Ο πρόεδρος της ΕΔΕ αρεοπαγίτης Χαρ. Αθανασίου |
Σκληρή κριτική για κυβερνήσεις που επιχειρούν να παρεμβαίνουν στο έργο των δικαστικών λειτουργών εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΔΕ), αρεοπαγίτης Χαρ. Αθανασίου, ενώ άφησε και αιχμές για το νόμο περί ευθύνης υπουργών και τις εξεταστικές επιτροπές.....
Παρόντος του υπουργού Δικαιοσύνης στη γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, στην οποία παραβρέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι "η Δικαιοσύνη στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια υπολειτουργεί, από απόψεως ταχείας απονομής της. Σύγχρονες υποδομές δεν υπάρχουν και οι υπάρχουσες δεν βελτιώνονται. Τολμηρές νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν λαμβάνονται, ενώ πλήθος νομοθετημάτων με το ψευδεπίγραφο τίτλο "επιτάχυνση δικών" εξυπηρετούν μόνο επικοινωνιακές ανάγκες. Αρκεί να υπενθυμίσω ότι τα τελευταία 38 έτη έγιναν περίπου 50 τροποποιήσεις των Κωδικών για να επιτευχθεί η επιτάχυνση".
Ακόμη, ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στις κενές οργανικές θέσεις των δικαστηρίων, λέγοντας ότι οι στα Πρωτοδικεία και τις Εισαγγελείς Πρωτοδικών ξεπερνούν τις 100 και διαγωνισμός έγινε μόνο για 55 θέσεις, στα Ειρηνοδικεία ανέρχονται σε 185, ενώ συνολικά είναι 314. Ο προσδιορισμός των πολιτικών υποθέσεων -συνέχισε ο κ. Αθανασίου- γίνεται τέλος του 2013 με αρχές του 2014.
Στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, είπε, το 2005 κατατέθηκαν 216.000 δικόγραφα, το 2006, 230.000, το 2007, 245.000, το 2008, 232.000 και το 2009, 234.765.
Επίσης, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου για τη βελτίωση της Ποινικής Δικαιοσύνης, όμως άλλες τις χαρακτήρισε θετικές.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΔΕ υπογράμμισε ότι "οι εκάστοτε κυβερνήσεις επιχειρούν να παρεμβαίνουν στο έργο των δικαστικών λειτουργών και ως ένα βαθμό να το χειραγωγήσουν. Το επιχειρούν με δημόσιες επικριτικές επιθέσεις, αν δεν συμφωνούν με τους χειρισμούς υποθέσεων με πολιτικό αντίκτυπο. Το επιχειρούν με τη λήψη νομοθετικών μέτρων, τα οποία δεσμεύουν, περιορίζουν, ακυρώνουν η απαξιώνουν το δικαστικό έργο".
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Αθανασίου στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, λέγοντας: "Οι δικαστές έφτιαξαν το νόμο περί ευθύνης υπουργών; Εμείς οι δικαστές μετά το νόμο τροποποιήσαμε τον κανονισμό της Βουλής για το ποιο όργανο είναι αρμόδιο για να κρίνει αν και πότε θα αποσταλεί μια υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται υπουργοί, στη Βουλή; Γνωρίζει ο λαός μας ότι τη σύντομη παραγραφή των αδικημάτων των πολιτικών προσώπων δεν την αποφασίζουν τα δικαστήρια αυθαίρετα, αλλά την ορίζει ο νόμος; Ερωτώ, ποιος φταιει να παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών πριν καλά - καλά αποκαλυφθούν;".
Ο υπουργός Δικαιοσύνης
Αμέσως μετά το λόγο έλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, απάντησε και στη επιχειρηματολογία του κ. Αθανασίου. Ειδικότερα, ο Καστανίδης τόνισε:
"Υπολογίζω ότι όπως ακριβώς μπορεί να διατυπώνεται η κρίση ελευθέρως προς την πολιτική και προς τους λειτουργούς της πολιτικής κατά τον ίδιο τρόπο, σε οριακές περιπτώσεις χωρίς ποτέ να προσωποποιείται η κρίση, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης μπορούν ασφαλώς να εκφέρονται κρίσεις. Είμαι βέβαιος, ότι πρώτα απ όλα αυτό το δέχονται οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί. Πιστεύω πάντοτε ότι η αυτοκριτική για όλους μας είναι μια καθαρτήρια διαδικασία".
Ο κ. Καστανίδης , είπε , " είμαι πρόθυμος διαχρονικά, για λογαριασμό του πολιτικού συστήματος να αναλάβω τις ευθύνες για όσα οφείλαμε να κάνουμε και δεν κάναμε στον τομέα της Δικαιοσύνης και της ενίσχυσης των δικαστικών λειτουργών. Δεν έχει σημασία να προσδιορίσει κανείς επιμέρους ευθύνες. Σημασία έχει ότι ισχύει η παρατήρηση πως οφειλόμενα δεν συνέβησαν, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες οι οποίες και συνεχίζονται".
Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου , Γ. Καλαμίδας, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι η εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων γίνεται σε χρόνο που εγγίζει την παραγραφή των αδικημάτων, ενώ βασικό αίτιο της καθυστέρησης αποτελεί και ο μεγάλος αριθμός των κενών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών. Σήμερα τα οργανικά κενά ανέρχονται στα 109 και άλλα τόσα κενά υπάρχουν λόγω αδειών κυήσεως, τοκετού και ανατροφής τέκνων, ενώ χαρακτηρίστε "τραγική" την κατάσταση στους Ειρηνοδίκες καθώς τα κενά ανέρχονται στους 105.
Ο κ. Καλαμίδας, επανέλαβε , ότι πρέπει να παραταθεί το ωράριο λειτουργίας των δικαστηρίων . "Αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης θα φθάσει σε πλήρες αδιέξοδο και όλοι οι ενδιαφερόμενοι και οι πολίτες θα το βιώσουμε, αλλά θα είναι αργά", σημείωσε .
Τέλος χαρακτήρισε θετικό στο μεγαλύτερο μέρος του το νομοσχέδιο για τη βελτίωση απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης.
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες , ανέφερε ότι η κορύφωση της οικονομικής κρίσης το τελευταίο διάστημα που έχει ως συνέπεια την οικονομική δυσπραγία, την κοινωνική αναστάτωση και τη λαϊκή δυσαρέσκεια, επέφερε πιέσεις προς τη Δικαιοσύνη. Και αυτό γιατί η αδυναμία των πολιτών και των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεως τους δημιουργεί έριδες και οικονομικές διαφορές με αποτέλεσμα, παρά τη μείωση των συναλλαγών, να αυξάνει ο αριθμός των αγωγών και των μηνύσεων.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Π. Πικραμμένος, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να ακριβύνει η προσφυγή στη Δικαιοσύνη (ΣτΕ), καθώς ο μεγάλος αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο οφείλεται στο χαμηλό κόστος . Ακόμη, πρότεινε, ένας μεγάλος αριθμός δικαστικών διενέξεων να επιλύεται προδικαστικά .Πριν δηλαδή οι υποθέσεις να φτάσουν στο ακροατήριο.
Πηγή : skai.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου