Να υπερβεί ενδεχόμενα νομικά και διπλωματικά ζητήματα, τα οποία θα ενέπλεκαν την Τουρκία στη συζήτηση για την κατασκευή του πολυσυζητημένου χάρτη στον Εβρο, επιχειρεί η κυβέρνηση....
Για το λόγο αυτό έχει ήδη αποφασιστεί ότι το συρματόπλεγμα δεν θα τοποθετηθεί επάνω στην μεθόριο γραμμή, όπως αυτή είναι προσδιορισμένη κατά μήκος της συστάδας ειδικών πυραμίδων σκυροδέματος, που βρίσκονται στο υπό συζήτηση χερσαίο τμήμα μήκους 12,5 χλμ., μεταξύ ελληνικού και τουρκικού εδάφους.
Όπως έχουν ήδη γνωμοδοτήσει οι αρμόδιες νομικές υπηρεσίες, ενδεχόμενη κατασκευή του φράχτη επί της μεθορίου θα απαιτούσε όχι μόνο τη συμφωνία αλλά και την συνεννόηση με την τουρκική πλευρά.
Κατόπιν αυτών, οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη ανακοινώσει την απόφασή του να τοποθετήσουν το φράχτη πίσω από τις πυραμίδες, επί του ελληνικού εδάφους, ενώ η τουρκική πλευρά δια στόματος υπουργού Επικρατείας, κ. Εγκεμέν Μπαγίς έχει ήδη εκδηλώσει την μερική ενόχλησή της για την ελληνική απόφαση.
Από το σημείο αυτό κι έπειτα, νομικοί, αστυνομικοί και στρατιωτικοί παράγοντες έχουν αρχίσει να θέτουν άλλου τύπου ζητήματα σχετικά με το φράχτη και την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Ενα από αυτά είναι και το γεγονός ότι αφού αυτός θα βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους, οι επίδοξοι λαθρομετανάστες θα έρχονται αντιμέτωποι με το εμπόδιο εντός ελληνικής επικράτειας και έτσι, ελάχιστα θα αλλάξουν σε ότι αφορά την αντιμετώπισή τους σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαδικασία ασύλου. Ο αντίλογος σε τέτοιες επιφυλάξεις συνίσταται στο ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου εμποδίου, θα λειτουργήσει μέχρις ενός σημείου αποτρεπτικά σε απόπειρες παράνομης εισόδου στη χώρα από την συγκεκριμένη περιοχή και πιθανώς να προκαλέσει μία τροποποίηση και της τουρκικής τακτικής, η οποία έχει διαπιστωθεί δεν εμποδίζει όσο θα μπορούσε την παράνομη μετακίνηση μεταναστών από το έδαφός της προς την ΕΕ
Πηγή : tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου