Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Οι συνταξιούχοι της Βουλής που επιμένουν ότι... λεφτά υπάρχουν

Εκατόν δέκα πρώην βουλευτές διεκδικούν ακόμη δικαστικά τα αναδρομικά τους
Αναδρομικά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ διεκδικούν με προσφυγές τους στη Δικαιοσύνη 110 πρώην και συνταξιούχοι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Οι αγωγές τους, οι οποίες έχουν κατατεθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια, έφτασαν να προσδιοριστούν για συζήτηση και έκδοση απόφασης εν μέσω της δημοσιονομικής κρίσης. Οι βουλευτές διεκδικούν μάλιστα όχι μόνο αναδρομικά αλλά και αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν επειδή οι μισθοί τους δεν εξισώθηκαν εγκαίρως με αυτούς των δικαστών.

ΗΧΗΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ. Η λίστα περιλαμβάνει γνωστά ονόματα της πολιτικής σκηνής, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν διατελέσει και υπουργοί.....

Μεταξύ τους και πρώην υπουργοί, οι οποίοι είναι ποινικά υπόλογοι σε υποθέσεις που ερευνά εδώ και πολύ καιρό η Δικαιοσύνη. Πρόκειται για τον Ακη Τσοχατζόπουλο - το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην υπόθεση της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων ενώ έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις και ως ύποπτος σχετικά με τον τρόπο απόκτησης των περιουσιακών του στοιχείων - και τον Τάσο Μαντέλη ο οποίος έχει ήδη απολογηθεί και είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που αφορά την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

«Οσοι πρώην και συνταξιούχοι βουλευτές επέλεξαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη άσκησαν νόμιμο δικαίωμά τους. Θα μπορούσαν όμως να συνυπολογίσουν τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και να μην προχωρούσαν στη δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών τους προκαλώντας την κοινή γνώμη» σχολιάζουν δικαστικές πηγές.
Το δικαίωμα της παραίτησης από οποιαδήποτε χρηματική διεκδίκηση έχουν ήδη ασκήσει οι πρώην βουλευτές Μιχάλης Λιάπης και Λεωνίδας Τζανής, καθώς και η χήρα του Παναγιώτη Κοσιώνη.

Σε άλλες περιπτώσεις πρώην βουλευτές έχουν καταθέσει διπλές αγωγές, διαφορετικές για καθεμία από τις περιόδους που είχαν εκλεγεί. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι Ι. Βαϊνάς, Μυρσίνη Ζορμπά, Εμ. Λουκάκης και Σωτ. Στολίδης.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Καψής σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει: «Σε ανύποπτο χρόνο και αφού είχαν δικαιωθεί και οι δύο προσφυγές μου για τα αναδρομικά των βουλευτών, με εξώδικό μου προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τον πρόεδρο της Βουλής εκχώρησα οποιαδήποτε αναδρομική αμοιβή μου στο Ταμείο Καταπολέμησης του Δημοσίου Χρέους που έχει ανοίξει η Βουλή στην Τράπεζα της Ελλάδος. Συνεπώς οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος δεν με αφορά».
ΤΟ ΥΨΟΣ. Το συνολικό ύψος των βουλευτικών διεκδικήσεων δεν μπορεί να συνυπολογιστεί καθώς οι διαφορές των αποδοχών και οι αποζημιώσεις για την ηθική βλάβη διαφέρουν ανάλογα με τα χρόνια που πέρασε ο καθένας από τα έδρανα του Κοινοβουλίου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένας εκ των βουλευτών με θητεία 37 μηνών διεκδικεί αποζημίωση που φτάνει τα 240.196 ευρώ.

Ανεξάρτητα πάντως από το ποσό που διεκδικεί ο καθένας, οι προσφυγές έχουν κοινή βάση και στηρίζονται στο γεγονός ότι παρανόμως, όπως υποστηρίζουν, δεν τους χορηγήθηκαν αυξημένες αποδοχές μετά την αύξηση των αποδοχών των δικαστών.

Η διαφορετική αυτή αντιμετώπιση συνιστά, όπως λένε, ευθεία συνταγματική παραβίαση που βάλλει κατά της καθιερωμένης αρχής της διάκρισης των τριών εξουσιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής), οι οποίες μεταξύ τους είναι ισοδύναμες και ισότιμες. Και επιπλέον θεμελιώνει ευθύνη του Δημοσίου για αποζημίωση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν οι προσφεύγοντες βουλευτές καθώς χρεώνουν στη νομοθετική εξουσία παράλειψη να θεσπίσει ρύθμιση εξίσωσης των αποδοχών τους με αυτές που εισπράττουν οι πρόεδροι των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας (Αρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2006 με απόφαση του Μισθοδικείου, το οποίο είχε συνεδριάσει υπό τον τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρωμύλο Κεδίκογλου, οι αποδοχές των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων εξομοιώθηκαν με αυτές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που ανέρχονταν τότε σε 9.500 ευρώ.
 
Πηγή : http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4679578 (ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ)



Δεν υπάρχουν σχόλια: