Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Λονδίνο : Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και φοιτητών

Βρετανοί φοιτητές εισέβαλαν στο κτίριο που στεγάζει την έδρα του Συντηρητικού Κόμματος στο Λονδίνο αφού προηγουμένως είχαν σπάσει τους υαλοπίνακες, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης ενάντια στον τριπλασιασμού των διδάκτρων στα Πανεπιστήμια....

Οι φοιτητές –μαζί τους ήταν και διδάσκοντες– άναψαν έξω από το κτίριο φωτιές στα πλακάτ που κρατούσαν, αν και την ενέργεια αποδοκίμασαν οι επικεφαλής της κινητοποίησης, αναφέρει το BBC. Μέσα στο κτίριο μπήκαν διαδηλωτές, ξήλωσαν μία κάμερα επιτήρησης του χώρου, χόρευαν πάνω σε γραφεία και έγραφαν συνθήματα στους τοίχους.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης τουλάχιστον 50.000 φοιτητών, (κατά την αστυνομία ήταν 20.000) ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τα δίδακτρα στις πανεπιστημιακές σχολές. Η εισβολή των φοιτητών μεταδόθηκε μάλιστα απευθείας από τηλεοπτικά δίκτυα που κάλυπταν τη διαδήλωση, με τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης να χαρακτηρίζουν τα γεγονότα «χωρίς προηγούμενο».

Επιπλέον, οι διαδηλωτές πετούσαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών που είχαν αποκλείσει την είσοδο του κτιρίου. Νωρίτερα, οι διαδηλωτές είχαν επίσης περικυκλώσει τα γραφεία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά αποχώρησαν.

Τουλάχιστον 14 άτομα, αστυνομικοί και διαδηλωτές, τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Τα δίδακτρα για τους Ευρωπαίους και Βρετανούς φοιτητές στα πανεπιστήμια δεν μπορούνε να ξεπεράσουν τις 3.290 λίρες (περίπου 3.800 ευρώ) ανά φοιτητή και κατ’έτος. Ωστόσο, η κυβέρνηση σκοπεύει να επιτρέψει στα πανεπιστήμια να τα αυξήσουν έως και μέχρι τις 6.000 λίρες και σε ορισμένες «ειδικές περιπτώσεις» στις 9.000 λίρες. Την ίδια ώρα, τα κονδύλια για την ανώτατη εκπαίδευση περιορίζονται κατά 40% όπως και οι υποτροφίες, εκτός από όσες αφορούν τα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που διοργανώθηκε αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, τον περασμένο Μάιο. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σειρά μέτρων για το περιορισμού του ελλείμματος που περιλαμβάνουν περικοπές σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα.

Ένταση προκλήθηκε επίσης και μέσα στο Κοινοβούλιο, όπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός των Φιλελεύθερων Νικ Κλεγκ είχε φραστικό επεισόδιο με βουλευτή των Εργατικών που τον κατηγόρησε για υποκρισία γιατί προεκλογικά το κόμμα του ήταν αντίθετο με επιβολή διδάκτρων. Απαντώντας ο Κλεγκ υπενθύμισε τις παλινωδίες των κυβερνήσεων των Εργατικών για τα θέματα ανώτατης παιδείας.

Ο υπουργός με αρμοδιότητα τα πανεπιστήμια, Ντέιβιντ Γουίλετς, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι το σύστημα είναι δικαιότερο και ότι θα ενισχύει τους φοιτητές με μικρότερα εισοδήματα που θα μπορούν να αποπληρώνουν τα δίδακτρα μόνο αν έχουν σταθερά εισοδήματα μετά την αποφοίτησή τους.

Πηγή : tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: