Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Οίκος Αξιολόγησης Fitch - Στο στόχαστρο των Διεθνών Οίκων και πάλι η Ελλάδα

Στο στόχαστρο των διεθνών οίκων αξιολόγησης βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα.
Οπως εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι μέσα στην εβδομάδα και λίγο πριν από τα Χριστούγεννα καταφθάνει χριστουγεννιάτικη «έκπληξη» από τη Fitch, η οποία σχεδιάζει νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.....

Και αυτό έρχεται λίγες ημέρες μετά την προειδοποίηση της Moody's, η οποία την περασμένη Πέμπτη έθεσε υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων της χώρας μας με «Ba1».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί στα μέσα του επόμενου μήνα.

Οι εκτιμήσεις αυτές που κατέκλυσαν την αγορά σήμερα και προκάλεσαν τη βουτιά του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά 3,22% αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή όσον αφορά την εφαρμογή του Μνημονίου. Πάντως, με τις αγορές να παραμένουν κλειστές για της Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα να βρίσκονται ήδη στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk bonds) οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση στην ουσία δεν αλλάζει τίποτα. Δημιουργεί ωστόσο αρνητική εικόνα για την ελληνική οικονομία σε μια περίοδο που γίνεται προσπάθεια να αντιστραφεί το άσχημο κλίμα για τη χώρα.

Πάντως, η αυστηρή στάση των διεθνών αξιολογητικών οίκων δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Ανάλογες προειδοποιήσεις αλλά και υποβαθμίσεις υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες και για άλλες περιφερειακές χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ χθες έντονες ήταν οι φήμες για πιθανή υποβάθμιση της Γαλλίας, εκτοξεύοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το κόστος ασφάλισης (CDS) των γαλλικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή η Moody's προχώρησε στην υποβάθμιση της Ιρλανδία και μάλιστα κατά πέντε βαθμίδες στο Βaa1, από Αa2. Διατήρησε μάλιστα αρνητικές τις προοπτικές (outlook) για τη χώρα. Σύμφωνα με οίκο αξιολόγησης, η υποβάθμιση αντανακλά τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου της Ιρλανδίας, καθώς οι προοπτικές δυσχεραίνονται εξαιτίας της οικονομικής πορείας της χώρας.

Παράλληλα, την περασμένη Τετάρτη, η Moody's απείλησε και την Ισπανία, θέτοντας υπό αναθεώρηση, για πιθανή υποβάθμιση, την υφιστάμενη αξιολόγηση «Aa1» της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Σύμφωνα με τον οίκο, το γεγονός ότι η Ισπανία είναι ευάλωτη στις πιέσεις χρηματοδότησης, δεδομένων των υψηλών χρηματοδοτικών της αναγκών για το 2011, πρόβλημα που μεγιστοποιείται εξαιτίας της εύθραυστης εμπιστοσύνης των αγορών, συμβάλει στην προειδοποίηση της Moodys ως προς τη χώρα. Η Ισπανία θα χρειαστεί να αντλήσει 170 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες των τοπικών κυβερνήσεων και των τραπεζών θα ανέλθουν περίπου στα 30 δισ. ευρώ και 90 δισ. ευρώ αντίστοιχα, σύμφωνα με τη Moody΄s. Δεύτερο παράγοντα για την πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας, συνιστά η πιθανή, περαιτέρω άνοδος του δημόσιου χρέους της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: