Σελίδα στην ιστορία της γυρίζει η Αίγυπτος ύστερα από την λαϊκή εξέγερση που εξανάγκασε σε παραίτηση τον Χόσνι Μουμπάρακ από την προεδρία της χώρας, ύστερα από 30 χρόνια στο τιμόνι.
Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλειμάν, η εξουσία παραδίδεται στο στρατιωτικό συμβούλιο που αναλαμβάνει πλέον τον έλεγχο της χώρας.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση, οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς....
Δηλώσεις Ομπάμα
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στις πρώτες δηλώσεις του μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ επισήμανε ότι ήταν μία ιστορική στιγμή για τη χώρα, μία αλλαγή που αντανακλούσε τη θέληση του λαού. Προειδοποίησε πάντως ότι η παραίτηση είναι αρχή και όχι το τέλος της μετάβασης προς τη δημοκρατία.
«Ο λαός της Αιγύπτου μίλησε, οι Αιγύπτιοι έκαναν σαφές ότι από εδώ και πέρα δεν μπορεί να υπάρχει μόνο η καθαρή δημοκρατία», τόνισε.
Ο κόσμος, παρακολουθώντας τα γεγονότα στην Αίγυπτο, είδε μία πραγματικά ιστορική στιγμή, συνέχισε ο κ.Ομπάμα. Η παραίτηση του προέδρου ήταν η αντανάκλαση της θέλησης του λαού της Αιγύπτου, υπογράμμισε.
Η Αίγυπτος, όπως πρόσθεσε, έγινε πηγή έμπνευσης για τον τρόπο με τον οποίο κατάφεραν να αλλάξουν την χώρα τους χωρίς βία.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι για τη χώρα δεν έχουν τελειώσει τα δύσκολα και ότι η παραίτηση του πρώην προέδρου ήταν η αρχή και όχι το τέλος της μετάβασης προς τη δημοκρατία. Κάλεσε δε το στρατό να διασφαλίσει τη μετάβαση σε μία «αληθινή δημοκρατία».
πως πρόσθεσε, ο δρόμος για τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές θα έχει δυσκολίες και ότι πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα.
«Ο λαός έδιωξε τον πρόεδρο»
Είναι η καλύτερη μέρα της ζωής μου. Η Αίγυπτος απελευθερώθηκε» δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, μόλις πληροφορήθηκε την παραίτηση Μουμπάρακ.
Ανώτατο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του πλέον οργανωμένου κινήματος της
αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, δήλωσε ότι οι Αιγύπτιοι κατάφεραν το βασικό στόχο της λαϊκής εξέγερσης. «Χαιρετώ τον αιγυπτιακό λαό και τους μάρτυρες. Είναι ημέρα νίκης για τον αιγυπτιακό λαό. Ο βασικός στόχος της επανάστασης επιτεύχθηκε», δήλωσε ο Μοχάμεντ ελ Χαταμί. Ο ίδιος είπε ότι αναμένει να γίνουν τα επόμενα βήματα από το στρατιωτικό συμβούλιο.
Ο Αϊμάν Νουρ, ο πολιτικός που ήρθε δεύτερος, μετά τον Μουμπάρακ, στις προεδρικές εκλογές του 2005 δήλωσε ότι το έθνος ξαναγεννήθηκε και ότι ο στρατός κατάλαβε την αποστολή του να ανοίξει το δρόμο για πολιτική διακυβέρνηση. «Είναι η πιο μεγάλη μέρα στην ιστορία της Αιγύπτου και δεν θα επαναληφθεί. Αυτό το έθνος ξαναγεννήθηκε. Αυτοί οι άνθρωποι ξαναγεννήθηκαν και αυτή είναι μια νέα Αίγυπτος», δήλωσε στο αραβικό δίκτυο Al Jazeera.
Ο Γουάελ Γκονεμ, το στέλεχος του αμερικανικού ομίλου Google που συνελήφθη και κρατήθηκε πολλές μέρες από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας επειδή συμμετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, έγραψε σήμερα στο λογαριασμό του στο Twitter: «Συγχαρητήρια στην Αίγυπτο, ο εγκληματίας έφυγε από το μέγαρο».
Η ανακοίνωση
«Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που ζει η χώρα, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να αφήσει την προεδρία. Εχει εξουσιοδοτήσει το συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων να διοικεί το κράτος», ανέφερε ο Σουλεϊμάν, απευθυνόμενος στον αιγυπτιακό λαό αλλά και στη διεθνή κοινότητα που άσκησε πιέσες προς την κατεύθυνση της άμεσης παραίτησης του Μουμπάρακ από την εξουσία.
Πολλά μένουν ακόμη να διευκρινιστούν για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα στην Αίγυπτο και πώς θα γίνει η μετάβαση στη διάδοχη πολιτική κατάσταση. Το μόνο βέβαιο φαίνεται να είναι ότι τα θέματα διοίκησης τα αναλαμβάνει ο στρατός. Όπως έγινε γνωστό πάντως από το Al Arabiya, το στρατιωτικό συμβούλιο θα απομακρύνει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, θα αναστείλει τις εργασίες και των δύο σωμάτων της Βουλής και θα διοικεί με τον επικεφαλής του ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου.
«Κρεμάστηκε» στην εξουσία
Ο Χόσνι Μουμπάρακ επιχείρησε να κρατηθεί στην εξουσία με... «νύχια και με δόντια», ακόμη και χθες το βράδυ που απηύθυνε το δεύτερο διάγγελμά του στον αιγυπτιακό λαό, επαναλαμβάνοντας στην ουσία ότι σκοπεύει να διατηρήσει τον τίτλο του μέχρι τις εκλογές. Όμως, η έκρηξη των διαδηλώσεων σήμερα σε πολλές πόλεις και σημεία πιστεύεται ότι συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στο να κινηθεί αποφασιστικά ο στρατός, αναγκάζοντας τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί.
Η απόφαση του Μουμπάρακ να παραιτηθεί και να παραδώσει την εξουσία στο στρατό «θα συμβάλει στην αποκατάσταση της τάξης και της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Αίγυπτο», επισήμανε ο Γουαέλ Ζιάντα, επικεφαλής μελετών για θέματα Αιγύπτου στην επενδυτική τράπεζα της Μέσης Ανατολής EFG-Hermes.
Στο Σαρμ ελ Σείχ
Δίνοντας τον τόνο του μεγάλου γεγονότος που θα ακολουθούσε, το δίκτυο Al Arabiya μετέδιδε το μεσημέρι ότι «έφυγε από το Κάιρο ο Μουμπάρακ και η οικογένειά του». Το ίδιο δίκτυο προσέθετε ότι έφτασε ήδη στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, Σαρμ ελ Σείχ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον δύο ελικόπτερα είχαν απογειωθεί νωρίτερα σήμερα από το προεδρικό μέγαρο.
Πηγή : tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου