Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Πέθανε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ

Την τελευταία του πνοή άφησε πριν από λίγο στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. ....

Ο 69χρονος αµερικανός διπλωµάτης είχε υποστεί ρήξη αορτής και υποβλήθηκε σε δύο επεμβάσεις, μία την Παρασκευή και μια χθες, αλλά η υγεία του παρουσίασε επιπλοκές τις οποίες ο οργανισμός δεν μπόρεσε ν’ αντέξει.

Ο σχεδόν δύο µέτρων ύψους Ρίτσαρντ Χόλµπρουκ ένιωσε αδιαθεσία την προηγούμενη Παρασκευή κατά την ώρα της εργασίας του στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ και εσπευσμένα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Στην πρώην Γιουγκοσλαβία

Ειδικός απεσταλµένος των ΗΠΑ σε Πακιστάν και Αφγανιστάν µετά την επιστροφή των Δηµοκρατικών στον Λευκό Οίκο το 2008, ο Χόλµπρουκ έγινε πολύ γνωστός στην Ελλάδα την περίοδο του πολέµου της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά και ως ειδικός απεσταλµένος για την Κύπρο, αποστολή την οποία ανέλαβε το 1997.

Ήταν ο αρχιτέκτονας των συµφωνιών του Ντέιτον, οι οποίες υπογράφηκαν τον Νοέµβριο του 1995, σηµατοδοτώντας το τέλος του πολέµου στη Βοσνία.

Ο αµερικανός πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα, είχε χαρακτηρίσει τον συνεργάτη του έναν «ακούραστο δηµόσιο υπηρέτη» αλλά και «επιβλητική φιγούρα στην αµερικανική εξωτερική πολιτική».

«Μπουλντόζα»

Γνωστός και ως «µπουλντόζα», ο Χόλµπρουκ κέρδισε την αναγνώριση για την ικανότητά του να φέρνει στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων αντιµαχόµενους ηγέτες.

Γεννηµένοςστη Νέα Υόρκη από γονείς εβραιογερµανικής καταγωγής, ο Χόλµπρουκ ήταν παντρεµένος µε τη συγγραφέα Κέιτι Μάρτον.

Το βιβλίο του για το χρονικό των συµφωνιών του Ντέιτον «Σταµατήστε τον πόλεµο» (1998, Εκδ. Ελληνικά Γράµµατα) είχε χαρακτηριστεί από τους«New York Times» ένα από τα έντεκα καλύτερα της χρονιάς.


Πηγή : tanea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: