Ο Αλέν Ζιπέ επιστρέφει στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας αντικαθιστώντας την Μισέλ Αλιό-Μαρί |
Επιστολή παραίτησης επέδωσε στον Νικολά Σαρκοζί η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί, η οποία βρίσκεται εδώ και εβδομάδες στο επίκεντρο πολιτικής «θύελλας» εξαιτίας των διακοπών της στην Τυνησία εν μέσω της αντικαθεστωτικής εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του Μπεν Αλί.
Η παραίτηση ήλθε λίγο πριν ανακοινώσει ο Νικολά Σαρκοζί το δεύτερο ανασχηματισμό της γαλλικής κυβέρνησης σε διάστημα τριμήνου, με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές του 2012. Το υπουργείο Εξωτερικών περνά στα χέρια του Αλέν Ζιπέ...
.
Το υπουργείο Εξωτερικών περνά στον νυν υπουργό Άμυνας Αλέν Ζιπέ, πρώην πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών τη δεκαετία του '90. Υπουργός Άμυνας αναλαμβάνει ο Ζεράρ Λονζέ, ο οποίος ηγείται του συντηρητικού κόμματος του Νικολά Σαρκοζί.
Στην παραίτησή της, η οποία κοινοποιήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η Μισέλ Αλιό-Μαρί υπογραμμίζει ότι δεν έχει διαπράξει «καμία παράλειψη».
«Αν και έχω το αίσθημα ότι δεν διέπραξα καμία παράλειψη, αποφάσισα να εγκαταλείψω τη θέση της υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων» γράφει η Αλιό-Μαρί στην επιστολή, η οποία αρχίζει με την προσφώνηση «Αγαπητέ Νικολά».
«Σας ζητώ να δεχθείτε την παραίτησή μου. Εδώ και μερικές εβδομάδες, είμαι ο στόχος πολιτικών επιθέσεων και στη συνέχεια επιθέσεων από ΜΜΕ, που μεταφέρουν, για να δημιουργήσουν υποψίες, ψέματα και αμαλγάματα» λέει η Αλιό-Μαρί, η οποία ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών στα μέσα Νοεμβρίου αφού διετέλεσε υπουργός σε διάφορες κυβερνήσεις από το 2002.
«Εδώ και 15 ημέρες, η οικογένειά μου έχει υποστεί εκ μέρους ορισμένων ΜΜΕ πραγματική παρενόχληση στην ιδιωτική της ζωή και δεν μπορώ να δεχθώ πως ορισμένοι χρησιμοποιούν αυτή τη σκευωρία για να προσπαθήσουν να γίνει πιστευτή μια αδυναμία της διεθνούς πολιτικής της Γαλλίας» προσθέτει.
«Έχω μια πολύ υψηλή ιδέα της πολιτικής στην υπηρεσία της Γαλλίας ώστε να δεχθώ να χρησιμοποιηθώ ως πρόσχημα για μία τέτοια επιχείρηση και έχω μεγάλη πίστη και φιλία προς το πρόσωπό σας για να δεχθώ ότι η διεθνής δράση σας μπορεί, με οποιονδήποτε τρόπο, να δοκιμασθεί» συνεχίζει.
Συμφωνα με το γραφείο της, η Αλιό-Μαρί συνάντησε το Νικολά Σαρκοζί τις πρώτες απογευματινές ώρες για να του παραδώσει την επιστολή παραίτησής της.
Οι επιθέσεις κατά της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών μαίνονται από τον Ιανουάριο, όταν πρότεινε στο καθεστώς του Μπεν Αλί συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας για να αντιμετωπίσουν οι τυνησιακές Ένοπλες Δυνάμεις τις διαδηλώσεις.
Επόμενο «χτύπημα» ήταν η αποκάλυψη ότι το Δεκέμβριο η Αλιό-Μαρί χρησιμοποίησε το αεροσκάφος του Αζίζ Μιλέντ -επιχειρηματία προσκείμενου στο περιβάλλον του Μπεν Αλί- για να μεταβεί στην Τυνησία για διακοπές μαζί με τους γονείς της και το σύντροφό της Πατρίκ Ολιέ, υπουργό αρμόδιο για τις Σχέσεις με το Κοινοβούλιο.
Και οι πιέσεις για παραίτηση κορυφώθηκαν μετά την αποκάλυψη του Nouvel Observateur ότι η Γαλλίδα υπουργός και ο σύντροφός της χρησιμοποίησαν το αεροσκάφος του πλούσιου Τυνήσιου μια ακόμα φορά, για μια εκδρομή στο νότιο τμήμα της Τυνησίας, ενώ μαινόταν στη χώρα η λαϊκή εξέγερση.
Ακολούθησαν και άλλες αποκαλύψεις για μία «σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία» της Μισέλ Αλιό-Μαρί με τον Μπεν Αλί στη διάρκεια των αμφιλεγόμενων διακοπών της στα τέλη του 2010 στην Τυνησία, καθώς και για επιχειρηματικές συναλλαγές των γονιών της με Τυνήσιο επιχειρηματία.
Πηγή : tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου