Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Σε άτακτη υπαναχώρηση οδηγείται η Κύπρος - Δέχεται τώρα και το κούρεμα


Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, η οποία προκειμένου να μη χάσει τη λαϊκή απήχηση του νεοεκλεγέντος προέδρου έδωσε στα πράγματα εκρηκτική τροπή, επιμένοντας στο κούρεμα και των ασφαλισμένων καταθέσεων, και υπερασπίσθηκε με το προεδρικό τηλεοπτικό διάγγελμα την «έλλειψη εναλλακτικών», βρίσκεται τώρα να υπαναχωρεί ατάκτως....

Η ίδια κυβέρνηση, που ως προσανατολισμό της έχει την ένταξη της Κύπρου στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», ήτοι τον προθάλαμο του ΝΑΤΟ, βρέθηκε να εκλιπαρεί επί τρεις ημέρες για ρωσική βοήθεια. Αντί των τηλεδιασκέψεων του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής βρέθηκε σε πολυήμερη αποστολή απελπισίας στη Μόσχα ώσπου να αναγκαστεί να επιστρέψει άπρακτος στην Κύπρο, με άδεια χέρια, μετά το ΝΙΕΤ της Ρωσίας σε οποιαδήποτε βοήθεια που θα προκαλούσε ρήξη στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ιστορική αναδίπλωση για την Κύπρο
Οι αποτυχημένοι αυτοί ελιγμοί έχουν ως αποτέλεσμα να οδηγείται σε ιστορική αναδίπλωση η Κύπρος καθώς φαίνεται ότι μετά από ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικα δέχεται ένα haircut 7%-8% για καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ για όλους, όπως αναφέρει και δημοσίευμα της γερμανικής Bild.
To Eurogroup ενδέχεται να συνεδριάσει για την Κύπρο μέσα στο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πληροφορίες που εκπορεύονται από την πλευρά Σόιμπλε. Υπενθυμίζεται ότι την ετοιμότητά του να συζητήσει ένα νέο σχέδιο με την Κύπρο δήλωσε το Eurogroup μετά το πέρας της έκτακτης τηλεδιάσκεψης το βράδυ της Πέμπτης.
Κούρεμα καταθέσεων μόνο άνω των 100.000 ευρώ
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τονίζουν τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ και δηλώνουν ότι αναμένουν τις προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης «τάχιστα».
Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι το Βερολίνο «δεν μπορεί να πει εκ των προτέρων» το εάν η Λευκωσία «θα παρουσιάσει αποτελέσματα». Είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει εάν τo Eurogroup θα συνεδριάσει για το θέμα μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Τι μέλλει γενέσθαι - Ποιο είναι το νέο σχέδιο
Σε μία συνδυασμένη λύση για εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας (resolution) με δημιουργία «καλής» και «κακής» τράπεζας και «κουρέματος», προσανατολίζεται η κυβέρνηση με βάση τα δεδομένα που έχει ενώπιόν της αυτή τη στιγμή, με στόχο να εξέλθει από την κρίση μετά το «όχι» της Βουλής την περασμένη Τρίτη στην απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων και την αρνητική απάντηση της Μόσχας στις προτάσεις για εξαγορά τραπεζών και επένδυση στα ενεργειακά αποθέματα, αναφέρουν πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με την εφημερίδα της Κύπρου «Φιλελεύθερος».
Η πρόταση για εξυγίανση της Λαϊκής διασφαλίζει για την ώρα, τουλάχιστον, τις θέσεις εργασίας και αποτρέπει το κλείσιμο -και πάλι μέχρι στιγμής- των καταστημάτων, καθώς ο κύκλος εργασιών δεν θα τερματιστεί με τη δημιουργία της «καλής» και «κακής» τράπεζας.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί να κλείσει τη νέα συμφωνία με το Eurogroup σήμερα ή αύριο γιατί, όπως ελέχθη χαρακτηριστικά από κυβερνητική πηγή, αυτή είναι η μόνη σωτηρία για τον τόπο.
Θυσιάζουν τη Λαϊκή για να σώσουν την Τράπεζα Κύπρου
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι η λύση που αφορά τη Λαϊκή είναι η μοναδική αυτή τη στιγμή, καθώς πρέπει να προχωρήσει πάση θυσία προκειμένου να σωθεί η άλλη μεγάλη τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου, η οποία επίσης αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες.
Οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ στη Λαϊκή Τράπεζα ανέρχονται γύρω στα 7 δισ. και αυτή τη στιγμή η τράπεζα έχει πολύ λιγότερα -μόνο κάποια εκατομμύρια- για διασφαλίσεις. Οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ υπολογίζονται γύρω στις 304.000 ενώ άνω των 100.000 ευρώ γύρω στις 11.000.
Κυβερνητικοί κύκλοι πιστεύουν ακράδαντα ότι με τη συμφωνία που προτάσσεται, το λεγόμενο «Σχέδιο Β» της Λευκωσίας, ο τραπεζικός τομέας ναι μεν θα συρρικνωθεί, όμως οι ελπίδες παραμένουν για τη χώρα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, η οικονομία θα καταρρεύσει.
Παράλληλα, προτάσσεται και το επιχείρημα ότι με τη λύση για εξυγίανση («resolution»), οι καταθέτες είναι διασφαλισμένες, ενώ με την λύση της εκκαθάρισης («liquidation») κανείς δεν σώζεται και εναπόκειται στον εκκαθαριστή να αποφασίσει.
Το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν το θέλει η Γερμανία
Το κλίμα ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν, φαίνεται να είναι θετικό και όλοι τώρα στρέφουν την προσοχή τους στην ολομέλεια της Βουλής που μετατέθηκε για αργότερα απόψε, για την κρίσιμη ψηφοφορία.
Για το ταμείο αλληλεγγύης, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει για την εθελοντική συνεισφορά και θα αγωνιστεί ώστε αυτό να συμπεριληφθεί στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία της μιλώντας σήμερα το πρωί στη γερμανική Βουλή.
Επίκειται συμφωνία για κούρεμα καταθέσεων
Πάντως κύκλοι αναφέρουν ότι το «κούρεμα που απέρριψε την περασμένη Τρίτη η Βουλή ήταν ως προς τα δεδομένα αυτής της στιγμής η καλύτερη λύση, ενώ για τα επιχειρήματα που ακούστηκαν για μεγάλη φυγή ρωσικών κεφαλαίων, η κυβέρνηση προτάσσει ότι πρέπει να σωθούν οι πολίτες της Κύπρου σε αυτές τις κρίσιμες ώρες και όχι οι καταθέτες. Ούτως ή άλλως, αναφέρουν οι πληροφορίες, η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι πολλά από αυτά τα κεφάλαια Ρώσων πολιτών δεν θα φύγουν ακριβώς γιατί αναζητούνται από τις ρωσικές αρχές.
Παλεύουν οι Κύπριοι να εξηγήσουν το ΝΙΕΤ της Μόσχας
Η Λευκωσία είχε ουσιαστικά ενώπιόν της δύο επιλογές, με πρώτη να αναληφθεί εξ ολοκλήρου η στήριξη της Κύπρου από τη Ρωσία και δεύτερη να στραφεί στο Eurogroup και την ΕΕ. Υπήρχε και μια τρίτη επιλογή για επιμήκυνση του δανείου της Μόσχας των 2,5 δισ. και ενίσχυση υπό τη μορφή επενδύσεων.
Η Λευκωσία δεν επιθυμεί διατάραξη των σχέσεών της με τη Μόσχα και την ίδια ώρα το Κρεμλίνο θέλει διατήρηση των δικών του σχέσεων με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ενώ βλέπει και τα δικά του συμφέροντα στην Τουρκία. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που επέβαλε την οδό της σιωπής από κυβερνητικής πλευράς ειδικότερα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Μαρτίου, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές που επικαλούνται κυπριακά ΜΜΕ.
Οι Ρώσοι δεν σηκώνουν το τηλέφωνο
Από κυβερνητικής πλευράς έγινε προσπάθεια για τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λαβρόφ, ωστόσο, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Οι προσπάθειες δεν εγκαταλείφθηκαν και αναμένεται τηλεφωνική συνομιλία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών με τον Ρώσο ομόλογό του εντός της βδομάδας, καθώς η Μόσχα φαίνεται να μην έχει κλείσει οριστικά την πόρτα στην πρόταση της Λευκωσίας για επιμήκυνση του δανείου ενώ ενδιαφέρον επιδεικνύεται και για τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου, καθώς θέλει πρωτίστως να παραμείνει στο παιγνίδι των τιμών. Εξάλλου, και η Κύπρος κάνει το παν για να διασώσει τη συμφωνία διπλής φορολογίας με την Ρωσία.
Επαφές έγιναν και προς την κατεύθυνση της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου με συνομιλίες με τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών, ενώ η Λευκωσία κινητοποίησε και την ομογένεια.


Πηγή: http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: