Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Αγωνία στην κυβέρνηση για το έλλειμμα

Σε μεγάλους μπελάδες έχει βάλει την κυβέρνηση η νέα αναθεώρηση του ελλείμματος από την Eurostat, η οποία ήρθε να προστεθεί στα ήδη γνωστά προβλήματα της υστέρησης των δημοσίων εσόδων, αλλά και στην αποτυχία μέχρι στιγμής στην υλοποίηση των στόχων.
Η μείωση κατά 30,9% του ελλείμματος αντί για ετήσια μείωση κατά 36,9% σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση, αλλά διέξοδος δεν φαίνεται στον ορίζοντα, χωρίς τουλάχιστον να υπάρξουν νέα μέτρα, τα οποία με τη σειρά τους θα επιφέρουν άλλες αρνητικές συνέπειες. ...


Την κατάσταση χειροτερεύει και το πρόστιμο για το… «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά» και τις επιδοτήσεις στους αγρότες που η Κομισιόν θεωρεί παράνομες, αλλά και το γεγονός ότι διανύουμε ήδη προεκλογική περίοδο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός μάλιστα μόλις χθες διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων, προκαλώντας σενάρια ακόμη και για πρόωρες εκλογές, μετά από άρνησή του να συμμορφωθεί με τις «υποδείξεις» της τρόικας για νέα μέτρα.

Το αντικειμενικό δεδομένο είναι ότι την κυβέρνηση περιμένει στη «γωνία» το κλιμάκιο υψηλόβαθμων της τρόικας που έρχεται στην Αθήνα και πάλι το Νοέμβριο, ενώ ο Δεκέμβριος θεωρείται κρίσιμος μήνας λόγω της εκταμίευσης μίας ακόμη δόσης του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης. Το πως θα καταφέρει να «ξεγλιστρήσει» μέσα απ’ όλα αυτά ο πρωθυπουργός είναι ένα ερώτημα, ενώ η κυβέρνηση αναζητεί ήδη πιο «ευφάνταστους» τρόπους για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα. Ένας από αυτούς είναι η είσπραξη των προστίμων για τα αυθαίρετα, αλλά ήδη η υπουργός Περιβάλλοντος έχει αρνηθεί την δημιουργία γενικής ρύθμισης και προτρέπει τον υπουργό Οικονομικών να εισπράξει τις βεβαιωμένες αλλά ανείσπρακτες οφειλές εδώ και 25 χρόνια.

Δεύτερη λύση είναι η «οικονομία» στις ΔΕΚΟ, από την δραστική περικοπή δαπανών και τις ιδιωτικοποιήσεις (όπου είναι δυνατόν) μέχρι τις νέες περικοπές στα μισθολόγιά τους (με την ελπίδα πως θα θεωρηθούν «ρετιρέ» από την κοινή γνώμη και όχι προάγγελος γενικών περικοπών ).

Ο τρίτος δρόμος είναι το «φοροσαφάρι» στο οποίο επιδίδονται οι εφορίες τους τελευταίους μήνες, με αποτελέσματα εντυπωσιακά σε μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά με υστέρηση συνολικά στην είσπραξη δημοσίων εσόδων.

Ο κ. Παπανδρέου πάντως έβαλε ήδη ψηλά τον πήχη με την διαβεβαίωση πως όποιες θυσίες ήταν να γίνουν έγιναν και το αντίστοιχο μήνυμα που έστειλε προς την τρόικα. Μένει να δούμε πως θα το καταφέρει, αλλά και πόσο θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών την στρατηγική του. Το μόνο σίγουρα είναι ότι έρχεται «βαρύς χειμώνας», αλλά όχι από άποψη μετεωρολογικών προβλέψεων…



Δεν υπάρχουν σχόλια: