Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Π. Βέτας vs Απ. Βεντούρη : «Ύβρις, λοιδορίες και εκβιασμοί το έργο του»

Με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς αναφέρθηκε χθες το μεσημέρι  ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Attica κ. Πέτρος Βέτας στο πρόσωπο του κ. Απόστολου Βεντούρη, για τον οποίο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, διατηρεί το δημοκρατικό του δικαίωμα να μην έχει καμια απολύτως σχέση....


Ο κ. Βέτας απαξίωσε πλήρως, τον θεσμικό ρόλο του κ. Βεντούρη υποστηρίζοντας ότι κατά την διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας «δεν έχει να επιδείξει κανένα σοβαρό έργο ή παρέμβαση, πέραν από ύβρις, λοιδορίες και εκβιασμούς».

Κάλεσε δε τον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη να πάρει θέση απέναντι στα όσα καταγράφονται να συμβαίνουν στην ακτοπλοία εξαιτίας των επιλογών του κ. Βεντούρη μη αποφεύγοντας να υπονοήσει ότι ο κ. Βαρδινογιάννης καλύπτει τον κ. Βεντούρη στις επιλογές του.

Ο κ. Βεντούρης από την πλευρά του απαντώντας στον κ. Βέτα έριξε το βάρος του στην απόφαση του Ομίλου Attica να αποχωρήσει από την Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας ενώ τον κατηγόρησε ότι μεθόδευσε και πέτυχε την αλλαγή του καταστατικού του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την διάσπαση του κλάδου.

Ο Όμιλος Attica ανταπάντησε ο κ. Βέτας θέλει να συναποφασίζει και αυτός για τον τρόπο με τον οποίο θα συνομιλήσει ο κλάδος με τη ναυτεργατική πλευρά και δεν θέλει, ούτε και θα επιτρέψει σε κανέναν να μιλά για λογαριασμό του.

Επίσης, υπεραμύνθηκε των αυξήσεων 2% που ήδη έχει δώσει ο Όμιλος στους ναυτικούς που υπηρετούν στα πλοία του που εκτελούν δρομολόγια στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες επισημαίνοντας ότι η αύξηση αυτή είναι πολύ μικρότερη από το κόστος της απεργίας και σε κάθε περίπτωση δεν καλύπτει παρά μόνον τη διαφορά που προκύπτει για τα εισοδήματα των ναυτικών από τις αλλαγές της φορολογικής τους κλίμακας.

Καυτηρίασε δε την απόφαση του κ. Βεντούρη να δώσει στη δημοσιότητα τους μισθούς των ναυτικών αναφέροντας ότι τους μισθούς αυτούς δεν τους κλέβουν οι ναυτικοί, αλλά τους δικαιούνται γιατί τους δουλεύουν. Εξέφρασε δε την απορία του πως είναι δυνατόν «ο κ. Βεντούρης που έχει μεγάλη θαλάσσια προϋπηρεσία ν αγνοεί πως προκύπτουν οι μισθοί των ναυτικών».

«Τόσα χρόνια», είπε, «ο κ. Βεντούρης ήταν Διευθύνων Σύμβουλος σε ακτοπλοϊκές εταιρίες, δε ξέρει τίποτε για τους μισθούς των ναυτικών της ακτοπλοίας ;» 

Την ίδια ώρα που ο κ. Βέτας προκαλούσε τον κ. Βεντούρη χτίζοντας πετραδάκι – πετραδάκι την εικόνα ενός αναξιόπιστου συνομιλητή που έχει δική του κρυφή ατζέντα για την ακτοπλοΐα, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Νίκος Τσούκαλης κατέθετε ερώτηση στη Βουλή με την οποία καλούσε τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων κ. Γιάννη Διαμαντίδη να απαντήσει στο αν ισχύουν οι καταγγελίες περί εφοπλιστή ο οποίος όντας παράνομα ναυτολογημένος εισέπραξε πλέον των 18.000 ευρώ από τον ΕΛΟΕΝ υπό μορφή οικογενειακών επιδομάτων.

Για το θέμα αυτό ας σημειωθεί ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη δικαστική έρευνα καθώς τον έλεγχο των σχετικών καταγγελιών έχει αναλάβει Εισαγγελέας Πρωτοδικών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσούκαλη, «Στον Πειραιά γνωστός εφοπλιστής εμφανίζεται μέσα στην Υπηρεσία Ναυτικών Μητρώων η οποία ελέγχεται από το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, ότι πραγματοποίησε σειρά εικονικών ναυτολογήσεων τα τελευταία 20 χρόνια.

Η τελευταία απόλυσή του έγινε εσπευσμένα λόγω δημοσιευμάτων, από το παροπλισμένο πλοίο «Αίολος Κεντέρης» της ΝΕΛ, στις 23 Νοεμβρίου 2010.

Μετά από όλα αυτά, γίνεται αντιληπτό ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες επιβάλλεται άμεσα να κάνουν εκκαθάριση του Ναυτικού Μητρώου και κυρίως να αποκαλύψουν όσους στεριανούς χρησιμοποιούν τα ναυτικά τους φυλλάδια ενώ έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο αν και είχε ενημερωθεί πριν από τα δημοσιεύματα, ωστόσο αδιαφόρησε χαρακτηρίζοντας την ενημέρωση ως «κακόβουλες φήμες».

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:

1. Αληθεύουν πρόσφατα δημοσιεύματα που φέρουν γνωστό πλοιοκτήτη να εμφανίζεται στο Ναυτικό Μητρώο ως ναυτολογημένος κατά διάφορες περιόδους τα τελευταία 20 χρόνια. Εάν ναι, σε ποια πλοία και για ποια χρονικά διαστήματα;

2. Τι ενέργειες έγιναν από πλευράς Υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, και από πλευράς Ηγεσίας Λιμενικού Σώματος; Έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας από την Υπηρεσία σας και πότε; Τι άλλες ενέργειες πρόκειται να γίνουν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες ως προς τα άτομα που συγκάλυψαν το γεγονός; (Λιμενικοί, υπάλληλοι εποπτευόμενων από το ΥΘΥΝΑΛ οργανισμών, κλπ).

3. Έχει προβεί το υπουργείο στις απαραίτητες ενέργειες για την εκκαθάριση του Μητρώου των ναυτικών από τους εικονικά ναυτολογημένους;


Δεν υπάρχουν σχόλια: