Πάνω από 28 άνθρωποι πνίγηκαν ανοιχτά των ακτών της Αυστραλίας, στην προσπάθειά τους να φθάσουν με ένα σαπιοκάραβο στη χώρα. Επρόκειτο για μετανάστες που θα ζητούσαν άσυλο και πάνω από τους μισούς χάθηκαν στα κύματα.....
Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη βύθιση ενός ξύλινου πλοίου στο οποίο επέβαιναν κοντά στο Νησί των Χριστουγέννων, στην Αυστραλία.
Το πλοίο δεν άντεξε και λόγο της σφοδρής κακοκαιρίας έσπασε πάνω στα βράχια. Οι μετανάστες επρόκειτο να ζητήσουν άσυλο από τις αρχές της Αυστραλίας
Όπως μετέδωσε το BBC, περίπου 42 άνθρωποι διασώθηκαν ενώ από τη θάλασσα ανασύρθηκαν δεκάδες σοροί. Τουλάχιστον 28 άνθρωποι βρέθηκαν να επιπλέουν στο νερό με τα σωσίβια τους, ανάμεσα τους και γυναίκες με παιδιά.
Σύμφωνα με τον Σίμον Πρίνς, αυτόπτη μάρτυρα, "Η μηχανή του πλοίου σταμάτησε να λειτουργεί αυτό παρασύρθηκε προς τις ακτές όπου κτύπησε βίαια στα βράχια και κομματιάστηκε."
Ο ίδιος ανέφερε στο Ασσοσιέντε Πρές ότι είδε τουλάχιστον επτά επιζώντες στη θάλασσα αλλά το έργο των σωστικών συνεργείων ήταν εξαιρετικά δύσκολο και δεν κατάφεραν να φθάσουν κοντά τους για να τους βοηθήσουν.
Ένας άλλος δήλωσε στο ABC News "Φώναζαν και έκαναν νοήματα στους διασώστες καλώντας σε βοήθεια", είπε ο μάρτυρας στο Αυστραλιανό κανάλι. " και πρόσθεσε "Ήταν απελπισμένοι και χωρίς δυνάμεις αφού ήταν ήδη στο νερό της φουρτουνιασμένης θάλασσας για μία και πλέον ώρα".
Διασώστες προσπάθησαν να φτάσουν τους ναυαγούς με φουσκωτά ενώ κάτοικοι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα για να βοηθήσουν αλλά "δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά", δήλωσε ο Καμάρ Ισμαήλ, δημοτικός σύμβουλος σε μια κοινότητα στο νησί.
"Η τραγωδία εξελισσόταν επί ώρα. Είδαμε ανθρώπους να πνίγονται", είπε ένας ακόμα αυτόπτης, ο Φίλιπ Στιούαρτ.
Στο νησί των Χριστουγέννων υπάρχουν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 3000 άνθρωποι που αναμένουν εξέταση του αιτήματος ασύλου. Το νησί βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό, περίπου 1,200 χλμ βορειο-δυτικά της Αυστραλίας.
Χιλιάδες άνθρωποι από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Σρι Λάνκα έχουν φθάσει στις ακτές της Αυστραλίας εφέτος με την ελπίδα ότι θα τους παραχωρηθεί άσυλο, συχνά πάνω σε παλιά κι επικίνδυνα πλεούμενα, με ενδιάμεσο σταθμό του παράτολμου και αβέβαιου ταξιδιού την Ινδονησία. Τα σκάφη που έχουν φθάσει στην Αυστραλία εντός 2010 είναι τουλάχιστον 130.
Ποινική έρευνα για το ναυάγιο.
Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ, διέκοψε τις διακοπές της και παραχώρησε σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Μετανάστευσης για το θέμα, καθώς οι δεκάδες θάνατοι εντείνουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση να αμβλύνει την πολιτική της στο ζήτημα.
Η Γκίλαρντ παραδέχθηκε ότι το μεταναστευτικό είναι από τα "πιο διχαστικά" ζητήματα στη χώρα, έπαιξε κρίσιμο ρόλο στις εκλογές και βρίσκεται ξανά στην κορυφή της ατζέντας.
"Αναπόφευκτα θα υπάρξει δημόσιος διάλογος σχετικά με όσους ζητούν άσυλο και τους πρόσφυγες, κι είμαι υπέρ μιας ειλικρινούς και ανοικτής εθνικής συζήτησης για την πολιτική" που ακολουθείται, δήλωσε η πρωθυπουργός. Η Γκίλαρντ ανακοίνωσε ότι μια δικομματική επιτροπή θα ερευνήσει την τραγωδία και θα προτείνει τις όποιες αλλαγές πολιτικής.
"Πιστεύω ότι ο μηχανισμός των δύο κομμάτων θα βοηθήσει όλο το κοινοβούλιο και το λαό της Αυστραλίας να καταλάβει τα γεγονότα", δήλωσε.
Ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας Κρις Μπόουεν δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα γνωστό πόσοι ακριβώς επίδοξοι μετανάστες, που πιστεύεται ότι είχαν ξεκινήσει από το Ιράκ και το Ιράν, βρίσκονταν στο πλοίο. "Επιζώντες λένε ότι ήταν από 70 έως και 100", είπε σε εγχώριο ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα Πέμπτη.
Πηγή : news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου