Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

H Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος της Γερμανίας (Bundeskriminalamt, BKA) έστειλε στελέχη της στην Αθήνα

Μετά το παγιδευμένο δέμα στην καγκελαρία το Βερολίνο ενεργοποιείται.
Οι έρευνες των γερμανικών διωκτικών αρχών για το παγιδευμένο με εκρηκτικά πακέτο εστιάζονται στο συσχετισμό του με τη σειρά επιθέσεων με τα παγιδευμένα πακέτα στην ελληνική πρωτεύουσα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος της Γερμανίας (Bundeskriminalamt, BKA) έστειλε στελέχη της στην Αθήνα, δήλωσε ο πρόεδρός της Γιόργκ Τσίρκε στην έδρα της υπηρεσίας το Βισμπάντεν....


Η ΒΚΑ ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών και ανακρίσεων των ελληνικών αρχών. Επιπρόσθετα στην Αθήνα τα στελέχη του BKA θα έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν και πακέτα-βόμβες που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές διωκτικές αρχές.

Σε αυτό αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς θεωρούν ότι ήταν «ίδιας κατασκευής» και το πακέτο που έφτασε από την Ελλάδα στην καγκελαρία με αποδέκτη την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανία επιδιώκει να ληφθούν νέα μέτρα ασφαλείας από την Ένωση στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, δήλωσε στο Reuters πηγή προσκείμενη στην καγκελαρία.

Στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse» η καγκελάριος Μέρκελ αναφέρει ότι στις τελευταίες περιπτώσεις, αποδείχτηκε πως λειτουργεί η συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας. «Η τρομοκρατία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, μόνον αν συντονιστούν οι δυνάμεις σε παγκόσμια κλίμακα», προσθέτει. Σημειώνει,επίσης, ότι με την "εξαιρετική διεθνή συνεργασία και τη δουλειά των αρχών ασφαλείας αποτράπηκαν επανειλημμένα επιθέσεις".

Ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο καταγράφονται οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τα πακέτα-βόμβες, εξέδωσε νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στο σημείωμα επισημαίνεται ότι “στη διάρκεια των τελευταίων δυο ημερών ένας αριθμός πακέτων - βομβών εστάλησαν μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών. Μερικές εξερράγησαν και άλλες κατεστράφησαν από την αστυνομία με ελεγχόμενες εκρήξεις”.

Σημειώνεται επίσης ότι η ελληνική αστυνομία έχει συλλάβει δυο υπόπτους και οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ αναφέρεται ότι υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών στην περιοχή του Φαλήρου, η οποία, όμως, είναι αποτέλεσμα ληστείας και δεν σχετίζεται με την υπόθεση των βομβών.

“Όπως πάντα”, συνεχίζει το σημείωμα, “ενθαρρύνουμε τους Αμερικανούς πολίτες να λειτουργούν στις καθημερινές τους δραστηριότητες με γνώμονα την κοινή λογική και εάν ανακαλύψουν ή είναι αποδέκτες ύποπτων πακέτων, να μην επιχειρήσουν να τα ανοίξουν, αλλά να καλέσουν τον αριθμό για τα επείγοντα περιστατικά της αστυνομίας”.

Νωρίτερα η γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να κλείσουν τα κενά ασφαλείας στις αερομεταφορές εμπορευμάτων. Όπως είπε η κα. Μέρκελ, η τρομοκρατία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο εάν συντονιστούν οι δυνάμεις σε παγκόσμια κλίμακα».

«Δεν θέλω να ωραιοποιήσω την κατάσταση, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και ο καθένας καλείται να είναι σε επιφυλακή», υπογραμμίζει η κ. Μέρκελ.

Την Παρασκευή, συγκαλείται στις Βρυξέλλες, σύσκεψη εμπειρογνωμόνων στον τομέα της ασφάλειας των αερομεταφορών προκείμενου να αξιολογηθεί η κατάσταση.

Όπως διευκρίνισε ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της Επιτρόπου, αρμόδιας για εσωτερικές υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ, στη συνεδρίαση της Παρασκευής θα συμμετάσχουν εμπειρογνώμονες - ειδικοί για τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών και για κάργκο μεταφορές.

Ο Μ. Τσερκόνε επισήμανε, επίσης, ότι η τρομοκρατική απειλή εξακολουθεί να υπάρχει και για το λόγο αυτό τόνισε την ανάγκη να υπάρχει επαγρύπνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο κρατών μελών.

Σε επαγρύπνηση κάλεσε όλους τους φορείς και τα ιδρύματα στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σελτσούκ Ουνάλ, σχολιάζοντας το μπαράζ αποστολής τρομο- πακέτων στην Ελλάδα.

Οι αντιδράσεις της πολιτικής – πολιτειακής ηγεσίας
Σθεναρή καταδίκη της τρομοκρατίας από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας την Τετάρτη.

Οι τρομοκρατικές ενέργειες στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία και με οργανώσεις τύπου Αλ Καϊντα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

 Ο κ. Πεταλωτής προανήγγειλε νομοθετικό πλαίσιο για τις διεθνείς μεταφορές εμπορευμάτων.

Για παραλογισμό της τρομοκρατίας, ο οποίος μπορεί να απειλήσει την προσπάθεια για σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας" έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο κ. Παπούλιας ζήτησε τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε θέματα που υπερβαίνουν τις κομματικές διαχωριστικές γραμμές.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι "η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται".

Εξάλλου, προφυλακιστέος κρίθηκε την Τετάρτη για τη συμμετοχή του στην οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς", ο 22χρονος Παναγιώτης Αργυρού, που συνελήφθη για τα δέματα - βόμβες σε πρεσβείες.

Την Πέμπτη το πρωί οι δύο νεαροί που κατηγορούνται για την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων σε πρεσβείες θα οδηγηθούν στην δεύτερη Ειδική Ανακρίτρια. Κατηγορούνται για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα που αφορούν δράση μη γνωστής μέχρι στιγμής οργάνωσης.

Πηγή : skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: