Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τις συγχωνεύσεις στο Δημόσιο

Ψηφίστηκε επί της αρχής με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. το νομοσχέδιο για την κατάργηση και τη συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημόσιου τομέα, ενώ καταψηφίζεται από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης....

Με το εν λόγω νομοσχέδιο καταργούνται ή συγχωνεύονται 28 φορείς του Δημοσίου και δεκάδες υπηρεσίες με απώτερο στόχο να μπουν κανόνες διαφάνειας και ελέγχου, δήλωσε ο ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.

Έδωσε επίσης ρητή διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση στο δημόσιο τομέα. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για οποιαδήποτε απόλυση προσωπικού στο δημόσιο τομέα. Πρέπει να σταματήσει η ατέρμονη παραφιλολογία των τελευταίων ημερών», ανέφερε ο κ. Ραγκούσης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ορθολογική αξιοποίηση του δυναμικού του δημόσιου τομέα.

Υψηλοί τόνοι για την ΑΓΡΟΓΗ

Aντιπαράθεση προκάλεσε η διάταξη με την οποία καταργείται η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. και απολύονται περί τους 266 υπαλλήλους που προσελήφθησαν την 1η Σεπτεμβρίου 2009 με ταχύτατες διαδικασίες, επιλήψιμες, αδιαφανείς και με κομματικά κριτήρια, κατά την πλειοψηφία.

Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, οι εν λόγω υπάλληλοι δεν απολύονται στο πλαίσιο δήθεν μία πολιτικής δίωξης, αλλά στο πλαίσιο αποκατάστασης αρχών και δικαίου.

Σημειώνεται, πάντως, ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής στην έκθεσή του επί του νομοσχεδίου χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές και αντικοινοτικές τις ρυθμίσεις για τη λύση και εκκαθάριση της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αρβανιτίδης μιλώντας επί του νομοσχεδίου το χαρακτήρισε ως πρώτο βήμα ορθολογικής αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα με σκοπό τον περιορισμό του εύρους του, υπογραμμίζοντας ότι από τη συγχώνευση ή την κατάργηση των 78 νομικών προσώπων ανωνύμων εταιρειών που προβλέπει το νομοσχέδιο, εξοικονομούνται ετησίως περί τα 10,5 εκ. ευρώ.

Ειδικά για το θέμα της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν τηρήθηκαν οι τύποι και οι αρχές διαφάνειας για την πρόσληψη αυτού του προσωπικού, ενώ γενικότερα έκρινε ότι παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης για λιγότερο κράτος, αυτό διογκώθηκε με εκατοντάδες νέες άχρηστες υπηρεσίες και οργανισμούς.

Ο εισηγητής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση τίθεται υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου - δεδομένου ότι και η ΝΔ ως κυβέρνηση δρομολογούσε την κατάργηση ή συγχώνευση 255 φορέων-, αλλά έχει σημαντικές επιφυλάξεις επί συγκεκριμένων διατάξεων.

Κατά τον πρώην υπουργό το ρυθμιστικό πλαίσιο που προκρίνει το νομοσχέδιο είναι ελλιπέστατο, αφού προβλέπει εξουσιοδοτήσεις προβληματικής συνταγματικότητας, αφού δεν επελέγησαν η μορφή του νόμου πλαισίου και τα προεδρικά διατάγματα.

Το μείζον όμως θέμα, είπε ο κ. Παυλόπουλος, είναι η απόλυση των υπαλλήλων αορίστου χρόνου της ΑΓΡΟΓΗ «που συνιστά στυγνή πολιτική δίωξη», ενώ θεώρησε ως δεδομένο ότι θα δικαιωθούν από τα δικαστήρια, αφού δεν πάσχουν, όπως υπογράμμισε, οι προσλήψεις τους.

Ο εισηγητής της ΝΔ παρέπεμψε στην έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, επιμένοντας ότι αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει θέμα νομιμότητας ως προς την πρόσληψη συγκεκριμένων υπαλλήλων, θα έπρεπε μετά από έλεγχο νομιμότητας, να προβεί σε καταγγελία των συμβάσεών τους, «αντί να απολύσει άκριτα τους πάντες».

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου έκρινε ότι με το νομοσχέδιο αυτό «ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες απολύσεις και δραστική μείωση των αποδοχών όσων απομένουν με περαιτέρω απαξίωση του αντικειμένου τους, αφού αποσκοπείται η ιδιωτικοποίηση του, με περαιτέρω θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας».

«Το σημερινό ετοιμάζει το αυριανό ακόμη χειρότερο», συνέχισε η βουλευτής υπογραμμίζοντας ότι καμία σύμβαση ορισμένου χρόνου, δεν πρόκειται να ανανεωθεί, ενώ και οι μετατασσόμενοι θα είναι στον προθάλαμο της ανεργίας, αφού με το νομοσχέδιο με τίποτε δεν διασφαλίζονται. Από χθες οι μετατάξεις λογίζονται ως προσλήψεις και «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κρατούν διαχρονικά όμηρους τους εργαζομένους συκοφαντώντας τους ως άχρηστους, ή προϊόν ρουσφετιού».

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αγγελος Κολοκοτρώνης χαρακτήρισε ως άτολμο και κατώτερο των περιστάσεων το νομοσχέδιο, «ενώπιον της άλωσης του δημοσίου από τα δύο κόμματα εξουσίας, καθώς ο διορισμός ήταν προϊόν αθέμιτης συναλλαγής, χωρίς ουδείς να ενδιαφέρεται για το κόστος κάθε αντιπαραγωγικής πρόσληψης». Υπενθύμισε μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευθεί την άνοιξη για κατάργηση 200 τουλάχιστον υπηρεσιών και οργανισμών.

Ταυτόχρονα έκρινε τις διατάξεις άδικες, αφού εισάγει, όπως είπε, δύο μέτρα και δύο σταθμά, με το διαφορετικό καθεστώς των εργαζομένων με το ίδιο καθεστώς απασχόλησης στην ίδια υπηρεσία, όπως είναι η περίπτωση της ΑΓΡΟΓΗΣ.

Ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο και όσα προαναγγέλλονται εν όψει του αναθεωρημένου μνημονίου, βγαίνει στο σφυρί ο δημόσιος πλούτος, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί και στοχοποιούνται μεθοδευμένα οι υπάλληλοί τους, «με το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ, την συρρίκνωση του κράτους και την περικοπή των αποδοχών των τεμπέληδων δημοσίων υπαλλήλων».

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας υποστήριξε, ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο υπουργός «ξεπερνούν τις πλέον νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες που οδηγούν στην εξαφάνιση του κοινωνικού κράτους και μαζί με την ισοπέδωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνιστούν την πιο βίαιη αναδιανομή εισοδημάτων».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: