Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

«Έφυγε» ο Γιάννης Δαλιανίδης

Έχασε την μάχη για την ζωή ο Γιάννης Δαλιανίδης, που εδώ και περίπου δύο εβδομάδες νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

O γνωστός σκηνοθέτης με τις δεκάδες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές επιτυχίες άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών, σήμερα στις 07:00, στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» όπου νοσηλευόταν με βαριά αναπνευστικά προβλήματα και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Ο Γιάννης Δαλιανίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 31 Δεκεμβρίου του 1923 και μεγάλωσε από θετούς γονείς. Ξεκίνησε την καριέρα του ως χορευτής και χορογράφος χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Γιάννης Νταλ».

Από το 1958 άρχισε να γράφει σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες, με το πρώτο του για την ταινία «Το Τρελοκόριτσο».

Την σκηνοθετική του καριέρα την ξεκίνησε το 1959 με την ταινία «η Μουσίτσα» και ακολούθησε, την ίδια χρονιά, η ταινία «Λαός και Κολωνάκι». Το 1961 ξεκίνησε η συνεργασία του με την Φίνος Φιλμς με την ταινία «Ο Κατήφορος». Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και η καριέρα του εκτινάχτηκε. Ακολούθησε η δημιουργία μιας σειράς ταινιών, κυρίως μιούζικαλ, ένα είδος στο οποίο διακρίθηκε ιδιαίτερα.

Συνολικά έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 60 ταινίες, στις περισσότερες από τις οποίες έχει γράψει το σενάριο ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: