Πέντε στόχους για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, έθεσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου μιλώντας χθες σε σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους στο Μέγαρο Μαξίμου και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει "ενεργητικές πολιτικές" και όχι απλά πολιτικές στήριξης των ανέργων.
Ο πρωθυπουργός έθεσε ως πρώτο στόχο τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων. ...
Προς τούτο θα στηριχθούν οικονομικά, επιχειρήσεις που πλήττονται από την ύφεση, για να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να προσαρμόσουν στις νέες συνθήκες το εργατικό τους δυναμικό και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, μειώνοντας έτσι το λειτουργικό τους κόστος, όπως τόνισε.
Η ένταξη νέων στην αγορά εργασίας και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας είναι ο δεύτερος στόχος που έθεσε ο πρωθυπουργός: αυτό θα γίνει μέσω τοπικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων, ή μέσω προγραμμάτων στήριξης νέων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.
Ο τρίτος στόχος που έθεσε ο πρωθυπουργός είναι η επανένταξη ανέργων. Αυτό θα προωθηθεί με ολοκληρωμένα προγράμματα για ανέργους επιχειρήσεων που προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις, αλλά και χορήγηση "επιταγής επανένταξης" ανέργων αντί για "το κλασικό επίδομα εργασίας".
«Στόχος να κρατήσουμε τον άνεργο ενεργό και όχι να τον αφοπλίσουμε μέσα από ένα σύστημα, προστασίας μεν, αλλά που δεν δίνει προοπτική» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Α. Παπανδρέου.
Η ένταξη στην αγορά εργασίας και υποστήριξη των γυναικών είναι ο τέταρτος στόχος που έθεσε ο πρωθυπουργός, ενώ ο πέμπτος στόχος είναι η στήριξη ατόμων με αναπηρία και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως αποφυλακισμένων ή τοξικοεξαρτημένων, «άτομα, που όμως, διαθέτουν αστείρευτες δεξιότητες», όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Για την τελευταία αυτή κατηγορία προβλέπεται και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα είναι, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, «διαφανής, σαφής, εύκολη και γρήγορη», ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται αρχικά ηλεκτρονικά μέσω των δομών του ΟΑΕΔ και στη συνέχεια μέσω των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και άλλους μη κυβερνητικούς οργανισμούς.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία δομών σχεδιασμού και αξιολόγησης αυτών των προγραμμάτων, ώστε να «μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως αυτά τα χρήματα πιάνουν τόπο».
Ο κ. Παπανδρέου είπε οτι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε διεθνή συνεργασία με τον Σουηδό Γιοακίμ Πάλμε, τον ΟΟΣΑ και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας για την αξιολόγηση και την καταλληλότητα των συγκεκριμένων προγραμμάτων.
Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα γίνει καταγραφή όλων των προνοιακών επιδομάτων, ώστε να γίνει αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους.
Πηγή : http://www.tovima.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου