Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Βλέπουν «πρόβα τρομοκρατίας» πίσω από τα πακέτα

Συναγερμός σήμανε χθες το βράδυ σε Βρετανία, Ντουμπάϊ και ΗΠΑ έπειτα από τον εντοπισμό, στο αεροδρόμιο Ιστ Μίντλαντς στην Αγγλία αλλά και στις εγκαταστάσεις της εταιρείας FedEx στο Ντουμπάί, δύο ύποπτων πακέτων, κάνοντας τις αρχές να εκφράζουν φόβους για «πρόβα τρομοκρατικής επίθεσης μέσω ταχυδρομείου». ...

Το πρώτο πακέτο βρέθηκε σε αεροσκάφος της αμερικανικής μεταφορικής εταιρείας UPS που εκτελούσε πτήση από Υεμένη προς Σικάγο. Σύμφωνα με πηγές του CNN, στο αεροπλάνο βρέθηκε ένα «πειραγμένο» δοχείο μελάνης εκτυπωτή -οι ειδικοί ανακάλυψαν προσαρτημένα καλώδια και λευκή σκόνη.

Εκτεταμένες έρευνες
Πηγές του BBC δήλωσαν από την πλευρά τους πως «δεν επρόκειτο για βόμβα», ήταν όμως «εν δυνάμει καταστροφικό». Αμέσως σήμανε συναγερμός στις ΗΠΑ για όλες τις εμπορικές πτήσεις από Υεμένη: δύο αεροσκάφη της UPS που είχαν προσγειωθεί στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνιας από την Κολωνία και ένα ακόμα που είχε προσγειωθεί στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσι από το Παρίσι μετακινήθηκαν σε απομονωμένο χώρο και ερευνήθηκαν ενδελεχώς. Ερευνες πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και σε άλλα εμπορικά αεροσκάφη στο Πόρτλαντ του Μέιν και τη Νέα Υόρκη.

Στο μεταξύ, Η εταιρεία FedEx ανακοίνωσε ότι οι τοπικές αρχές, σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, κατάσχεσαν ένα ύποπτο δέμα στις εγκαταστάσεις της στο Ντουμπάι, το οποίο προερχόταν από την Υεμένη. Ως πρόσθετο μέτρο ασφαλείας, η FedEx απέκλεισε όλες τις αποστολές, που προέρχονταν από την Υεμένη, σύμφωνα με τον Μόρι Λέιν, εκπρόσωπο της FedEx, της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας μεταφορών στον κόσμο.

Η Αλ Κάιντα
Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν αποκάλυψε το όνομά του, ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες από σύμμαχο των ΗΠΑ στο εξωτερικό για πιθανή συνομωσία. Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, τουλάχιστον πίσω από ύποπτο πακέτο στην Αγγλία, να βρίσκεται το δίκτυο της οργάνωσης Αλ Κάιντα στην Υεμένη. «Είναι μια πιθανότητα που την εξετάζουμε, έστω και αν είναι πολύ νωρίς ακόμη για να την αποδείξουμε», δήλωσε.

Οι αμερικανικές αρχές «συνεργάζονται με τους ξένους εταίρους τους, τους Βρετανούς και τους υπόλοιπους, για να διακριβώσουν από πού μπορεί να προέρχονται όλα αυτά, ποιος ήταν ο στόχος και εάν πρόκειται για εκρηκτικά», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ενημερώθηκε ο Ομπάμα
Οι αμερικανικές αρχές «χτένιζαν» τα μεταφορικά αεροσκάφη στα αεροδρόμια του Νιούαρκ και της Φιλαδέλφειας αναζητώντας και άλλα ύποπτα δέματα. Αργά χθες βράδυ, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την πιθανότητα τρομοκρατικής απειλής κατά των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωσε ότι «ο πρόεδρος έδωσε εντολή στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου καθώς και στην υπηρεσία εσωτερική ασφάλειας να αναλάβουν δράση για να εγγυηθούν την ασφάλεια του αμερικανικού λαού και να εντοπίσουν εάν αυτές οι απειλές αποτελούν μέρος επιπρόσθετης τρομοκρατικής συνωμοσίας».

Προ μηνών, η εφημερίδα «Washington Post» είχε αναφέρει ότι αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν πλέον το παράρτημα της Αλ Κάιντα στην Υεμένη μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ από ό,τι η κεντρική ομάδα της οργάνωσης αυτής στο Πακιστάν.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2009, ένας νιγηριανός φοιτητής, ο Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να ανατινάξει αμερικανικό αεροσκάφος: ο ίδιος δήλωσε αργότερα στις αμερικανικές αρχές πως είχε λάβει εκπαίδευση και βοήθεια από μέλη της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.

Πηγή :  tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: