Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Αγκάθι οι επιχειρησιακές συμβάσεις

Αγκάθι παραμένει για το ΔΝΤ και την Κομισιόν το νομοσχέδιο της Λούκας Κατσέλη, που πλέον είναι νόμος του κράτους, για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, αφού σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες το παρασκήνιο είναι έντονο και οι τεχνοκράτες ψάχνουν τρόπους για να επιφέρουν αλλαγές....

Το θέμα απασχολούσε έντονα και το ΔΝΤ, ωστόσο – όπως μετέδωσε ο Μ. Ιγνατίου στο κεντρικό δελτίο του Mega, μετά την επιστολή Παπακωνσταντίνου τελικά δεν έγινε συζήτηση στο ΔΣ του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση, στην επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών στηρίζει την κ. Κατσέλη και ζητά από το ΔΝΤ να μην επιμείνει στο θέμα του νόμου των συμβάσεων, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές αρχές θα παρακολουθούν την εφαρμογή του νόμου στην πράξη.

Η επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται πως ηρέμησε σχετικά τα πνεύματα στην Ουάσιγκτον, καθώς εκτός από το πράσινο φως για την εκταμίευση της τρίτης δόσης, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, ο κ. Τόμσεν χαρακτήρισε θετικές τις διατάξεις του νόμου για τη διαιτησία και τις ευέλικτες μορφές εργασίας, ωστόσο για την ισχύ των επιχειρησιακών συμβάσεων επισήμανε ότι θα γίνουν συζητήσεις και ενόψει της τέταρτης δόσης.

Ακόμα πιο έντονο είναι το παρασκήνιο στις Βρυξέλλες, όπου ακόμα δεν έχει δοθεί από την Κομισιόν το «ok» για το νόμο και οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς. Στην Αθήνα πάντως η κυβέρνηση φαίνεται να διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι το θέμα έχει λήξει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κοινωνία είναι στα όριά της.

Ωστόσο το ΔΝΤ ζητά από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι το Μάρτιο να κάνει όχι ένα, ούτε δύο, αλλά 178 βήματα ώστε να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Μέσα σε αυτά είναι και το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο επηρεάζει χιλιάδες επαγγελματίες.

Έτσι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που αφορά δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, φαρμακοποιούς και οικονομικούς ελεγκτές.

Μάλιστα για τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, τους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς και τους ορκωτούς λογιστές ζητείται και η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής, ενώ για τους φαρμακοποιούς η εφαρμογή πιο ελαστικού ωραρίου λειτουργίας και η μείωση του ελάχιστου περιθωρίου κέρδους.

Μέσα στις αλλαγές που επέρχονται είναι επίσης η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων από άλλα κράτη, καθώς και των διπλωμάτων από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Στο στόχαστρο μπαίνουν όμως και δεκάδες άλλα επαγγέλματα, ανάμεσά τους αρτοποιοί, ηλεκτρολόγοι, κομμωτές, αλλά και επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό και το εμπόριο.

Πηγή : star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: