Στην «τσιμπίδα» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αλλά και των εφοριών μπαίνουν χιλιάδες Έλληνες, που από τα τέλη του 2009 και έπειτα μετέφεραν χρηματικά ποσά συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, προερχόμενα από καταθέσεις, σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου, της Μ. Βρετανίας, της Ελβετίας αλλά και των Η.Π.Α....
Προδόθηκαν από τον πανικό τους
Τα χαρτιά τους στην. Εφορία, φαίνεται ότι άνοιξαν χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι υπό το κράτος του πανικού την περασμένη άνοιξη έσπευσαν να φυγαδεύσουν τα χρήματα τους σε τράπεζες του εξωτερικού.
Τώρα η εφορία γνωρίζει μεγάλο μέρος των αποταμιεύσεων τους και βεβαίως θα ελεγχθούν εάν αυτές προέρχονται από εισοδήματα, που είχαν δηλωθεί(και φορολογηθεί) κανονικά ή από άλλα, που απεκρύβησαν και ουδέποτε φορολογήθηκαν.
Εμπρός στον πανικό της εποχής εκείνης, (2009 – 2010) που περιελάμβανε σενάρια χρεοκοπίας, επιστροφής στη δραχμή, ακόμη και κατάρρευσης των τραπεζών μετέφεραν σε τράπεζες του εξωτερικού περίπου 30 δισ. ευρώ με ιδιαίτερη προτίμηση πιστωτικά ιδρύματα της Ελβετίας, της Κύπρου, της Αγγλίας και άλλων χωρών της Ευρώπης και της Αμερικής.
Τα στοιχεία τους, όμως, είναι καταγεγραμμένα μαζί με τις σχετικές τραπεζικές κινήσεις και τώρα θα κληθούν να αποδείξουν ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι προϊόν φοροδιαφυγής. Με βάση το νέο φορολογικό νόμο, εάν δεν μπορέσουν να αποδείξουν το νόμιμο της προέλευσης των χρημάτων θα επιβαρυνθούν με σοβαρότατα πρόστιμα, αλλά και με τις ποινικές ευθύνες που συνεπάγεται πλέον το αδίκημα της φοροδιαφυγής.
Βεβαίως, υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά κατά πόσον ο ελεγκτικός μηχανισμός, μπορεί να διεκπεραιώσει έναν τόσο μεγάλο όγκο διασταυρώσεων, αλλά ακόμη και δειγματοληπτικά, κάποια θα πληρώσουν πολύ ακριβά την προσπάθειά τους να φυγαδεύσουν τον παράνομο πλούτο τους.
Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλλης, δήλωσε πριν από λίγες ώρες στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, ότι υπάρχει συνεργασία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, για να δοθούν στοιχεία πολιτών που με εμβάσματα μετέφεραν χρήματα από τις τράπεζες, που βρίσκονται εντός της Ελληνικής επικράτειας σε τράπεζες του εξωτερικού.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο στόχος δεν είναι εκείνοι οι οποίοι μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό τα οποία τα έχουν δηλώσει στην εφορία αλλά όσοι δηλώνουν, για παράδειγμα, ετήσια εισοδήματα 10.000 ευρώ και βάσει των εμβασμάτων, εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις που αντιστοιχούν σε 100.000 ευρώ.
Το μέτρο αυτό δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά καθώς με βάση τα έως τώρα στοιχεία, αυτό που ήδη είχε δρομολογηθεί ήταν η συλλογή στοιχείων από ξένες τράπεζες ιδιαίτερα της Ελβετίας.
Τώρα, με τη διαδικασία αυτή το υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά ρίχνει ένα «δίχτυ ελέγχου» για τη μετακίνηση του χρήματος από την πηγή, δηλαδή το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε αντίστοιχα συστήματα του εξωτερικού.
Είναι προφανές, ότι το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις τεράστιες διαρροές χρήματος που είχαν ως αποτέλεσμα να δεχθεί ένα πλήγμα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κατ΄ επέκταση η οικονομία, προσπαθεί να βάλει ένα «φρένο» κυρίως σε αυτούς που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων.
Πηγή : zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου