- Εάν οι στόχοι δεν επιτευχθούν τότε ο κίνδυνος είναι μαζικές απολύσεις στο δημόσιο
- Ακόμα υπάρχει υστέρηση εσόδων 1,4 δισ ευρώ από το 2010 που πάει στο 2011
- Η τρόικα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για υπερεκτιμημένους στόχους για έσοδα
- Η πιο υψηλή ύφεση το 2011 θα φέρει έκτακτα μέτρα....
Τα “αγκάθια” του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκε είναι πολλά και θέτουν σε κίνδυνο την εφαρμογή του μνημονίου, το οποίο θα έχει ως επακόλουθο τη λήψη έκτακτων ενδεχομένως μέτρων μέσα στο 2011, πέρα από τα ήδη “αιματηρά” που ανακοίνωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Τα ίδια “αγκάθια” υπήρξαν και το 2010, όπου ο στόχος των εσόδων δεν επετεύχθη, όπως και ο στόχος των εσόδων από τη φοροδιαφυγή, η ύφεση δεν έγινε εφικτό να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ και η ανεργία εκτοξεύτηκε σε τιμές μεγαλύτερες από τους στόχους της κυβέρνησης.
Όλοι αυτοί οι στόχοι που δεν καρποφόρησαν σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του ελλείμματος έφεραν στο προσκήνιο τα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Τώρα όμως αυτοί οι στόχοι θεωρούνται υψηλότατοι, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν και αυτοί οι στόχοι. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι ειναι πολύ πιθανό και μέσα στο 2011 να παρθούν και νέα έκτακτα και πιο σκληρά μέτρα. Τη δημοσιονομική αυτή αβεβαιότητα ενισχύει η μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων ύφεση αλλά και οι διαπιστωμένες αδυναμίες του κράτους και των φορολογικών υπηρεσιών.
Ποιά είναι όμως τα "αγκάθια" του νέου προϋπολογισμού;
- Η υστέρηση των εσόδων τουλάχιστον κατά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010 (που ενισχύει την άποψη ότι το έλλειμμα του 2010 μπορεί να διαμορφωθεί τελικά ακόμα υψηλότερα)
- Είναι ενδεικτικό ότι για το 2011 υπάρχει προβληματισμός και από την τρόικα καθώς το αρχικό πακέτο μέτρων επανεκτιμήθηκε στα 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ αντί 9.150 δισ ευρώ.
- Προβληματισμός υπάρχει και για τα προσδοκώμενα έσοδα από τα έσοδα των επιχειρήσεων, από τα αυθαίρετα και από τα τεκμήρια.
- Είναι ιδιαίτερα υψηλός ο στόχος για το 2011 όσον αφορά στη φοροδιαφυγή, καθώς ούτε το 2010 επετεύχθη ο στόχος. Για το 2011 ο στόχος είναι 1,590 δισεκατομμύρια ευρώ.
- Κρίσιμο θεωρείται και το στοίχημα για μεγάλο μέρος περικοπών από το σύστημα προμηθειών στην υγεία που έχει εκτιμηθεί στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Όλες αυτά τα στοιχεία διατηρούν δυστυχώς ακόμα στο επίκεντρο των συζητήσεων και της φημολογίας την ανάγκη και νέων έκτακτων μέτρων μέσα στο 2011, όπως η μείωση του προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τις απολύσεις δηλαδή στο δημόσιο,
Στην ουσία λοιπόν δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο προϋπολογισμός του 2011 θα πάει καλά και το επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα κληθούμε να βρεθούμε μπροστά σε έναν νέο πακέτο επώδυνων μέτρων.
Από τα λεγόμενα βαρίδια του προϋπολογισμού είναι το γεγονός πως το υπουργείο Οικονομικών ακόμα αναμένει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ από την έκτακτη εισφορά κερδοφόρων επιχειρήσεων για τα κέρδη του 2009. Ωστόσο, με δεδομένο ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων γενικά έχουν συρρικνωθεί αυτό το 1 δισ ευρώ μοιάζει αβέβαιο.
Επίσης, η τρόικα θεωρεί υπερεκτιμημένο και τον στόχο για 700 εκατομμύρια ευρώ από τα νέα τεκμήρια, όπως και για τα αυθαίρετα που τα έσοδα εκτιμούν πως θα φτάσουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ωστόσο καν να έχει υπάρξει μία γραμμή από το υπουργείο για τις προθέσεις του. Τέλος είναι και ο στόχος των Πράσινων Τελών που είναι στα 150 εκατομμύρια ευρώ ενώ στην αρχή είχε υπολογιστεί το όφελος στα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Η κυβέρνηση επίσης αισιοδοξεί για έσοδα 190 εκατομμυρίων ευρώ από την πάταξη του λαθρεμπορίου από ένα νέο σύστημα εισροών και εκροών, το οποίο ακόμα ούτε έχει ανακοινωθεί ούτε και σχεδιαστεί. Αμφίβολος θεωρείται και ο στόχος των 200 εκατομμυρίων ευρώ από τη συλλογή παλαιότερων οφειλών και τέλος από την επιτάχυνση της είσπραξης των προστίμων που εκτιμάται στα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Όλα αυτά τα έσοδα είναι δύσκολο να βρεθούν σε μία χώρα όπου η ύφεση αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο. Αυτό φαίνεται και από τα πλέον ανησυχητικά στοιχεία για τις παραγγελίες στη βιομηχανία.
Συγκεκριμένα:
- Μείωση 7,7% στις νέες παραγγελίες στη βιομηχανία
- Πολύ χειρότερα τα πράγματα στο εσωτερικό με τις παραγγελίες να έχουν μειωθεί στο 25%
- Ο τζίρος στη βιομηχανία έχει μειωθεί κατά 9,4%
- Ο τζίρος στο εσωτερικό της χώρας έχει μειωθεί κατά 15,1%
Σε όλα αυτά έχουν να προστεθούν και τα στοιχειά της Τράπεζας της Ελλάδας για το ισοζύγιο πληρωμών που δείχνουν ότι από τον τουρισμό έχουν μειωθεί οι εισπράξεις κατά 636 εκατομμύρια ευρώ και από τις ξένες επενδύσεις υπάρχει μείωση κατά 468 εκατομμύρια ευρώ.
Οι χαμένοι του νέου προϋπολογισμού.
Σε κάθε περίπτωση είτε με την επιτυχία αυτού του προϋπολογισμού είτε με την ανάγκη λήψης και νέων μέτρων, οι χαμένοι είναι τα μικρομεσαία νοικοκυριά από την αύξηση των τιμών σε τρόφιμα και ΔΕΚΟ λόγω της αύξησης του ΦΠΑ.
Η ίδια κατηγορία νοικοκυριών μαζί και με τα υψηλά σε εισοδήματα νοικοκυριά θα πληγούν από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
Άλλη κατηγορία "πληγέντων" από τα μέτρα είναι και οι δημόσιοι υπάλληλοι από τις καταργήσεις επιδομάτων λόγω νέου ενιαίου μισθολογίου και οι συμβασιούχοι του δημοσίου των οποίων οι συμβάσεις δεν θα ανανεωθούν και θα βρεθούν στο δρόμο.
Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ είναι άλλη μία κατηγορία εργαζομένων που θα πληγούν με επώδυνο τρόπο, καθώς θα μειωθούν οι αποδοχές τους έως και 40%, ενώ θα ζουν σε καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας.
Πηγή : NwesIt. gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου