Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Σωστή διατροφή και υγεία...


Η σύνδεση μεταξύ πολλών σύγχρονων ασθενειών και της διατροφής νομίζουμε ότι είναι πλέον γνωστή τόσο στους επαγγελματίες της υγείας, όσο και στο καταναλωτικό κοινό. Εμείς απλά και με αφορμή το portal υγείας του BBC φέρνουμε και πάλι το πρόβλημα στην «επιφάνεια»... 

Σύμφωνα λοιπόν με το BBC αν έχουμε υψηλά επίπεδα LDL, τότε είναι σημαντικό να εξετάσουμε την διατροφή μας, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα επίπεδα LDL στα κανονικά τους επίπεδα.

Όμως, ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται περαιτέρω βοήθεια με φαρμακευτική αγωγή και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να επισκεπτόμαστε συχνά τον γιατρό μας για check up. Οι ακόλουθες διατροφικές συμβουλές, που το portal υγείας του BBC μας δίνει, πιστεύουμε ότι θα υπενθυμίσουν και θα βοηθήσουν όλους μας να φροντίσουμε την καρδιά μας.

Σημαντικό ρόλο λοιπόν στην διατροφή, «παίζουν» αυτά που μπορούμε να ονομάσουμε προστατευτικά θρεπτικά συστατικά όπως είναι τα αντιοξειδοτικά.

Στις σειρές που ακολουθούν μπορούμε να δούμε τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να αυξήσουμε την κατανάλωση αυτών ακριβώς των θρεπτικών συστατικών:
• Να καταναλώνουμε αρκετά τρόφιμα, τα οποία είναι προστατευτικά για την καρδιά, όπως είναι το ψάρι, το σκόρδο, τα φρούτα και τα λαχανικά, μαζί με ψωμί ολικής αλέσεως, καρύδια και διάφορους ξηρούς καρπούς
• Να αυξήσουμε την κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως είναι ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, οι ρέγγες και ο φρέσκος τόνος. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν, βοηθούν την καρδιά να χτυπά σωστά, προστατεύουν από την δημιουργία θρόμβων και προστατεύουν τις αρτηρίες από το να υποστούν ζημιά. Οι ειδικοί σε καρδιολογικά θέματα συστήνουν σε όλους μας να απολαμβάνουμε μια μερίδα λιπαρού ψαριού, μια φορά την εβδομάδα.
• Να αυξήσουμε την κατανάλωση διαλυτών ινών, τις οποίες βρίσκουμε στην βρώμη, στα φρούτα και στα λαχανικά
• Να μην καταναλώνουμε κορεσμένα λίπη, τα οποία ενθαρρύνουν το συκώτι να παράγει LDL. Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται γενικότερα στα ζώα. Το άσπρο λίπος που βλέπετε στο κρέας και κάτω από το δέρμα των πουλερικών είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη. Παράλληλα, τα βρίσκουμε στο βούτυρο, στα λιπαρά κρέατα, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στην σκληρή μαργαρίνη, στα κέικ, στην σοκολάτα, στα μπισκότα, στις σάλτσες, στις πίτες, στα τηγανιτά και στα γλυκά.
• Να αντικαθιστούμε ορισμένα κορεσμένα λίπη με μικρές ποσότητες ακόρεστων λιπών, κάτι που θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τον λόγο της «καλής» HDL χοληστερίνης προς την «κακή» LDL χοληστερίνη στο αίμα σας. Η καλύτερη επιλογή τροφίμων είναι εκείνες που είναι πλούσιες με μονοακόρεστα λίπη όπως είναι το λάδι ελιάς, τα καρύδια και το αβοκάντο.
• Να μειώσουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία περιέχουν λίπη, που στις ετικέτες αυτών των τροφίμων, χαρακτηρίζονται ως «υδρογονοποιημένο φυτικό έλαιο». Όπως τα κορεσμένα λίπη, έτσι και αυτά τα έλαια μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερίνης και τα βρίσκουμε συνήθως στις μαργαρίνες, στα μπισκότα, στα κέικ, στα γλυκά και στα τρόφιμα των fast food.
• Να απολαμβάνουμε ένα αλκοολούχο ποτό, προέχοντας να μην ξεπεράσουμε τα όρια γιατί το πολύ αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους μύες της καρδιάς, μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος και καθιστά δυσκολότερη την διατήρηση υγιούς βάρους. Όμως, η κατανάλωση μιας ή δύο μονάδων αλκοόλ ημερησίως μπορεί να προστατέψει την καρδιά των ανδρών ηλικίας άνω των 40 ετών, αλλά και την καρδιά των γυναικών που βρίσκονται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Βασικοί κανόνες
Οι ακόλουθοι κανόνες μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την καρδιά σας σε καλή κατάσταση:
• Να καταναλώνουμε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως
• Να καταναλώνουμε ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Να διασφαλίζουμε ότι η μια μερίδα είναι λιπαρό ψάρι
• Να σταματήσουμε την κατανάλωση κορεσμένων λιπών και επεξεργασμένων λιπών. Αυτό, σε συνδυασμό με την αντικατάστασή τους με μικρές ποσότητες ακόρεστων λιπών, θα βοηθήσουν στην βελτίωση του λόγου «καλή» HDL χοληστερίνη προς «κακή» LDL χοληστερίνη
• Να καταναλώνουμε σιτηρά ολικής αλέσεως καθημερινά. Οι δίαιτες με 3 ή και περισσότερες μερίδες τροφίμων ολικής αλέσεως, όπως είναι το ψωμί ολικής αλέσεως, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το μαύρο ρύζι, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 30%
• Να διατηρούμε ένα υγιές βάρος. Αν είστε υπέρβαρος, να μειώσετε το βάρος σας, διότι έτσι θα μειωθεί και η προσπάθεια της καρδιάς να λειτουργεί, ενώ παράλληλα, η πίεσή σας θα είναι σε κανονικά επίπεδα
• Να περιορίσουμε το αλάτι. Να καταναλώνουμε λιγότερα από 6g ημερησίως. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει να κρατήσουμε χαμηλή την αρτηριακή μας πίεση

Δεν υπάρχουν σχόλια: