Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Είστε κουρασμένοι; Γυμναστείτε...

Γυρνάτε στο σπίτι κουρασμένοι μετά τη δουλειά και θέλετε να «βουλιάξετε» στον καναπέ. Όμως, οι ειδικοί έχουν μάλλον αντίθετη γνώμη καθώς πιστεύουν, πως για να ξεκουραστείτε, πρέπει να… γυμναστείτε!....


Αυτή η ημέρα –όπως και η προηγούμενη-δεν έλεγε να περάσει στο γραφείο.
Οι υποχρεώσεις έπεφταν βροχή, τα deadlines έληγαν το ένα πίσω από το άλλο, οι συσκέψεις ήταν διαδοχικές ενώ και ο διευθυντής δεν είχε και την καλύτερη διάθεση σήμερα… Αποτέλεσμα; Επιστρέφετε στο σπίτι εξουθενωμένοι από την κούραση χωρίς να έχετε κουράγιο να κάνετε το παραμικρό. Και ποιο είναι το πρώτο πράγμα, που θέλετε να κάνετε μόλις μπείτε στο σπίτι; Να «βουλιάξετε» στον καναπέ…

Σηκωθείτε από τον καναπέ…
Τα σχέδιά σας όμως, έρχονται να χαλάσουν οι επιστήμονες, που θεωρούν, πως ο καλύτερος τρόπος ξεκούρασης είναι η γυμναστική! Όσο και αν αυτό ηχεί περίεργα στα αυτιά μας, οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Τζόρτζια, αναφέρουν, πως η γυμναστική είναι ίσως ο καταλληλότερος τρόπος, για να πολεμήσουμε αποτελεσματικά την κούραση!

Η έρευνα των επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στην «Φυσιοθεραπεία και Ψυχοσωματική», μελέτησε προσεκτικά 36 εθελοντές, που δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση με την γυμναστική αλλά που συχνά εξέφραζαν παράπονα για χρόνια κόπωση, που δεν τους εγκατέλειπε σχεδόν ποτέ.

Οι ερευνητές, χώρισαν τους εθελοντές σε τρεις, κύριες ομάδες. Η πρώτη ομάδα, άρχισε να γυμνάζεται με μέτρια ένταση για περίπου μισή ώρα 3 φορές την εβδομάδα για 6 συνεχόμενες εβδομάδες. Η δεύτερη ομάδα, γυμναζόταν επίσης με την ίδια συχνότητα αλλά με ιδιαίτερα χαμηλή ένταση ενώ η τρίτη ομάδα, δε γυμναζόταν καθόλου. Και οι 36 συμμετέχοντες, δεν έπασχαν από κόπωση λόγω συγκεκριμένου ιατρικού προβλήματος. Η κούραση τους, όπως ισχυρίζονταν αλλά και όπως διαπιστώθηκε ιατρικά-ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και ελάχιστης ξεκούρασης.

Η χαμηλή ένταση άσκησης ήταν ένα μισάωρο χαλαρό περπάτημα και η μέτρια ένταση αντιστοιχούσε σε βάδην σε δρόμο ανηφορικό.

Η γυμναστική θεραπεύει την κούραση;
Τα αποτελέσματα της έρευνας, ήταν πραγματικά εντυπωσιακά. Και στις δύο ομάδες, που γυμνάζονταν, η ενεργητικότητα αυξήθηκε κατά 20% συγκριτικά με εκείνη την ομάδα, που δεν γυμναζόταν καθόλου.

Ωστόσο, δεν είναι κάθε είδος γυμναστικής κατάλληλο για την αντιμετώπιση της κούρασης. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, πως η ομάδα, που γυμναζόταν χαλαρά, μείωσε κατά 65% την αίσθηση της κόπωσης, που αισθανόταν σε αντίθεση με την ομάδα, που γυμναζόταν έντονα, που ένιωσε την κόπωση να μειώνεται κατά 49%.

Παρόλο, που οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να διαπιστώσουν με ποιο τρόπο, η χαλαρή άσκηση καταπολεμά την κόπωση, ωστόσο, εικάζουν, πως επιδρά απευθείας στον εγκέφαλο καθώς η βελτίωση αναφορικά με τα επίπεδα κόπωσης του αθλούμενου, δεν φάνηκε να έχει άμεση σχέση με την βελτίωση της φυσικής κατάστασης των συμμετεχόντων.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες αναφέρουν, πως ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσει κάποιος και να αποβάλλει το άγχος και τη βασανιστική κόπωση της δουλειάς, είναι να καθιερώσει 3 φορές την εβδομάδα μια μισάωρη «χαλαρή» άσκηση, όπως π.χ. το περπάτημα, το ποδήλατο ή το βάδην, προκειμένου να βελτιώσει όχι μόνο την φυσική του κατάσταση αλλά και να αποχαιρετήσει την κούραση του γραφείου.

Πηγή : clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: