Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Δούκισσα της Πλακεντίας: Η ιστορία που γέννησε τον μύθο

Πόσοι άραγε γνωρίζουν το πραγματικό όνομα της Δούκισσας της Πλακεντίας;
Οι Αθηναίοι στα μέσα του 19ου αιώνα την ονόμαζαν Δουκέσσα της Πιατσέντσας, την αντιμετώπιζαν με φόβο και δέος και ύφαναν γύρω από τη ζωή της ένα πυκνό πλέγμα μύθων....
Αυτό το πλέγμα θα προσπαθήσει να διαπεράσει η έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 έως 13 Φεβρουαρίου 2011 και να αναδείξει κάποιες από τις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας και της δράσης της Δούκισσας της Πλακεντίας στην Ελλάδα.

Προσωπικότητα αμφιλεγόμενη εξαιτίας του τρόπου της ζωής της, του είδους και της έκτασης των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων, «είχε καταστεί ένα είδος θρύλου η Ντουκέσσα», με αυτή τη φράση ο Δημήτριος Σκουζές σε άρθρο του για τη Δούκισσα, υπογράμμισε τη μυθοποίηση του προσώπου της ενώ εκείνη ζούσε.
Η Sophie de Marbois υπήρξε γυναίκα της εποχής της, τέκνο της μετεπαναστατικής Γαλλίας, φορέας των ιδεών της, όπως αυτές αποκρυσταλλώθηκαν στα χρόνια της Α΄ Αυτοκρατορίας (1800‐1814/15). Τα ιστορικά ίχνη που άφησε πίσω της είναι λίγα, αλλά μας επιτρέπουν, ακολουθώντας τα, να διαγράψουμε την ιστορική της διαδρομή και να διακρίνουμε, ως ένα βαθμό, τη μορφή της πίσω από τον μύθο.

Η καταγωγή της από την Αμερική, ο έγγαμος βίος της στη Γαλλία, η εγκατάστασή της στην Αθήνα του Όθωνα, η φιλανθρωπική της δράση και η επιχειρηματική της δραστηριότητα θα παρουσιαστούν μέσα από έργα τέχνης, αρχειακό υλικό και μαρτυρίες συγχρόνων της. Τέλος, δεν θα μπορούσαν να μην συμπεριληφθούν στην έκθεση αυτή σχεδόν όλες οι μεταγενέστερες μυθιστορηματικές αποδόσεις της ζωής της, που συνέβαλαν όχι μόνο στη διατήρηση της φήμης της, αλλά κυρίως στη διαιώνιση του μύθου της.

Πληροφορίες : Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα
Διάρκεια έκθεσης από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 έως 13 Φεβρουαρίου 2011

Πηγή : naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: