Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Απολύονται 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι στη Βρετανία

Πρόγραμμα-μαμμούθ για περικοπές δαπανών 80 δισεκατομμυρίων λιρών από την κυβέρνηση Κάμερον.

Στην απόλυση σχεδόν 500.000 δημοσίων υπαλλήλων προχωρά η κυβέρνηση Κάμερον στη Βρετανία, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου προγράμματος περικοπών δημοσίων δαπανών των τελευταίων δεκαετιών.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσπμπορν επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα κατά 490.000 στη διάρκεια της επόμενης τετραετίας....


Επειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις ο κ. Οσμπορν παρουσίασε πρόγραμμα –μαμμούθ για περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους 80 δισεκατομμυρίων στερλινών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μείωση κατά 25% έως 40% στις δαπάνες των περισσοτέρων υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, πλην των τομέων προτεραιότητας, και περιστολή του κοινωνικού κράτους.

Οι οικονομικοί αναλυτές είναι διχασμένοι ανάμεσα σε αυτούς που θεωρούν ότι οι δραστικές περικοπές είναι αναγκαίες και σε όσους πιστεύουν ότι θα βυθίσουν και πάλι τη βρετανική οικονομία στην ύφεση.

Στόχος του Τζορτζ Οζμπορν είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 11% του ΑΕΠ στο 2% σε διάστημα πέντε ετών, δηλαδή η εξοικονόμηση 113 δισεκατομμυρίων στερλινών, το εν τέταρτον των οποίων θα προέλθει από την αύξηση των φόρων.

Καμία προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση δεν έχει επιχειρήσει κάτι τόσο φιλόδοξο, ενώ το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικής και Κοινωνικής Ερευνας ανακοίνωσε χθες ότι ανέμενε ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε στο ήμισυ των σχεδιαζόμενων περικοπών.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση Reuters/Ipsos MORI, το 38% των Βρετανών συμφωνεί με την οικονομική πολιτική του κεντρο-δεξιού κυβερνητικού σχηματισμού , έναντι του 25% που προτιμά την οικονομική πολιτική του Εργατικού Κόμματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: