν αναμένει το ΔΝΤ για την Ελλάδα έως και το 2012, ωστόσο εκφράζει αισιοδοξία για μια συμφωνία με τους ιδιώτες ομολογιούχους που θα συμβάλει στη βιωσιμότητα του χρέους.
Η αποστολή του ΔΝΤ, με επικεφαλής τον Πόουλ Τόμσεν, αναφέρει στην έκθεσή της για την καταβολή της 6ης δόσης, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας μέχρι σήμερα ήταν κατώτερες των προσδοκιών....

Προσθέτει ακόμη πως αυτή τη στιγμή είναι ασαφές, εάν θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας το επόμενο έτος.
Στην έκθεση σημειώνεται πως η τρόικα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για το ΑΕΠ, λόγω της λιγότερο ευνοϊκής εξωτερικής ζήτησης, της συρρίκνωσης των τραπεζικών πιστώσεων και την αργή πρόοδο των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.


Συγκεκριμένα, προβλέπει ύφεση 6% το 2011, έναντι προγενέστερης πρόβλεψης για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,5%. Για το 2012 προβλέπει ύφεση 3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για συρρίκνωση 2,75%.
Το έλλειμμα στο τέλος του 2011 θα κυμανθεί στο 10% του ΑΕΠ, το οποίο παραμένει ακόμα υψηλό.
Για το έλλειμμα, η έκθεση αναφέρει ότι χρειάζονται μέτρα που θα αντιστοιχούν στο 8% του AΕΠ για το διάστημα 2011-2012 και ένα επιπλέον πακέτο μέτρων που θα αντιστοιχεί στο 6% του ΑΕΠ για το 2013-2014, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος 5% μέχρι το 2014.

Η τρόικα και οι ελληνικές Αρχές θα επεξεργαστούν από κοινού μεταρρυθμίσεις στο επίπεδο των δαπανών και των εσόδων που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.
Συγκεκριμένα, τη μείωση του μισθολογικού κόστους του δημοσίου κατά 150.000 δημοσίους υπαλλήλους από το 2010 μέχρι το 2015, που αντιστοιχεί στο 22% της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα.
Επίσης, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και αλλαγές στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών και των αναπηρικών συντάξεων. Μείζον ζήτημα αποτελούν οι περικοπές στις δαπάνες υγείας καθώς και ένα πλήρες σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2012.
Είναι αβέβαιο το πότε θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το ΔΝΤ αυτό θα γίνει όταν η Ελλάδα καταφέρει να έχει τρία συνεχόμενα χρόνια ανάπτυξης και ένα βιώσιμο δημόσιο χρέος που θα βρίσκεται σίγουρα κάτω από το 150% του ΑΕΠ. Εκτιμάται ότι γι' αυτό θα χρειαστεί χρόνος τουλάχιστον μέχρι το 2021.
Πρόσθεσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: