Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Υπουργείο Εργασίας - Κοινωνικοί εταίροι. Συμφωνία για μειώσεις μισθών 12% για δύο χρόνια

Η οριστική ρύθμιση για τις επιχειρησιακές συμβάσεις διαμορφώθηκε σε υπόγειες διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του υπουργείου Εργασίας.

Η αρχική συνάντηση αναβλήθηκε - λόγω αποκλεισμού του υπουργείου από το ΠΑΜΕ - ωστόσο σε τηλεφωνικές συνομιλίες και κατ ιδία διαβουλεύσεις εργοδότες εργαζόμενοι και υπουργείο κατέληξαν σε συμφωνία τριών συν ένα σημείων....


Συγκεκριμένα:

Πρώτον, οι αμοιβές των επιχειρησιακών συμβάσεων θα μπορούν να αποκλίνουν σε ποσοστό έως και 12% από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

Δεύτερον, η χρονική διάρκεια ισχύος των επιχειρησιακών συμβάσεων που θα αποκλίνουν από την κλαδική, δεν θα ξεπερνά το ένα συν ένα έτος, ενώ η επιχείρηση θα δεσμεύεται ότι στο διάστημα αυτό δεν θα γίνονται απολύσεις.

Τρίτον, η διαπραγμάτευση για την νέα σύμβαση θα γίνεται από το εργοστασιακό σωματείο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Στις επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 50 άτομα θα απαιτείται πλειοψηφία 2/3 και στις μικρότερες επιχειρήσεις το ρόλο της μεσολάβησης θα αναλαμβάνει το κλαδικό σωματείο

Σε ο,τι αφορά τη δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων αυτή θα παρέχεται στις περιπτώσεις των κλάδων όπου η σύμβαση θα υπογράφονται από την πλειοψηφία των εργοδοτών (50 συν ένα) στο σύνολο των εργαζομένων του κλάδου. Σημειώνεται ότι στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπεται η κατάργηση της επέκτασης.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένατε να καταθέσει τη νομοθετική ρύθμιση για τις συμβάσεις εντός των επομένων ημερών, ενώ αναμένεται η αντίδραση της τρόικα στην ομόφωνη απόφαση των κοινωνικών εταίρων

Πηγή : tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: