Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Ένταση στο κόκκινο στην Κορέα

Τεταμένη είναι η κατάσταση στη νοτιοκορεατική χερσόνησο, καθώς σήμερα το πρωί το πυροβολικό της Βόρειας Κορέας βομβάρδισε τη νήσο Γεονπγεόνγκ της Νότιας Κορέας κοντά στα δυτικά σύνορα των δύο κρατών, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις της Νοτίου Κορέας να ανταποδώσουν τα πυρά ενώ αυτή τη στιγμή συγκαλείται έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας στη Σεούλ.....

Ενας νοτιοκρεάτης στρατιώτης σκοτώθηκε από τα πυρά του βορειοκορεατικού πυροβολικού στο νησί Γεοπγεόνγκ της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο KBS ενώ 14 στρατιώτες τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με τον στρατό.

Αρχικά το BBC επικαλούμενο νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, έκαναν λόγο για τουλάχιστον 12 οβίδες που έπληξαν τη νοτιοκορεάτικη νήσο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες 60 έως 70 σπίτια βρίσκονται στις φλόγες ενώ από το βομβαρδισμό τραυματίστηκαν τέσσερις Νοτιοκορεάτες στρατιώτες.

"Μάς έδωσαν εντολή με τηλεβόες να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας", είπε οι Λι Γιόνγκ-Σικ, κάτοικος του νησιού που βρίσκεται στην Κίτρινη Θάλασσα, μία ζώνη την οποία διεκδικούν και τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου, όπου κατά το παρελθόν έχουν συμβεί και άλλα περιστατικά.

Επίσης όπως έγινε γνωστό η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί, ενώ ο στρατός εφαρμόζει το σχέδιο εκκένωσης του νησιού.

Ωστόσο σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ΥΤΝ τουλάχιστον 200 οβίδες έχουν πλήξει το νησί, ενώ φαίνεται ότι συνεχίζεται η επίθεση και αυτή την ώρα.

Τo CNN αναφέρει ότι ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος έχει μεταφερθεί σε υπόγειο καταφύγιο όπου και συνεδριάζει με κορυφαίους του συμβούλους.

Προσπάθειες για αποκλιμάκωση

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μγιούνγκ-μπακ προσπαθεί να εμποδίσει την κλιμάκωση της ανταλλαγής πυρών μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap. Ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο YTN μετέδωσε ότι η Σεούλ προειδοποίησε για ισχυρότερη απάντηση, εάν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει τις προκλήσεις.

Σημειώνεται ότι η επίθεση συμπίπτει με την αναχώρηση του Αμερικανού απεσταλμένου για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπόργουορθ από το Τόκιο για το Πεκίνο, όπου θα συναντηθεί με Κινέζους αξιωματούχους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης βορειοκορεατικής μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου.

Τα δύο κορεατικά κράτη έχουν συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο στρατιώτες στα σύνορά τους και ο Βορράς έχει χιλιάδες πυροβόλα στραμμένα προς τη Σεούλ.

Ωστοσο στις 26 Μαρτιου μια Νοτιοκορεατική Κορβέτα κόπηκε στα δύο και βυθίστηκε στα διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορα των δύο κορεατικών κρατών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα διεθνούς επιτροπής μια Τορπίλη που εκτοξεύτηκε από βορειοκορεατικό υποβρύχιο ευθύνεται για τη βύθιση της κορβέτας κλιμακώνοντας την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: