Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Γιατί έφυγε το Κατάρ από τον Αστακό

Δύο εταιρίες από το αραβικό κρατίδιο του Κατάρ απέσυραν το ενδιαφέρον τους για την κατασκευή ενεργειακού έργου 3,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, καταφέροντας πλήγμα στις ελπίδες της κυβέρνησης να προσελκύσει ξένες επενδύσεις για να βγει η χώρα από την ύφεση.....



Οι, κρατικές και οι δύο, εταιρίες Qatar Petroleum International και Qatar Electricity and Water δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται για το έργο, χθες.

Το έργο αφορούσε στην κατασκευή ενεργειακών εγκαταστάσεων 1.000 μεγαβάτ στον Αστακό στη δυτική Ελλάδα και στην εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω υποβρύχιου δικτύου στην Ιταλία, αλλά συνάντησε μια σειρά εμπόδια, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Αυτά τα εμπόδια περιλαμβάνουν διαφωνίες μεταξύ των επενδυτών και καθυστερήσεις στην εξασφάλιση αδειών από το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις πληροφορίες των "F.T.".

Οι δύο επιχειρήσεις του Κατάρ διαθέτουν μερίδιο 34% στο έργο. Η γερμανική Rosebud Energy, ειδικευμένη στις ανανεώσιμες πηγές, και η S&K Sal, ο επενδυτικός βραχίονας της Consolidated Construction Company, κατέχουν έκαστη 33%.

Έλληνας αξιωματούχος τόνισε ότι η απόφαση δεν επηρεάζει τη διακυβερνητική συμφωνία που υπογράφηκε τον περασμένο μήνα για την προώθηση επενδύσεων 7 δισ. δολ. από το Κατάρ στην Ελλάδα
 
Η κυβέρνηση επιζητεί μεγάλης κλίμακας επενδύσεις από τα αραβικά κράτη για να βοηθηθεί η τόνωση της ανάκαμψης και το έργο στον Αστακό θεωρούνταν ένας «βατήρας» για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.


Ο επικεφαλής της Rosebud, κ. Ι. Αντωνιάδης, δήλωσε ότι θα γίνουν προσπάθειες να αναδομηθεί το έργο, που εκτροχιάστηκε εξαιτίας διαφωνίας για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος που θα διέθετε στο ιταλικό δίκτυο.

Στόχος της επένδυσης στον Αστακό ήταν να προωθηθεί η φιλοδοξία της χώρας μας να καταστεί ενεργειακό κέντρο για τη δυτική Ελλάδα και τη νότιο Ιταλία. Θα δημιουργούσε πάνω από 1.500 θέσεις εργασίας, σε μια περιφέρεια όπου τα μακροχρόνια ποσοστά ανεργίας ξεπερνούν το 14%.

Επιπλέον, εκτός από τις ενεργειακές εγκαταστάσεις, οι επενδυτές σκόπευαν να κατασκευάσουν σταθμό αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου για προμήθειες του Κατάρ και εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης για την τροφοδοσία υπάρχοντος αγωγού αερίου που συνδέει την Τουρκία με την Ελλάδα και την Ιταλία.

ΠΗΓΗ: FT.com Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved. http://www.euro2day.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: