Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Παρέμβαση Παπανδρέου κατά τρόικας.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος Κάν, είχε το Σάββατο ο πρωθυπουργός μετά από πρωτοβουλία του δεύτερου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μετέφερε στον κ. Καν μήνυμα σχετικά με την απαράδεκτη - όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου- συμπεριφορά της τρόικα κατά τη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής.
Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, ο κ. Στρος Καν εξέφρασε την κατανόησή του και το σεβασμό του προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.....

Σκληρή απάντηση της κυβέρνησης στην τρόικα
Απάντηση σε αυστηρό τόνο στις υποδείξεις για αποκρατικοποιήσεις, που έγιναν από τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χθες, Παρασκευή, απηύθυνε, με ανακοίνωσή του μετά τα μεσάνυχτα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.
«Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κατά τη συνέντευξή τους, ήταν απαράδεκτη. Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας. Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό», τονίζεται στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και προστίθεται: «Η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη, αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους. Επ' αυτού έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις, καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών. Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξ ίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση».

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας δήλωσαν ότι για να βοηθηθεί η Ελλάδα στη μείωση του δημοσίου χρέους και να στηριχθούν μεγαλύτερες επενδύσεις και ανάπτυξη, πρέπει να ενισχυθούν οι ιδιωτικοποιήσεις. «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικές πηγές (εσόδων) από αποκρατικοποιήσεις: εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, τα μερίδια του Δημοσίου σε αυτές τις επιχειρήσεις και εμπορικά ακίνητα», είπαν, μεταξύ άλλων.

Καρχιμάκης: «Τελεσιγραφικές υποδείξεις δεν δεχόμαστε από κανέναν»
Για «τελεσιγραφικές υποδείξεις και εντολές» που δεν πτοούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, κάνει με ανακοίνωσή του λόγο ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, αναφερόμενος στη χθεσινή συνέντευξη των εκπροσώπων της τρόικας.

«Οι εκπρόσωποι της τρόικας, ξεπέρασαν τα όρια. Τα όσα είπαν, χθες, είναι απαράδεκτα και αποδοκιμαστέα. Τελεσιγραφικές υποδείξεις και εντολές για το πώς θα αξιοποιηθεί η περιουσία του ελληνικού δημοσίου, η περιουσία του ελληνικού λαού, δεν δεχόμαστε από κανέναν. Και από κανέναν, δεν δεχόμαστε να κουνά το δάκτυλο του στον ελληνικό λαό, μέσα στο σπίτι του. Να το κουνάνε στα δικά τους σπίτια», τονίζεται στην ανακοίνωση του κ. Καρχιμάκη και προστίθεται: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου, ξέρουν ποια είναι τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού και αυτά υπηρετούν με επιτυχία. Γι αυτό πήραμε σκληρές αποφάσεις και σώσαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία, για αυτό προχωράμε σε ριζικές αλλαγές για να βγάλουμε οριστικά τη χώρα από την κρίση. Για να μην χρειαστούμε ξανά ούτε Μνημόνια ούτε τρόικες και φυσικά ούτε τους εκπροσώπους τους».

50 δισ. μέχρι το 2015
Οι επικεφαλής της τριμερούς επιτροπής εξήγγειλαν κολοσσιαίο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ, προκειμένου έως το 2015 να μειωθεί το χρέος της χώρας μας και πιο συγκεκριμένα, την πώληση ακίνητων, μετοχών και κρατικών εταιρειών. «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικές πηγές (εσόδων) από αποκρατικοποιήσεις: εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, τα μερίδια του Δημοσίου σε αυτές τις επιχειρήσεις και εμπορικά ακίνητα», διευκρίνισε. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει πλήρης και αναλυτική απογραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Σερβάς Ντερούζ, Ο κ. Ντερούζ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο ως προς τη δημοσιονομική εξυγίανση, ωστόσο προειδοποίησε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να μειωθεί το έλλειμμα.

Στην κοινή τους δήλωση οι επικεφαλής της τρόικας αναφέρουν ότι η συνολική αξιολόγησή τους είναι ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του. Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι παραμένει η ανάγκη προγραμματισμού και υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την οικονομική ανάκαμψη. «Το πρόγραμμα είναι εντός των στόχων, αλλά δεν θα παραμείνει εντός των στόχων, χωρίς μια σημαντική, εκτεταμένη επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.

Πρόσκληση για ανοικτό διάλογο
Να ορίσουν εκπρόσωπους για έναν ανοιχτό διάλογο, στο πλαίσιο προετοιμασίας του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής, ζητεί από τα κόμματα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με εντολή του πρωθυπουργού. Η έγκριση του προγράμματος από τη Βουλή θα γίνει εντός του Μαΐου.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ άπαντα ότι «αν η κυβέρνηση αναζητά συνοδοιπόρους στα αδιέξοδα που προκαλεί, εμάς δεν θα μας βρει, στον ίδιο δρόμο» και προσθέτει ότι οι προτάσεις του κόμματος του είναι γνωστές.
Θετικά στην πρόσκληση για διάλογο απάντησε ο ΛΑΟΣ, ενώ αρνητικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όλα αυτά που αξιώνει η τρόικα είναι σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση, τονίζεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα για να αντιμετωπίσουν το μνημόνιο διαρκείας της φτώχειας και της ανεργίας πρέπει να απεγκλωβιστούν οριστικά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να ξεπεράσουν τις αυταπάτες και την μοιρολατρία».

Βενιζέλος: «Ο ελληνικός λαός κυβερνά την Ελλάδα»
«Ο ελληνικός λαός κυβερνά την Ελλάδα, δεν την κυβερνά και δεν τη διαφεντεύει κανείς άλλος», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας.
«Ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές από όλους: Ο τόπος αυτός, που διέρχεται τώρα μία βαθιά οικονομική και δημοσιονομική κρίση, έχει πλήρη συνείδηση του προβλήματος. Οι Έλληνες πολίτες, η ελληνική κοινωνία, είναι αυτοί που στηρίζουν τις αναγκαίες αλλαγές», είπε ο υπουργός, στο περιθώριο της επίσκεψής του σε στρατιωτική μονάδα στα Γιαννιτσά, και πρόσθεσε: «Αυτό, που κάνουμε, είναι επώδυνο, αλλά έχει προοπτική, δίνει ελπίδα στην ελληνική οικονομία, στον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός, όμως, μέσω της Βουλής και της Κυβέρνησής του και στο πλαίσιο του Συντάγματος και των δημοκρατικών αρχών, κυβερνά την Ελλάδα. Δεν την κυβερνά και δεν την διαφεντεύει κανείς άλλος. Όσοι βοηθούν την προσπάθειά μας -και τους ευχαριστούμε γι' αυτό- ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την αξιοπρέπεια και τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού».

Σε ερώτηση αν οι εκπρόσωποι της τρόικας φάνηκε να το ξέρουν αυτό, απάντησε: «Όχι και γι' αυτό τους το υπενθυμίζουμε, ώστε να το γνωρίζουν πολύ καλά από τώρα και στο εξής».

Πηγή : www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια: