Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Πολιτική «ναυμαχία» για τον «Παπανικολή» - Ερίζουν κυβέρνηση, ΝΔ και ΛΑΟΣ

Αντί για τη σχεδιαζόμενη εδώ και δύο μήνες φιέστα, η ένταξη του κατασκευασμένου στη Γερμανία υποβρυχίου «Παπανικολής» στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού μετατράπηκε σε... ναυμαχία της κυβέρνησης με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ!....

Η αφορμή δόθηκε τη Δευτέρα, δηλαδή 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη τελετή εισδοχής του πρωτότυπου υποβρυχίου, τύπου 214, στον στόλο, όταν το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού παραδέχθηκε ότι ένα μικρό τμήμα επικαλυπτικής λαμαρίνας αποκολλήθηκε από τον πυργίσκο του «Παπανικολή»!

Το ΓΕΝ έκανε λόγο για «έλασσον συμβάν», το οποίο απέδωσε στις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες που αντιμετώπισε το πλήρωμα του υποβρυχίου στη Βόρεια Θάλασσα και στο Βισκαϊκό Κόλπο, όπου οι άνεμοι ήταν έντασης 8-9 μποφόρ και τα κύματα είχαν ύψος μεγαλύτερο των έξι μέτρων.

Αυτό που απέφυγε να διευκρινίσει το Πολεμικό Ναυτικό και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν για ποιο λόγο έπρεπε ο «Παπανικολής» να αντιμετωπίσει τον καιρό αυτό, πλέοντας στην επιφάνεια της θάλασσας και γιατί τέλος πάντων δεν καταδύθηκε.

Με σκληρούς χαρακτηρισμούς, το Πεντάγωνο καταφέρθηκε εναντίον της ιστοσελίδας «defencenet», που έγραψε πρώτη για τις αβαρίες του υποβρυχίου -ίσως «φουσκώνοντας» λίγο τις πληροφορίες που αποκάλυψε-, κάνοντας λόγο για προσπάθεια «να υπονομεύσουν και να απαξιώσουν το πιο σύγχρονο και άρτιο πλοίο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού».

Την σκυτάλη πήρε την Τρίτη -λίγες ώρες πριν την επίσημη ένταξη του υποβρυχίου στον στόλο- ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, χαρακτηρίζοντας «παραδημοσιογραφικές αθλιότητες τα ρεπορτάζ που ανέφεραν πως το υποβρύχιο γύρισε πίσω… “ξεφλουδισμένο”».

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε μάλιστα τη βαριά κατηγορία ότι το συγκεκριμένο ρεπορτάζ του «defencenet» «εντάσσεται σε ένα σύστημα εκβιασμών που αναπτύσσεται» και ξεκαθάρισε ότι «καμία απόφασή μας για τα εξοπλιστικά δεν θα συμβεί υπό το κράτος των εκβιασμών και, αν συνεχιστεί, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα».

Η «φουρτούνα» συνεχίστηκε με μια ανακοίνωση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού ότι ο αρχηγός ΓΕΝ είναι έκθετος. Ο ΛΑΟΣ κάλεσε εμμέσως τον αντιναύαρχο Ελευσινιώτη να παραιτηθεί, επισημαίνοντας ότι ο αρχηγός «γνωρίζει πολύ καλά από τον Κώδικα Τιμής τι πρέπει να πράξει».

Λίγη ώρα μετά ακολούθησε ανακοίνωση από τον υπεύθυνο του Τομέα Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση «να ενημερώσει τον ελληνικό λαό υπεύθυνα για την κατάσταση του υποβρυχίου “Παπανικολής”, για το είδος των ζημιών που προκληθήκαν και για κάθε τι που αφορά στο αξιόπλοο και αξιόμαχό του».

Περνώντας στην αντεπίθεση, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση για τους ισχυρισμούς του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, αποφεύγοντας κάθε αναφορά στις απόψεις που εξέφρασε ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Λεονταρίδης και προσφέροντας πλήρη κάλυψη στον αρχηγό ΓΕΝ.

«Παρακαλείται το Γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ να επικοινωνήσει με τον βουλευτή Επικρατείας του ΛΑΟΣ Πρέσβη κ. Κοραντή, ο οποίος εκπροσώπησε σήμερα το απόγευμα το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό στην τελετή επίσημης εισδοχής του "Παπανικολή" στη δύναμη του Στόλου και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Αρχηγό του ΓΕΝ, τον Αρχηγό του Στόλου, τον Διοικητή Υποβρυχίων και τον Κυβερνήτη του "Παπανικολής", σε σχέση με την ποιότητα, το αξιόπλοο και το αξιόμαχο του πιο σύγχρονου και αξιόπιστου σκάφους του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο «είναι επίσης προφανές, ότι το Γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ δεν έχει ενημερωθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του για τα όσα σχετικά με το "Παπανικολής" -με αφορμή χθεσινά δημοσιογραφικά φληναφήματα- και την κατάστασή του ειπώθηκαν σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αμυντικών Εξοπλισμών και Συμβάσεων της Βουλής, παρισταμένου -μεταξύ άλλων- και του Αρχηγού του ΓΕΝ, συνεδρίαση στην οποία εκπροσωπήθηκε βεβαίως ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, χωρίς να θέσει κανένα ζήτημα είτε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είτε προς την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, που τιμά το ρόλο της και περιβάλλεται με την απόλυτη εμπιστοσύνη της Πολιτείας».

Είναι προφανές ότι το υποβρύχιο «Παπανικολής», ένα σκάφος που έγινε γνωστό σε όλους τους Ελληνες σαν το υποβρύχιο που γέρνει, συνεχίζει να προκαλεί ενδιαφέρον και να εξάπτει τα πάθη μεταξύ των κομμάτων.

Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: