Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Τα δυο πρόσωπα του Ντομινίκ Στρος-Καν

Ο ίδιος ο επικεφαλής του ΔΝΤ είχε πλήρη επίγνωση πόσο ευάλωτο τον έκαναν τα ελαττώματά του.

Η φήμη του είχε πάντα δυο όψεις: ικανότατος σε οικονομικά ζητήματα, αλλά διαταραγμένος σε σχέση με τις γυναίκες. «Υπερβολικά ηδυπαθή» χαρακτήριζαν τον Ντομινίκ Στρος-Καν οι αριστεροί σύντροφοί του, ανησυχώντας για τα πιθανά στοιχεία που θα μπορούσαν να προκύψουν εναντίον του....


Προφήτες; Οχι. Απλώς γνώστες. «Αν δεν είσαι έτοιμος να δεσμευτείς πραγματικά, καλύτερα να σταματήσεις αμέσως», αναφέρει η «Monde» ότι τον είχε συμβουλεύσει ο φίλος του βουλευτής Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς. Συμβουλή την οποία ο Στρος-Καν βεβαίως δεν άκουσε. Και οι φήμες συνέχισαν να οργιάζουν.

Στο μπαρ του παρισινού ξενοδοχείου «Lutetia», όπου συχνάζουν μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όλοι είχαν καταλάβει πόσο επίμονος ήταν με τις γυναίκες. Ο στενός του συνεργάτης Ζιλ Φινσελστάιν του είχε απαριθμήσει, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, τα τρία ελαττώματα που μπορεί να στοίχιζαν την πολιτική του καριέρα: η ελαφρότητά του, η οικονομική του άνεση και η απουσία ερεισμάτων στην επαρχία. Ο Στρος-Καν αποφάσισε να τα αντισταθμίσει όλα δημιουργώντας ένα γερό δίκτυο υποστήριξης εντός του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το 2006, όταν διεκδίκησε το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές απέναντι στη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ο φίλος του Αλέν Μενκ του είχε πει: «Δεν είσαι ικανός για τόση άνοδο». Και ο Στρος-Καν είχε απαντήσει: «Ισως όχι για μια ζωή. Αλλά για δυο-τρία χρόνια...».
Την ίδια χρονιά, το περιοδικό «L'Express» είχε ρωτήσει την Αν Σενκλέρ, τη δημοσιογράφο-σταρ της τηλεόρασης που παντρεύτηκε σε τρίτο γάμο το 1991, αν την ενοχλεί η φήμη γυναικοκατακτητή του συζύγου της: «Οχι, με κάνει μάλλον περήφανη. Για έναν πολιτικό είναι σημαντικό να σαγηνεύει», απάντησε.

Αφού ο Στρος-Καν έχασε από τη Ρουαγιάλ, το 2007, του προσφέρθηκε η ευκαιρία να αναλάβει επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ακριβώς εκείνη την εποχή, ο δημοσιογράφος της «Liberation» Ζαν Κατρεμέρ έγραψε στο μπλογκ του: «Το μοναδικό πραγματικό πρόβλημα του Στρος-Καν είναι η σχέση του με τις γυναίκες. Υπερβολικά πιεστικός, συχνά τείνει προς την παρενόχληση. Ελάττωμα γνωστό στα μέσα ενημέρωσης, αλλά για το οποίο κανείς δεν μιλάει».

Στις 5 Φεβρουαρίου 2007, η Τριστάν Μπανόν, κόρη δημοτικής συμβούλου των Σοσιαλιστών, διηγήθηκε σε συνέντευξή της προς γαλλικό κανάλι ότι ο Στρος-Καν είχε επιχειρήσει να τη βιάσει πέντε χρόνια νωρίτερα. Ομως το κανάλι φοβήθηκε τη μήνυση και στη θέση του ονόματός του ακούστηκε ένα «μπιπ».
Ο ίδιος ο Στρος-Καν είχε πλήρη επίγνωση του πόσο ευάλωτο τον έκαναν τα ελαττώματά του. Σε γεύμα με τη διεύθυνση της «Liberation» στα τέλη του περασμένου μήνα απαρίθμησε τρία: «Τα χρήματα, οι γυναίκες και το ότι είμαι Εβραίος».

Για το τελευταίο ανέμενε ότι οι αντίπαλοί του θα εκμεταλλεύονταν διαβεβαίωση που είχε κάνει προς το έντυπο «La Tribune Juive» λίγα χρόνια νωρίτερα ότι «κάθε πρωί σηκώνεται με τη σκέψη πώς θα μπορούσε να είναι χρήσιμος στο Ισραήλ». Για τα χρήματα, βγήκε αμέσως αληθινός καθώς σύντομα κυκλοφόρησαν οι γνωστές φωτογραφίες που τον δείχνουν δίπλα σε μια Porsche. Οσο για τις γυναίκες, στο γεύμα της «Liberation» είχε πει: «Ναι, μ' αρέσουν οι γυναίκες. Και λοιπόν;».

Πηγή : tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: