Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Θρίλερ και παρασκήνιο μετά την ανταρσία Παπαχρήστου

Ολοκληρώθηκε περί τις 1.30 το πρωί η ψηφοφορία επί των άρθρων 2 που αφορά στις ΔΕΚΟ, 3 για τον περιορισμό προσλήψεων, 4 συντελεστές ΦΠΑ, 12 ΑΤΕ Bank, 14 επιχειρησιακή σύμβαση, 15 διαδικασία επίλυσης συλλογικών διαφορών και 18 μερική – προσωρινή απασχόληση και απλοποίηση διαδικασιών εργασιακής νομοθεσίας τα οποία «πέρασαν» κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής.....

Στην συγκεκριμένη διαδικασία δεν υπήρξαν «ανταρσίες» από πλευράς ΠΑΣΟΚ και αυτό γιατί ο κομματικός μηχανισμός πήρε φωτιά.

Κινητοποίηση μετά τον αιφνιδιασμό

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες υψηλόβαθμα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου επικοινωνούσαν καθ΄ όλη την διάρκεια του διαστήματος μεταξύ της λήξης της ψηφοφορίας επι της αρχής και της έναρξης της ψηφοφορίας επι των άρθρων με εκείνους τους βουλευτές για τους οποίους υπήρχε φημολογία ότι θα «σπάσουν» την κομματική γραμμή και θα καταψηφίσουν άρθρα του νομοσχεδίου.

Ο αιφνιδιασμός του κ. Βαγγέλη Παπαχρήστου, ο οποίος καταψήφισε το νομοσχέδιο, κινητοποίησε ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ζητώντας από τους στενούς του συνεργάτες συνεχή ενημέρωση. Υπο αυτά τα δεδομένα, Ιπποκράτους και Μαξίμου έθεσαν σε λειτουργία τους κομματικούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα θεσμικός κορυφαίος θεσμικός παράγοντας να κυκλοφορεί στους διαδρόμους της βουλής επιχειρώντας να «επαναφέρει στην τάξη» τους επίδοξους «αντάρτες» λέγοντας στον καθένα «έχεις δίκαιο! Αλλά στην κατάσταση που είμαστε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε».

Νωρίτερα είχε ψηφιστεί επί τις αρχής το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις φορολογικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις με 156 ΝΑΙ και 130 ΟΧΙ.

Ωστόσο, η «ανταρσία» από την κυβερνητική πλευρά ήρθε από τον βουλευτή Πρέβεζας κ. Βαγγέλη Παπαχρήστο, ο οποίος τον τελευταίο καιρό δεν έκρυβε την δυσαρέσκειά του για πολλά από τα μέτρα της κυβέρνησης.

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο ενημέρωσε το κοινοβούλιο πως ο κ. Παπαχρήστος τίθεται εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Γιος βουλευτή

Ο κ. Παπαχρήστος γεννήθηκε το 1955. Είναι γιος του γιατρού Καλλίμαχου Παπαχρήστου, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο 1977-81.
Στα μαθητικά του χρόνια πήρε ενεργά μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα. Υπήρξε ο νεότερος πολιτικός κρατούμενος, καθώς συνελήφθη από τη Χούντα και καταδικάστηκε σε εξαετή φυλάκιση. Αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 1974 με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Εssex της Μεγ. Βρετανίας, όπου απέκτησε και Master Oικονομικών.

Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα και εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων Μεγ. Βρετανίας. Ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στο Νομό Πρέβεζας στις εκλογές του 1985. Αποχώρησε το 1989, διαφωνώντας με το σχηματισμό της Κυβέρνησης ΝΔ-Συνασπισμού.

Έχει ερευνητική και διδακτική πείρα. Από το 1999 μέχρι σήμερα διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργείου Εξωτερικών, με αρμοδιότητα σε θέματα διεθνών σχέσεων με τη Ρωσία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Έχει επανειλημμένα λάβει μέρος σε διεθνείς συναντήσεις και διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών. Είναι παντρεμένος με την Χέιζελ Παπαχρήστου και έχουν μία κόρη που είναι πτυχιούχος του προγράμματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: