Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Χάος στην Αίγυπτο

«Σκότωσαν τον αδερφό μου». Γύρω του επικρατούσε το αδιαχώρητο: Εκατοντάδες διαδηλωτές κρατούσαν το νεκρό σώμα ενός αιγυπτίου, που συμμετείχε κι αυτός στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.
Αυτή η εικόνα καταγράφηκε πριν από λίγο στο Σουέζ, όπου είχαν αναφερθεί και οι πρώτοι νεκροί αυτής της κρίσης....


Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Σουέζ, Καφρ ελ Σείχ, Ασουάν, Μανσούρα, Νταμιέτα, Κομ Όμπο... Η μία μετά την άλλη οι πόλεις της Αιγύπτου παραδίδονται στη βία, καθώς η χώρα διανύει την πλέον ταραγμένη περίοδο της τελευταίας 30ετίας. Είναι ταυτόχρονα και η πιο ισχυρή πρόκληση που δέχτηκε ποτέ το καθεστώς Μουμπάρακ.

Σε όλες τις πόλεις, η κατάσταση εξελίσσεται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο. Οι διαδηλώσεις των πολιτών που ζητούν να φύγει ο Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία συναντούν τη βίαιη απάντηση της αστυνομίας. Αξιωματούχοι της ασφάλειας επισήμαναν ότι πραγματοποιούνται διαδηλώσεις σε τουλάχιστον 11 από τις 28 επαρχίες της χώρας.
Ελάχιστες εικόνες κάνουν το γύρο του κόσμου από τα επεισόδια καθώς οι αιγυπτιακές αρχές έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις επικοινωνίες μέσω κινητών και Ίντερνετ τουλάχιστον στο Κάιρο.

«Έξω, έξω, έξω» φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί σε τουλάχιστον 6 σημεία στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, την πόλη των 18 εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ πολλοί από αυτούς ήταν καθ΄οδόν προς μεγάλες πλατείες και γέφυρες στο Νείλο.

«Είναι ώρα να αλλάξει η κυβέρνηση. Θέλω καλύτερο μέλλον για μένα και την οικογένειά μου», επισήμανε ο 22χρονος διαδηλωτής Αμάλ Άχμεντ.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν σήμερα με το τέλος των προσευχών της Παρασκευής, στις οποίες συμμετείχε και ο πρώην διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι. Μάλιστα, από τις αντλίες νερού που χρησιμοποιούσε η αστυνομία για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος, δεν κατάφερε να ξεφύγει ούτε ο ίδιος ενώ ορισμένοι από τους υποστηρικτές του γύρω του δέχτηκαν τη βίαιη αντίδραση της αστυνομίας.
Πάντως ο Μπαραντέι παρέμεινε εγκλωβισμένος αρκετή ώρα μέσα στο τέμενος, ενώ η αστυνομία έξω έριχνε δακρυγόνα. Πολλά αυτοκίνητα κάηκαν έξω από το τζαμί και αρκετοί άνθρωποι υπέστησαν εγκαύματα ή λιποθύμησαν. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πόσες συλλήψεις έγιναν, ωστόσο είναι πολλές. Για λίγο κρατήθηκαν και 4 γάλλοι δημοσιογράφοι, που κάλυπταν τα γεγονότα.
Ο Μπαραντέι, μόλις επέστρεψε από τη Βιέννη, όπου ζει μόνιμα, δηλώνει έτοιμος να αναλάβει τα ηνία της χώρας, εφόσον ο Μουμπάρακ αποχωρήσει.

Ο ίδιος ο 82χρονος πρόεδρος της Αιγύπτου δεν έχει εμφανιστεί δημόσια, ούτε και έχει κάνει κάποια δήλωση από την Τρίτη, οπότε άρχισαν οι διαδηλώσεις. Παρατηρητές επισημαίνουν ότι αν και έχει ακόμη πιθανότητες να ξεπεράσει την κρίση, ωστόσο οι επιλογές του είναι περιορισμένες και όλες μάλλον θα οδηγήσουν στην χαλάρωση της απόλυτης εξουσίας του.

Πηγή : tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: