Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

«Η εκλογολογία βλάπτει τα spreads»

"Στραβώνει το κλήμα" για την Αθήνα σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Βρυξέλλες και αγορές μετά το δίλημμα που έθεσε ο έλληνας πρωθυπουργός για πρόωρες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα.....


Το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού εκτοξεύτηκε την Τετάρτη ακόμη και στις 800 μονάδες, από 685 τη Δευτέρα, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Σε ανεπίσημες συνομιλίες, μεσαία και ανώτερα στελέχη του ΔΝΤ επισημαίνουν ότι μια συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, ακόμα και σε θεωρητικό επίπεδο, βλάπτει την ελληνική οικονομία.

Στέλεχος του ΔΝΤ που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Ουάσιγκτον "δείτε τα spreads τα τελευταία 24ωρα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας."

Σε προφορική και ηλεκτρονική επικοινωνία του ΣΚΑΪ με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, τόνισε ότι το Ταμείο δεν σχολιάζει επισήμως τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν είναι προγραμματισμένη για έναν ακριβώς μήνα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά σε περίπτωση πρόωρων εκλογών δεν πρόκειται να έρθει.

Δυσαρέσκεια για τη στάση του πρωθυπουργού παρασκηνιακά επικρατεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και σε εταίρους μας στην ΕΕ.

Επισήμως δεν υπάρχει σχόλιο για το δίλημμα Παπανδρέου, αλλά η διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία είναι το μεγάλο στοίχημα της Κομισιόν, και δεν επιθυμεί την διακύβευσή του.

Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, δεν προέβη σε σχόλια, αλλά ανεπισήμως η Κομισιόν εκφράζει την ανησυχία της.

Ο κ. Παπανδρέου, θα συμμετάσχει την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Συνάντηση των Ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.
 

1 σχόλιο:

Exantas είπε...

Η Δημοκρατία προϋποθέτει ηγεσία που να έχει το θάρρος να λέει την αλήθεια, αλλά & λαό που να έχει το θάρρος να ακούει την αλήθεια & να την τιμά.
Στην προκειμένη περίπωση όμως μήπως η ηγεσία υπονομεύει την πολυπόθητη ανάκαμψη & το μέλλον της χώρας? Δύσκολα κρύβεται πλέον η οργή του λαού, για όσα συμβαίνουν γύρω από την ελληνική οικονομία και τις κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχεται πάλι η χώρα, η προσπάθεια της οποίας να ξεφύγει από τον κλοιό στον ο οποίο έχει βρεθεί, λόγω της κακοδιαχείρισης όλων των κυβερνήσεων, υπονομεύεται κυρίως από την ακατάσχετη «εκλογολογία».

ΜΘΧ