Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Γιώργος Προβόπουλος :«Λουκέτο» σε ΤΕΙ-ΚΑΠΗ για μείωση των δαπανών


Λουκέτο σε ΤΕΙ και ΚΑΠΗ, συγχωνεύσεις κρατικών τηλεοπτικών σταθμών αλλά και λιγότερες δαπάνες για τη μεταφορά των μαθητών στην Περιφέρεια, συστήνει μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος για τον περιορισμό του ελλείμματος και των δημοσίων δαπανών. ...


Οπως αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ: «Πολλοί φορείς που χρηματοδοτούνται από τους δήμους, όπως π.χ. τα ΚΑΠΗ, θα πρέπει να αναστείλουν ορισμένες δραστηριότητες, όπως π.χ. εκδρομές στο εξωτερικό ή δωρεάν διακοπές, για μία πενταετία, έως ότου αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα στη χώρα».

Για τα ΤΕΙ σημειώνει: «Οι λειτουργικές δαπάνες των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ είναι εξαιρετικά υψηλές και θα πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια για τη συγκράτησή τους. Υπάρχει κατ’ αρχάς πολύ μεγάλος αριθμός ιδρυμάτων, ενώ συνεχώς δημιουργούνται νέα τμήματα για το αντικείμενο των οποίων δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά. Το Υπουργείο Παιδείας ήδη εξετάζει τα ζητήματα αυτά. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν υπάρχουν σημαντικές “εξωτερικές οικονομίες” που να δικαιολογούν τη δωρεάν επ’αόριστον φοίτηση. Ίσως θα έπρεπε να αυξηθούν οι υποτροφίες και τα φοιτητικά δάνεια και να αλλάξει το υπάρχον καθεστώς, το οποίο οδηγεί στο φαινόμενο της μακροχρόνιας φοίτησης (φαινόμενο των “αιώνιων φοιτητών”) λόγω του ότι το κόστος ευκαιρίας είναι μικρό».

Για τους κρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ο κ. Προβόπουλος αναφέρει: «Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, “Πρίσμα” και ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής). Οι τηλεοπτικοί αυτοί σταθμοί όχι μόνο είναι πολλοί για μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδος, αλλά και λειτουργούν με πολύ μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και με εξαιρετικά υψηλό κόστος,14 το οποίο είναι πολλαπλάσιο αντίστοιχων ιδιωτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας. Θα ήταν σκόπιμο οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί να συγχωνευθούν σε έναν ή δύο και να καλύπτουν περισσότερο από το 70% του κόστους λειτουργίας τους με έσοδα από διαφημίσεις, όπως συμβαίνει και με τους ιδιωτικούς σταθμούς. Το σημερινό έσοδο που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα ήταν σκόπιμο να διατεθεί για τη μείωση του δημόσιου χρέους».

Οσο για τη φορολογία, ο κύριος Προβόπουλος προτείνει:
-Αύξηση της παρακράτησης του φόρου στα εισοδήματα, ως μέτρο για την καταπολέμηση της  φοροδιαφυγής
-Καθιέρωση ενός μοναδικού φορολογικού αριθμού για φορολογική και επαγγελματική χρήση
-Ηλεκτρονική «τσιμπίδα» σε όσους φτάνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους

Πηγή : tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: