Το παρόν είναι προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο (blog) που περιέχει αδέσμευτες, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις, καθώς και σημειώσεις-καταγραφές (αναρτήσεις) ειδήσεων και θεμάτων που βρήκα από άλλους δικτυακούς τόπους και κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Οι καταγραφές (αναρτήσεις) σε αυτό το προσωπικό ημερολόγιο (blog), είναι για καθαρά προσωπική μου χρήση και ρητά δηλώνεται ότι απολύτως καμιά εμπορική εκμετάλλευση δεν προκύπτει από αυτό το blog.



Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Σχετικά με την ελευθερία έκφρασης μέσω των blogs

Είναι γεγονός ότι ζούμε στην εποχή της γρήγορης και «πληθωρικής» επικοινωνίας.
Οι νέες τεχνολογίες βοήθησαν στην διάδοση κάθε είδους πληροφορίας, η οποία με μικρό σχετικά κόστος μπορεί να φθάσει και στην πιο μικρή και απόμερη γωνιά του κόσμου, και τα blogs είναι και αυτά ένα μέρος αυτής της πραγματικότητας.

Τώρα, πολύς λόγος γίνεται για την ελευθερία του «λόγου» που δίνουν τα blogs στον καθένα από εμάς που διαθέτει έναν απλό ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Όπως και κάθε μέσον επικοινωνίας έτσι και τα blogs διαθέτουν μια μικρή ή την όποια μεγαλύτερη δύναμη διαμόρφωσης αυτού που ευρέως αποκαλείται «κοινή γνώμη».

Τα blogs τύπου troktiko, όπου ο διαχειριστής επιτρέπει την ανάρτηση σχολίων των αναγνωστών, είναι ίσως η νέα μόδα, σίγουρα είναι η απόλυτη ελευθερία δημόσιας έκφρασης και ίσως είναι, εν δυνάμει, ο βασικότερος μελλοντικός ανταγωνιστής των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης.
Και αυτό γιατί στην ουσία πολλοί άνθρωποι διαθέτοντας λίγο από τον χρόνο τους δημιουργούν «ειδήσεις» ή αποκαλύπτουν γεγονότα, ενώ ο λιτός και «οικείος» τρόπος γραφής και παράθεσης τους είναι ελκυστικός στον μέσο αναγνώστη.
Τα συγκεκριμένου τύπου blogs βέβαια, είναι σαφές ότι κρύβουν και τον κίνδυνο να αποσταλεί και να αναρτηθεί στο blog και ένα κακόβουλο ή δυσφημιστικό σχόλιο.

Εδώ είναι λοιπόν το στοίχημα.

Δεν πρέπει να υπάρχει σκέψη φίμωσης της ελευθερίας έκφρασης που παρέχουν τέτοιου είδους blogs, αλλά από την άλλη θα πρέπει να τεθούν και κάποιοι, έστω άτυποι, κανόνες μεταξύ των bloggers ώστε οι διαχειριστές τους να είναι προσεκτικοί στις αναρτήσεις που τυχόν περιέχουν υβριστικά ή συκοφαντικά στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: