Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Aναλογιστικές μελέτες για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ - Ερχεται «μαχαίρι» στις επικουρικές, επαρκή τα μέτρα για τις κύριες συντάξεις

Στα επικουρικά ταμεία ασφάλισης επικεντρώνεται πλέον η επόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς οι αναλογιστικές μελέτες των μεγάλων ταμείων κύριας ασφάλισης, δείχνουν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν το προηγούμενο καλοκαίρι είναι επαρκή και διασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα των ταμείων έως το 2060....

Ηδη το υπουργείο Εργασίας έχει στα χέρια του τις αναλογιστικές μελέτες για τα τρία μεγαλύτερα ταμεία κύριας ασφάλισης το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ, τις οποίες πρόκειται να παρουσιάσει την Τετάρτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης.

Οι αναλογιστικές μελέτες «δείχνουν» ότι οι δαπάνες για τις παροχές του ασφαλιστικού συστήματος θα αυξάνονται έως το 2060 με ένα ρυθμό περίπου 1% του ΑΕΠ, την στιγμή που το μνημόνιο προβλέπει ότι το 2060 η δαπάνη για συντάξεις δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 2,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ικανοποιητική από την ηγεσία του υπουργείου και εκτιμάται ότι τα μέτρα που ελήφθησαν είναι επαρκή, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο νέας προσαρμογής του ασφαλιστικού.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τα τρία ταμεία, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει το Οργανισμός Αυτοαπασχολουμένων, όπου θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην είσπραξη των εισφορών και στη διεύρυνση της βάσης των ασφαλισμένων.

Αντιθέτως, οξυμένο είναι το πρόβλημα στα επικουρικά ταμεία, στα οποία αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές το επόμενο διάστημα στο ύψος των παροχών τους. Σε εξέλιξη βρίσκονται αναλογιστικές μελέτες στο σύνολο των επικουρικών ταμείων, προκειμένου να απεικονισθεί η οικονομική τους κατάσταση και η δυνατότητα συνέχισης καταβολής των παροχών τους και στο μέλλον.

Οι αναλογιστικές μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν το χρονικό διάστημα από τον ερχόμενο Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο και το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει πως τα ταμεία που θα αποδειχθεί ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα «προσαρμόσουν» τις επικουρικές συντάξεις «στα όρια των δυνατοτήτων τους».

«Οι συντάξεις των επικουρικών ταμείων που δεν αντέχουν οικονομικά,θα αναπροσαρμοστούν από το 2015 και εντεύθεν», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να χορηγούν συντάξεις στο 40% ή και 45% της κύριας σύνταξης και σε πέντε χρόνια να μην έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις παροχές τους.

Μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών στα επικουρικά ταμεία και πιθανότατα εντός του 2012, θα σχεδιαστούν οι αλλαγές που είναι απαραίτητες στις παροχές των ταμείων, έτσι ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα την χορήγηση των συντάξεων, βασιζόμενες σε ίδιες οικονομικές δυνάμεις, δηλαδή χωρίς την επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι περικοπές των συντάξεων αυτών τοποθετούνται από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο χρονικό διάστημα μετά το 2015 και έως το 2020. «Οι αναπροσαρμογές αυτές θα ξεκινήσουν σταδιακά από το 2015 και θα ολοκληρωθούν σε βάθος χρόνου ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος κάθε ταμείου» σημειώνει ο κ. Κουτρουμάνης. Διευκρινίζει μάλιστα ότι στα ταμεία που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις παρεχόμενες συντάξεις.

Πηγή : tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: