Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Η πρόωρη συνταξιοδότηση ωφελεί την ψυχική υγεία

Η πρόωρη συνταξιοδότηση είναι ωφέλιμη τουλάχιστον για την ψυχική υγεία, αναφέρουν ερευνητές.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 14.000 εργαζόμενους Γάλλους δείχνει ότι η συνταξιοδότηση στα 55 αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για τους περισσότερους, μειώνοντας την κούραση και το στρες....

Ωστόσο, η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «British Medical Journal» δεν ανακάλυψε όφελος όσον αφορά τη σωματική υγεία.

Ειδικοί πιστεύουν ότι η εικόνα είναι πολύπλοκη, ενώ άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι η συνταξιοδότηση μπορεί ενδεχομένως να επιδεινώσει την υγεία.

Μεγάλη έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρσι ανακάλυψε ότι όσοι σταματούν εντελώς να εργάζονται σε ηλικία συνταξιοδότησης αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, καρκίνου και άλλων σημαντικών παθήσεων σε σχέση με όσους διευκολύνουν τον δρόμο τους προς τη συνταξιοδότηση με εργασία part-time.

Οι ψυχολόγοι το αποδίδουν στο γεγονός ότι ο σωστός τύπος εργασίας ενισχύει την αυτοεκτίμηση ενός ανθρώπου και την αίσθηση ευεξίας οδηγώντας σε σωματική υγεία. Αντίθετα, η παραμονή σε στρεσογόνο εργασία έχει αρνητικό αντίκτυπο.

Στη νέα έρευνα, ο Dr Hugo Westerlund, στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, παρακολούθησε την υγεία Γάλλων εργαζομένων για 15ετή περίοδο, πριν και μετά την απόφαση πρόωρης συνταξιοδότησης στην ηλικία των 55 ετών. Ένα χρόνο πριν τη συνταξιοδότηση, ένα τέταρτο των εργαζομένων υπέφερε από καταθλιπτικά συμπτώματα και περίπου 1 στους 10 είχε γνωστή ιατρική πάθηση, όπως διαβήτη ή καρδιακή νόσο.

Μετά τη συνταξιοδότηση υπήρχε σημαντική πτώση στα ποσοστά ψυχικής και σωματικής κούρασης και μικρότερη αλλά παρόλα αυτά σημαντική μείωση στα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Ο Dr Westerlund, δήλωσε ότι «αν η εργασία κουράζει πολλούς εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας η μείωση της κούρασης απλώς μπορεί να αντικατοπτρίζει την απομάκρυνση της πηγής του προβλήματος. 'Η μπορεί να σημαίνει ότι χωρίς τις εργασιακές απαιτήσεις οι άνθρωποι δεν παρατηρούν πια πότε κουράζονται». Εναλλακτικά, «η συνταξιοδότηση μπορεί ενδεχομένως να επιτρέπει περισσότερο χρόνο για αναψυχή και χαλαρωτικές δραστηριότητες», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, η έρευνα υποδεικνύει ότι χρειάζεται να λάβουμε μέτρα για τα χρόνια εργασίας και να την αλλάξουμε ώστε να ταιριάζει με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας αν πρόκειται να εργαστούν περισσότερο και με καλή υγεία. Αυτό ενδεχομένως σημαίνει, για παράδειγμα, προσφορά περισσότερης part-time εργασίας ή αλλαγή στο ρόλο της εργασίας.

Άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι αν η συνταξιοδότηση γίνεται οικειοθελώς.



ΠΗΓΗ: iatronet.gr , real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: