Απίστευτη “τακτοποίηση” βουλευτών - γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα. Συνολικά 17 βουλευτές έχουν καταλάβει διευθυντικές θέσεις στο ΕΣΥ σε έξι χρόνια με υπουργικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, μέσα στην τελευταία εξαετία 17 βουλευτές – γιατροί διορίστηκαν με απλή αίτηση σε δημόσια νοκοκομεία της αρεσκείας τους, ανεξαρτήτως αν χρειάζονται εκεί ή αν πληρούν τα κριτήρια αντικειμενικα, λόγω της βουλευτικής τους ιδιότητας και μόνο αυτής. Έτσι, μόλις έχασαν την έδρα στη Βουλή, οι εθνοπατέρες συνέχισαν την καριέρα τους σε υψηλόβαθμες θέσεις στο ΕΣΥ και πληρώνονται κανονικά με διευθυντικό μισθό.
Tο δικαίωμα αυτό δόθηκε βάσει νόμου του 1988 επί ΠΑΣΟΚ και ο οποίος λέει ότι: "Γιατροί που απώλεσαν τη βουλευτική τους ιδιότητα μπορούν να διορίζονται με απόφαση του υπουργείου Υγείας, ανάλογα με τα χρόνια άσκησης της ιατρικής ειδικότητας και σε κενές οργανικές ή προσωπικές προσωποπαγείς θέσεις του κλάδου γιατροών του ΕΣΥ. της περιφέρειας προτίμησής τους (...) και καταργούνται - οι θέσεις - με την για οποιονδήποτε λόγο αποχώρησής τους από την υπηρεσία". Θέσεις δηλαδή κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους..
Ο νόμος ισχύει την τελευταία 20ετία με το όποιο κόστος και επιβάρυνση για τα δημόσια ταμεία και τον πολύπαθο χώρο της Υγείας. χωρίς να αμφισβητηθεί η ορθότητα, η δικαιοσύνη ή η λειτουργικότητά του, παρά το γεγονός ότι μάλιστα υπήρξαν κραυγαλέες περιπτώσεις που έγιναν διορισμοί ή προσφέρθηκαν θέσεις ευθύνης σε βουλευτές οι οποίοι είχαν χρόνια να ασκήσουν το επάγγελμα ή δεν πληρούσαν τα κριτήρια.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις: Γιατρός 66 ετών – σύμφωνα με το ρεπορτάζ – διορίζεται διευθυντής δημοσίου νοσοκομείου όταν το ανώτατο ηλικιακό όριο που προβλέπεται από το νόμο είναι τα 55 χρόνια. Χειρούργος που έχει να πιάσει νυστέρι 20 χρόνια διορίζεται διευθυντής χειρουργικής στο ΕΣΥ.
Τη στιγμή που μειώνονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, οι βουλευτές που εκμεταλλεύονται αυτή τη ρύθμιση παίρνουν 4.000 ευρώ μηνιαίως και διορίζονται με μία απλή αίτηση – αν χάσουν τη βουλευτική τους έδρα – στο νοσοκομείο της επιλογής τους, ανεξαρτήτως αν η παρουσία τους εκεί κρίνεται απαραίτητη.
Στη λίστα των βουλευτών που έχουν κάνει χρήση της ρύθμισης σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα,περιλαμβάνονται τα δύο πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη, Σ. Μανίκας και Μ. Νεονάκης. Η ήττα των εκλογών του 2004 τους ώθησε να υποβάλλουν αιτήσεις και να διοριστούν σε προσωποπαγείς θέσεις διευθυντών Οδοντιατρικής σε ΚΑΤ και "Σωτηρία" αντίστοιχα. Μιλώντας στην εφημερίδα ο πρώην υπουργός Επικρατείας κ. Μανίκας αναφέρει ότι πριν εκλεγεί βουλευτής ασκούσε ιδιωτικά την ιατρική για 18 χρόνια, ενώ ο εκ των στενών συνεργατών του κ. Σημίτη Μ. Νεονάκης αναφέρει: "Δεκαεπτά χρόνια ήμουν ελεύθερος επαγγελματίας. Από το 1985 μέχρι που έγινα βουλευτής δούλευα το ιδιωτικό μου οδοντιατρείο ενώ μετά το 2004 διορίστηκα στο ΚΑΤ ως διευθυντής του τμήματος Οδοντιατρικής".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο ίδιο γραφείο με τον κ. Μανίκα βρίσκεται ως διευθυντής Οδοντιατρικής και ο πρώην βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Δ. Κοσσυβάκης, ενώ διευθυντής Οδοντιατρικής μαζί με τον κ. Νεονάκη είναι και ο πρώην υπουργός Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Χ. Σμυρλής, ο οποίος πάλι από την ιδιωτική ιατρική εντάχθηκε στο ΕΣΥ το Μάΐο του 2004.
Σε θέσεις διευθυντών Οδοντιατρικής στα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Άμφισσας διορίστηκαν επίσης ο πρώην υφυπουργός Υγείας και πρώην βουλευτής Φωκίδας του ΠΑΣΟΚ Δ. Θάνος και ο πρώην βουλευτής Έβρου της ΝΔ Λ. Λυμπερακίδης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του πρώην βουλευτή Πειραιά της ΝΔ Π. Μελά στον οποίο προτάθηκε θέση στο Τζάνειο και την αρνήθηκε, όπως αναφέρει στην εφημερίδα. Η θέση του προτάθηκε - πράγμα που σημαίνει ότι εγκρίθηκε και από το υπουργείο Υγείας - παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσε το ηλικιακό όριο. Ο κ. Μελάς αναφέρει στο Πρώτο Θέμα ότι "όταν το 1986 μου δόθηκε η θέση του διευθυντή ΩΡΛ στο Τζάνειο δεν την αποδέχηκα γιατί έπρεπε να κλείσω το ιατρείο και έφυγα από το νοσοκομείο επιλέγοντας την ελεύθερη ιατρική".
Χρήση του άρθρου έκανε επίσης και ο πρώην βουλευτής Έβρου της ΝΔ Α. Γεροντόπουλος, ο οποίος το Σεπτέμβριο του 2004 διορίστηκε σε προσωποπαγή θέση "διεθυντή Ιατροδικαστικής για τις αναγκες του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου στο ΝΙΜΙΤΣ" και ο νυν διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης πρώην βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Εμ. Φραγκιαδουλάκης, ο οποίος πριν τοποθετηθεί εκεί το 2007 ασκούσε ιδιωτικά την ιατρική.
Θέση διευθυντή στο ΕΣΥ έχουν καταλάβει επίσης ο πρώην υφυπουργός Δημοσίας Τάξης επί ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ιωαννίνων Β. Μαλέσιος (το 2004) αλλά και ο πρώην βουλευτής Σάμου της ΝΔ Κ. Καραμηνάς (το 2007), ενώ και ο πρώην βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Γ. Χρονόπουλος διορίστηκε το 2004 Επιμελήτης Β' στο Οφθαλμολογικό του Ασκληπιείου Βούλας.
Επίσης, σε διευθυντικές θέσεις στο ΕΣΥ επανήλθε ο πρώην βουλευτής Λέσβου και πανεπιστημιακός Φ. Παπαδέλης (2004) και ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και βουλευτής Α' Πειραιά του ΠΑΣΟΚ Σ. Σουμάκης (2001). Επίσης ο νυν περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας καιπρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Β Θεσσαλονίκης Γ. Κίρκος (2004) και ο πρώην βουλευτής Κορινθίας του ΠΑΣΟΚ Τ. Χωρέμης (2008).
Χαρακτηριστική περίπτωση του πρώην βουλευτή Αργολίδας της ΝΔ Δ. Κρανιά του οποίου η θητειά κράτησε 48 ώρες αλλά υπέβαλλε αίτηση και με απόφαση της υπουργού κ. Ξενογιαννακοπούλου – σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα – διορίστηκε διευθυντής Οδοντιατρικής σε δημόσιο νοσοκομείο, με πρότερη υπηρεσία στο ιδιωτικό του οδοντιατρείο. Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 13 Μαΐου του 2010. Ο ίδιος μιλώντας στην εφημερίδα αναφέρει ότι "ασκούσε ιδιωτικά το επάγγελμα επί 24 έτη".
Μετά από 20 χρόνια αποχής από το επάγγελμα επανήλθε στο ΕΣΥ στις 18 Μαΐου του 2010 ως διευθυντής χειρουργικής και ο Π. Τατούλης πρώην υπουργός της ΝΔ. "Τα είκοσι χρόνια που πέρασα μακριά από τις χειρουργικές αίθουσες δεν με απομάκρυναν ούτε απο΄την επιστήμη, ούτε από τους ανθρώπους που είχαν την ανάγκη μου" λέει στο Πρώτο Θέμα ο κ. Τατούλης.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=34005&catid=9
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου