Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Ακτοπλοϊα. Ο τραπεζικός δανεισμός και οι σχέσεις με τους χρηματοδότες

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι ο τραπεζικός δανεισμός και οι σχέσεις τους με τους χρηματοδότες.

- Τους τελευταίους 18 μήνες σχεδόν όλες οι εταιρείες χρειάστηκαν τις αναδιαρθρώσεις του τραπεζικού τους δανεισμού για διάφορους λόγους.
- Οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στις αναδιαρθρώσεις ήταν η κατακόρυφη πτώση των αξιών των πλοίων αλλά και η διαφοροποίηση του λόγου κάλυψης τόκων λόγω της μειωμένης κερδοφορίας που υπέστησαν οι εταιρείες κατά το 2009.
- Ο τραπεζικός δανεισμός πλέον έχει τελματωθεί και μόνο οι μεγάλοι παίκτες (ATTICA, ΜΙΝΩΙΚΕΣ και ΑΝΕΚ/HSW) μπορούν να προσβλέπουν σε νέες χρηματοδοτήσεις που θα έχουν εντελώς διαφορετικούς όρους από αυτούς που ίσχυαν την τελευταία δεκαετία ως προς το ύψος δανεισμού επί της αξίας των πλοίων, το κόστος δανεισμού αλλά και τους επιμέρους όρους.
- Βέβαια αναμένονται και νέοι δανεισμοί σε περίπτωση νέων κατασκευών πλοίων από τις τράπεζες των ναυπηγείων αφού τα ναυπηγεία είναι αυτά που στην παρούσα κατάσταση πρέπει να προσφέρουν δελεαστικούς όρους/πακέτα για να λάβουν νέες παραγγελίες.
- Οι κύριοι χρηματοδότες των δανείων αυτών είναι οι Ελληνικές τράπεζες κατέχοντας το 55% περίπου του συνολικού δανεισμού της ελληνικής ακτοπλοΐας.
- Μεταξύ, των Ελληνικών τραπεζών η Τράπεζα Πειραιώς πρωτοστατεί με 210 εκ. ευρώ με την Εθνική να ακολουθεί με 168 εκ. ευρώ. Οι υπόλοιπες τράπεζες απέχουν σημαντικά σε σχέση με τις πρώτες δύο, κατέχοντας χαρτοφυλάκια της τάξης του 50% Εμπορική και Alpha Bank από 100 εκ. ευρώ και 25% FBB με 41 εκ. ευρώ και 15% Eurobank με 35 εκ. ευρώ σε σχέση με τις δύο πρώτες.

Πηγή ΑΞΙΑ- http://www.marinews.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: