Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Κυβερνητικός ανασχηματισμός. Μια πρώτη προσέγγιση.

Ίσως είναι πρόωρο να αρχίσουμε τις αρνητικές κρίσεις για το «νέο» κυβερνητικό σχήμα αλλά, πέραν του γεγονότος του επικοινωνιακού «ελλείμματος» που παρουσιάσθηκε στην ανακοίνωση του ανασχηματισμού, σαν γενική πρώτη παρατήρηση είναι ότι μια χώρα που βρίσκεται να αιωρείται με το ένα πόδι πάνω από το βάραθρο της πτώχευσης, δεν πρέπει να αφήνει την τύχη της σε κυβερνώντες-επαγγελματίες πολιτικούς με ελάχιστη ή και μηδενική εμπειρία διοίκησης και γνώση της πραγματικής «αγοράς».

Το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι πολιτικό αλλά τεχνοκρατικό.
Για να βγούμε από την βαθειά οικονομική κρίση και ύφεση, χρειαζόμαστε ανθρώπους με πραγματική και όχι θεωρητικο-πολιτική γνώση του αντικειμένου απασχόλησης τους.
Χρειαζόμαστε υπουργούς, υφυπουργούς και διοικητές δημοσίων οργανισμών με εμπειρία διοίκησης και ικανότητα στην θέσπιση και παρακολούθηση μετρήσιμων μεγεθών και στόχων, και όχι απλά πολιτικούς που το κύριο θέμα κατά την διάρκεια της υπουργικής τους θητείας είναι η σκέψη του πολιτικού κόστους και η ατέρμονη προσπάθεια αύξησης της εκλογικής τους πελατείας.

Οι επαγγελματίες πολιτικοί-βουλευτές είναι για την βουλή.
Να νομοθετούν και να ελέγχουν την εκτελεστική εξουσία.
Δεν αρκεί μόνον το πολιτικό κριτήριο για να δίνεις τις σωστές οδηγίες και να λαμβάνεις τις ορθές τεχνοοικονομικές αποφάσεις.
Και ένας 60άρης που σπούδασε πριν σαράντα χρόνια και έκτοτε «αφοσιώθηκε» στα της βουλής και του κόμματος, φοβάμαι ότι δεν έχει την απαραίτητη γνώση της αγοράς και την εμπειρία της διοίκησης.

Για παράδειγμα, στο βιογραφικό του σεμνού, σοβαρού και συμπαθέστατου κατά τα άλλα νέου υπουργού θαλασσίων υποθέσεων κλπ. κυρίου Γιάννη Διαμαντίδη, ένα πράγμα που «ενοχλεί» είναι το έλλειμμα εργασιακής εμπειρίας του.
Προσπαθούσα να βρω που έχει εργαστεί και που έχει αποκτήσει την γνώση και την εμπειρία διοίκησης και λήψεως αποφάσεων που απαιτούνται για ένα τόσο «τεχνικό» και εξειδικευμένο υπουργείο, και δεν βρήκα καμία απολύτως αράδα που να αναφέρει προηγούμενη εργασιακή του εμπειρία.
Ενδεχόμενα ο άνθρωπος να έχει εργαστεί, να έχει εμπειρία διοίκησης και απλά να μην αναφέρεται στο βιογραφικό του (αυτό το οποίο έφθασε στα ΜΜΕ), πάντως πιστεύω ότι στις δύσκολες στιγμές που περνάμε ο δημόσιος τομέας χρειάζεται ανθρώπους με γνώση της αγοράς και εμπειρία διοίκησης.

Κατά τα άλλα για το καλό όλων μας, να ευχηθούμε σε όλη την «νέα» κυβέρνηση αλλά και ειδικότερα στον νέο υπουργό θαλασσίων υποθέσεων κ. Γιάννη Διαμαντίδη καλή επιτυχία στο δύσκολο, είναι αλήθεια, έργο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: